Zihnini Günlük Tutarak Organize Etmenin İnsana Kattığı 13 Benzersiz Kazanım
Mesleğinde çok iyi yerlere gelmiş pek çok iş insanı ve girişimci, Fast Company, Inc ve Forbes gibi sitelerde sık sık, günlük tutma alışkanlıklarının kendilerine ve zihinlerine sağladığı faydalardan bahseder.
Hayatınızda hiç günlük tutmadıysanız, bunun hem kendini tanımak hem de zihin dağınıklığından kurtulmak için ne kadar muhteşem bir alışkanlık olduğunu, çalışma hayatında da belirgin faydasının görülebildiğini bilmemeniz normal. Biz kağıt kalem aşıkları olarak günlüklerimizi defterler şeklinde biriktiriyoruz. Ancak dijital ortamı da tercih edebilirsiniz.
En kısa zamanda başlamayı düşünmeniz için, günlük tutan insanların bu alışkanlık sayesinde edindikleri birbirinden değerli kazanımlarla sizi baş başa bırakıyoruz 📝
1. Her şeyden önce sağlıklı bir düşünce akışı geliştirirsin.
2. Farklı düşünceler arasında aklın bulanıp kararsızlığa düştüğünde, bunları kağıda dökmen zihnini yeniden berraklaştırır.
Genellikle hayatta gerçekten ne yapmak istediğimiz üzerine kafa yorarken çok sayıda düşüncenin arasında aklımız kolaylıkla karışır.
Düşünceleri zihinden çıkarıp sayfa üzerinde somutlaştırdığında ise hedeflerini gerçekçi biçimde kurgulaman ve kendini görmek istediğin yeri tespit etmen kolaylaşır.
3. Kendine karşı dürüst olmayı öğrenirsin.
Kendine karşı dürüst olabilmek belli bir vicdan muhasebesi zorunluluğunu da beraberinde getirdiğinden, pek çok insan bunu yapmaktan kaçınır; erteler. Fakat beyaz sayfanın üzerinde zihnini tıpkı bir ayna gibi göreceğin için kendini kandırabilmen pek mümkün olmaz. Bu da senin, yaşadığın hayatı anlamak ve gerçekte ne yapmak istediğinle ilgili çıkarımları doğru yapmana yardım eder.
4. Herkes kendini tanıdığını zanneder. Halbuki yazdıkça, kendin hakkında hiç bilmediğin çok şey olduğunu keşfedersin.
Günlük tutmak insanın kendisini keşfidir. Kendini daha doğru tanımanı, neyi nasıl gördüğünü anlamanı sağlayacak daha kolay bir yöntem de kolay kolay bulunmaz. İçgörü sahibi olmanın, doğru geri bildirimler verebilmenin de en güzel yöntemlerinden biri günlük tutmaktır.
Bu anlamda artı ve eksilerini daha iyi değerlendirsin.
5. Kafanın içinde oluşan ses ve düşünceler birikmez, bağrışarak ayrı tellerden çalamazlar.
Endişelerin, üşendiklerin, bekleyen işlerin, korkuların, insanlarla yaşadığın sürtüşmeler, gidilecek yeni filmler, maddi kaygıların vb, zihnini meşgul eden her ne varsa kağıda dökebilirsin.
6. Kendi iç sesini dinlemekten kafan kazan gibi olmaz.
Beyninde karmakarışık ve eş zamanlı olarak kendine yer bulan farklı konulara ait düşünceleri aktaracak bir yerin olduğunda, kolay kolay aklın da karışmaz. İş ve özel hayatınla ilgili kararları hem daha hızlı, hem daha berrak bir zihinle verirsin.
7. Tüm deneyimlerini muhafaza edebilirsin. Fikirler aklından uçup gitmez; kişileri, olayları hatırlamakta zorlanmazsın.
Günlük koşuşturma ve hayatın akışı esnasında beyin devamlı yeni olaylar, yeni yerler, bilgiler, tecrübeler ve insanları hafızaya alabilmek için geçmişte kalanları hafızanın gerisine doğru iter. Günlük tutmak hayatın detaylarını, anılarını olduğu kadar, geliştirdiğin yeni fikirleri de unutmamanı sağlar.
8. Bunun yanında sana mutluluk, motivasyon ve fikir veren diğer her şeyi de elinin altında tutabilirsin.
Bir yerde okuyup çok beğendiğin bir söz veya hayatta minnettar olduğun şeyler gibi, kötü ve depresif hissettiğin zamanlarda dönüp bakabileceğin, ruhundaki kararmayı hafifleterek sana güç verecek kayıtlarına her zaman ulaşabilirsin.
9. Geçmiş başarılarını, başarısızlıklarını ve hatalarını okudukça hayatındaki dönüm noktalarını görür ve kaydettiğin ilerlemeyi değerlendirebilirsin.
Geçmişe göre en çok hangi noktalarda kendini geliştirdiğinin, giderek güçlenen veya zayıflayan yönlerinin hangileri olduğunun, şimdi çok geride kaldığından önemsizmiş / çocukçaymış diyeceğin şeyler için verip galip çıktığın mücadelelerin muhasebesini yapman kolaylaşır.
10. Üstesinden geldiğin zorlukları okumak seni özellikle motive eder. Ve sana en çok ilham veren hikayenin aslında kendi hikayen olduğunu fark edersin.
Dahası, iyi ve kötü, doğru veya yanlış, komik, aptalca, yaşadığın ve yazdığın seni bugüne kadar getiren her ne varsa çocuklarına, torunlarına miras bırakabilir; tamamen dürüst bu otobiyografiden onların da ilham almasını sağlayabilirsin.
11. Sağlık durumun, bedensel ve zihinsel zindeliğin konusunda da elinde muhteşem bir arşiv olur.
Hangi dönemlerde hastalandığın, kendine dikkat etmediğin, hareketsiz kaldığın, ağrılar çektiğin, kilo aldığın ve hangi dönemlerde (hangi etkilerle) bunların tam tersini yaptığın açık ve net olarak görülebilir. Böylelikle sağlığın ve zindeliğin konusunda kendi kendinin takibini yapabilmen mümkün olur.
12. Bu avantaj ve kazanımlar, biz farkında bile olmadan yaptığımız her işe olumlu olarak yansır.
Zihin dağınıklığından kurtularak organize düşünebilme, kendini ifade edebilme, güçlü ve zayıf yönlerini iyi tanıma, gerçekten yapmak istediği şeyi bilme ve diğer tüm listelediklerimizden, öğrenciliğinde olduğu kadar çalışma hayatında da faydalandığını fark edersin.
13. Son olarak da tabii, kendini en yalnız ve güçsüz hissettiğinde bile bir sırdaşın olur.
'Bazen seni sadece kağıt dinler.'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
günlük tutmak ne işe yarar diye merak edip bende bir süre günlük tutmuştum. hayatının nasıl monoton olduğunu gösteriyor. bunu fark edince günlüğüne yazmak i... Devamını Gör
Bilmem kaçıncısı dün bitti..
pretty witch:) sen sen gene sen:)