Görüş Bildir
Haberler
13 Maddede Açıklıyoruz: Neden Migren Baş Ağrısının 'Bir Tık' Kötüsü Değildir?

13 Maddede Açıklıyoruz: Neden Migren Baş Ağrısının 'Bir Tık' Kötüsü Değildir?

Birinin migreni tuttuğu zaman beyninde neler olur merak ediyor musunuz?

Migrenlerin hayat yıkan şeyler olduğunu Buzzfeed anlatmış, biz de sizlere sunuyoruz. Migrenli arkadaşınıza hemen şimdi gidip sarılabilirsiniz... Başı ağrımıyorsa tabii ki.

Kaynak: https://www.buzzfeed.com/sallytamarki...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Migren baş ağrısının ileri versiyonu değildir. Hiç alakası yoktur!

1. Migren baş ağrısının ileri versiyonu değildir. Hiç alakası yoktur!
1. Migren baş ağrısının ileri versiyonu değildir. Hiç alakası yoktur!

Migren sanki baş ağrısının eş anlamlısıymış gibi kullanılıyor. Fakat bu kesinlikle yanlış. Migren aslında genetik bir bozukluk ve migren teşhisi konan insanların bunu ortaya çıkartan 'tetikleri' oluyor. Bir migren atağı yaklaşık 10 saat kadar sürüyor ve baş ağrısının yanında bulantı, kusma, baş dönmesi ve hassasiyet gibi türlü türlü semptomlar gösteriyor.

2. Migrenin 'Geliyor mu, gelecek mi, geldi mi?' dedirten 'aura'ları vardır.

2. Migrenin 'Geliyor mu, gelecek mi, geldi mi?' dedirten 'aura'ları vardır.

Bu aura aslında biraz haberci ya da bir uyarı sinyali gibi bir hissiyat olarak tarif edilebilir hatta fiziksel olarak çeşitli şekillerde hissedilebilir. Bunlar zikzak ya da bulanık çizgiler görme, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve hatta bazen geçici konuşma bozuklukları bile olabilir.Bu uyarı sinyalleri bir kaç dakika veya yarım saat sürebilir ve hemen sonrasında da başın tek tarafında olan zonklayan ağrı başlar.

3. Ama en yaygın migren habersiz gelendir.

Doktorlara göre uyarı sinyalleri vermeden gelen migrenler diğer çeşitlere göre daha yaygındır. Sıralamada daha sonra 'aura'ları olan migrenler gelir. Son olarak da ağrıdan daha yoğun olarak vertigo gibi baş dönmesi şikayetlerinin hissedildiği migrenler gelir.

4. Bazı hastalar için migrenin ilk evresi asıl ağrıdan günler önce başlayabiliyor.

'Prodrom' denilen bu ön belirtiler, bazen devam eden bazense ara ara gelen semptomlar olabiliyor. Sık sık esneme, boyun tutulması veya nişastalı yiyecekler tüketme isteği bunlardan bazıları. Bu ön belirtiler bazı kişilerde olmuyor, onların migrenleri yalnızca 'aura'lar veya ağrı evresiyle başlıyor.

5. Sonraki evre en zoru! Atak evresi. Ağrı tavan yapıyor.

Tansiyon veya kafein yoksunluğu kaynaklı baş ağrıları gerçekten yoğun ağrılardır fakat migrenin yanında bir hiç olduklarına şüphe yok. Migren ağrısı bir kişiyi gerçekten etkisiz hale getirir. İşe gitmeyi bırakın doktora bile gidemez.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Migren ağrısı geçtiği zaman çoğu hasta 'migren sonrası sersemliği' gibi bir durumla karşılaşır.

6. Migren ağrısı geçtiği zaman çoğu hasta 'migren sonrası sersemliği' gibi bir durumla karşılaşır.

Son evre ise artçı belirtilerdir. Ağrısı geçen kişiler, yorgun ve halsiz hissederler ve hatta zaman zaman hafızalarında küçük kayıplar oluşmuş olabilir.

7. Migren; genetik yatkınlığı olan kişilerde tetikleyicilere maruz kaldıkları zaman oluşur.

Migren, bir hastada genetik olarak var olmuş olsa bile genellikle tetikleyici etkenler olduğu zaman ataklar başlar. Bu etkenler; günlük rutinde bir değişiklik, düzensiz uyku, aç veya susuz kalmak ya da her zamankinden daha fazla strese maruz kalmak gibi çeşitli durumlar olabilir.

8. O içtiğin şarap var ya... Değdi mi peki?

Bu tetikleyici etkenler; hormonal değişiklikler, hava durumu, yiyecek ya da içecekler de olabilir. Peynir, çikolata ve şarap ise bunlardan yalnızca birkaçı.

9. Peki bu migrenli beynin içinde ne oluyor? İki nörolojik olay.

NYU Langone Tıp Merkezi Nöroloji Profesörü Dr.Bhatt şöyle açıklıyor: 

'Beyin hücreleri birbirlerine elektrik sinyalleri göndererek çalışırlar. Bir migren tetiklendiğinde ise, yine bir elektriksel hareket dalgası olan kortikal yayılma depresyonu (CSD) oluşur ve beynin yüzeyine doğru yayılır; ve bu yayılma beynin normal aktivitesini baskılar.'

'CSD'nin etkin olduğu bölgeye göre ise farklı semptomlar görülür. Yüzdeki ve boyundaki ağrıyı kontrol eden trigeminal sinirlere ulaştığı zaman bu sinirleri hassaslaştırır ve migrene sebep olur.'

10. Tedaviye gelince; migrenin geldiğini hissettiğiniz zaman ilaç almak iyi bir yöntemdir.

10. Tedaviye gelince; migrenin geldiğini hissettiğiniz zaman ilaç almak iyi bir yöntemdir.

Bu ilaçlar genellikle migren ağrısı tam başlamadan önce alınmadığı takdirde pek işe yaramazlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Önleyici ilaçlar da kullanılabilir.

11. Önleyici ilaçlar da kullanılabilir.

Doktorlar migren hastalarına; migrenin durumuna göre kan basıncı düzenleyen veya epilepside tedavilerinde sinir sistemi için kullanılan ilaçlardan verebilir. Bu ilaçlar daha çok önleyici amaçla kullanılır.

12. Günlük rutinleri düzenli, sakin ve dengeli tutmak her zaman işe yarayacaktır.

Migren hastalarının öğün atlamamaları, fazla kafeinden kaçınmaları, düzenli egzersiz yapmaları ve stresten uzak durmaları tetikleri azaltmanın en iyi yoludur. Ayrıca migrenleri kayıt altına almak ve tetikleyen durumları incelemek için mobil uygulamalar indirmek de mümkün.

13. Eğer o ciddi baş ağrılarınızın migren olduğunu düşünüyorsanız, bir doktora gitseniz iyi olur.

Doktorlar bir hastaya migren teşhisinin konmasının tedavi adımı için ne kadar önemli olduğunu hep belirtiyorlar. Bir doktor muayenesinde MR sonucuna göre doktorunuz baş ağrınızın sebebini belirleyebilir ve size doğru tedaviyi uygular.

Bugün migren hastası bir arkadaşına sarıldın mı?

Sarılmak da her zaman işe yarar, tabi atak geçtikten sonra!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
105
60
13
3
3
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sabriye Abay

migrenin tuttuğu zaman diliminde ağrıyan tarafı veya kafanı kesseler tepki bile vermeksizin hatta teşekkür edilesi bi durum.

MoonChild

Ayrıca migreni tutmuş bir kişiden normal hareketler beklemeyin. robokop gibi dolaşıyoruz etrafta (şahsen ben) konuşma bozukluğu,el titremesi,başını çeviremiy... Devamını Gör

meaculpa

kafanızın içinde kazı çalışması olduğu ve sadece bir bölgeye hakim olan bu illet sonrasında seni yorgun bitap düşürmesi...ağrının tanımı yok hastalığın tam t... Devamını Gör