Görüş Bildir
Haberler
Yunanistan: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Yunanistan Rehberi

Yunanistan: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Yunanistan Rehberi

Özge Tepe
11.06.2023 - 22:57

Balkan Yarımadası ülkelerinin en güneyinde yer alan Yunanistan, aynı anda Avrupalı, Balkanlı, Akdenizli ve Yakın Doğulu bir ülkedir. Avrupa, Asya ve Afrika'nın kesişim noktasında yer alır. Klasik Yunan, Bizans İmparatorluğu ve yaklaşık dört yüzyıllık Osmanlı Türk egemenliğinin bir mirasçısı sayılan Yunanistan, Helen Cumhuriyeti olarak da bilinir. Ülkenin başkenti, 20. yüzyılın ikinci yarısında hızla genişleyen Atina'dır.

Bu içeriğimizde Yunanistan hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte Yunanistan hakkında her şey:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan Hakkında Genel Bilgiler

Yunanistan Hakkında Genel Bilgiler

Balkan Yarımadası ülkelerinin en güneyinde yer alan Yunanistan, aynı anda Avrupalı, Balkanlı, Akdenizli ve Yakın Doğulu bir ülkedir. Avrupa, Asya ve Afrika'nın kesişim noktasında yer alır. Klasik Yunan, Bizans İmparatorluğu ve yaklaşık dört yüzyıllık Osmanlı Türk egemenliğinin bir mirasçısı sayılan Yunanistan, Helen Cumhuriyeti olarak da bilinir. Ülkenin başkenti, 20. yüzyılın ikinci yarısında hızla genişleyen Atina'dır.

Yunanistan'ın 2.000'den fazla adası vardır ve bunların yaklaşık 170'inde yerleşim vardır. En doğudaki Ege adalarından bazıları Türkiye kıyılarının sadece birkaç mil açığında yer alır.

Bir Yunan efsanesine göre, Tanrı toprağı bir elekle dağıttı ve kalan taşları Yunanistan'ı inşa etmek için kullandı. Ülkenin çorak manzarası tarihsel olarak insanların göç etmesine neden olmuştur. Yunanlılar, tıpkı Yahudiler ve Ermeniler gibi, geleneksel olarak bir diaspora halkı olmuştur ve dünyanın çeşitli yerlerinde birkaç milyon Yunan kökenli insan yaşamaktadır.

Xeniteia ya da yabancı topraklarda ikamet etmek, uzaklardaki anavatanlara duyulan güçlü nostaljiyle, Yunan halkının tarihsel deneyiminde merkezi bir unsur olmuştur.

Yunanistan hakkında birkaç önemli bilgi:

  • Başkenti: Atina

  • Resmi Diller: Yunanca

  • Nüfusu: (2023 tahmini) 10.373.000

  • Para Birimi: Euro

Yunanistan'ın Erken Dönem Tarihi

Yunanistan'ın Erken Dönem Tarihi

MÖ 7.000'den itibaren Yunanistan'da taş devri çiftçileri yaşıyordu. MÖ 2500 civarında Girit adasında sofistike bir toplum büyüdü. Minos uygarlığı olarak bilinir. Yaklaşık MÖ 1950'de bölge sakinleri hiyeroglif kullanarak bir yazı biçimi icat ettiler.

Minoslular bir Tunç Çağı uygarlığıydı. Medeniyetleri MÖ 1700'den MÖ 1500'e kadar zirvesindeydi. Ancak Minos kültürü MÖ 1450'den sonra geriledi. Minosluların çoğu küçük köylerde yaşıyor ve geçimlerini çiftçilikle sağlıyordu. MÖ 1600 civarında uygarlık Yunan anakarasına yayıldı. Bu erken dönem Yunan uygarlığına, büyük Alman arkeolog Schliemann tarafından bulunan Miken şehrinden sonra Mikenler denir. Mikenler şehir devletlerinde yaşadılar.

MÖ 1200'den sonra Miken uygarlığı gerilemeye başladı ve MÖ 1100'de Yunanistan karanlık bir çağa girdi. O sırada Dorlar denilen bir halk Miken şehirlerini fethetti. Ancak Dorlar Yunanistan'a demiri de soktular. MÖ 800 civarında Yunanistan'da Atina ve Sparta gibi şehir devletlerine dayanan yeni bir medeniyet ortaya çıktı.

MÖ 477'de Atina, Delos Birliği adı verilen Yunan şehir devletlerinin bir ittifakını kurdu. Ancak Atina, Sparta ile karşı karşıya geldi ve MÖ 431'den 404'e kadar uzun bir savaş verdiler ve bu savaş Sparta zaferi ile sonlandı. Bu arada kuzeyde Makedonya'nın gücü artıyordu. MÖ 338'de Makedonyalı Philip, bir Yunan ittifakını savaşta yendi. MÖ 336'da suikasta kurban gitti ama oğlu İskender Yunanistan'ın sıkı kontrolünü ele geçirdi.

MÖ 5. ve 4. yüzyıllarda Yunanistan mimari, heykel ve edebiyatta çok başarılıydı. Ayrıca dünyanın en büyük filozoflarından ve matematikçilerinden bazılarını yetiştirdi. Büyük İskender, MÖ 334'te bir orduyu bugünkü Türkiye'ye götürdü. MÖ 333'te İssos savaşında Persleri yendi ve Mısır'dan Hindistan'a uzanan geniş bir imparatorluğu fethetti. Ancak İskender MÖ 323'te öldü ve imparatorluğu dağıldı. 

İskender'in ölümünden sonra Yunan şehirleri yeniden bağımsız hale geldi. Ancak uzun sürmedi. Roma yükselen bir güçtü. MÖ 168'de Romalılar Makedonya'yı yendi. MÖ 86'da Atina'yı ele geçirdiler. Yunanistan, Achaea olarak bilinen Roma İmparatorluğu'nun bir eyaleti oldu. 

Ancak, Roma yönetimi altında Yunanistan zenginleşti. Bu dönemde Yunanistan Hristiyanlığa dönüştürüldü. Aziz Paul, MS 1. yüzyılda Yunanistan'a gitti ve sonrasında Hristiyanlık yavaş yavaş bölgeye yayıldı. MS 395'te Roma İmparatorluğu doğu ve batı olarak ikiye ayrıldı. Doğu Roma İmparatorluğu, başkenti Konstantinopolis olan Bizans İmparatorluğu oldu.

Bizans İmparatorluğu ve Sonrası

Bizans İmparatorluğu ve Sonrası

Büyük imparator Justinianus 527-565 yılları arasında hüküm sürmüştür. Onun zamanında Bizans İmparatorluğu'nda Roma etkileri zayıflamış ve Yunan etkileri güçlenmiştir. Justinian ayrıca inşa etmekle ünlüydü. En büyük binası, 532 ile 538 yılları arasında inşa edilen Konstantinopolis'teki Ayasofya Kilisesi idi. Bizans İmparatorluğu'nda mimarinin yanı sıra diğer sanatlar da gelişti. Bizanslılar harika mozaikler, freskler, mücevherler ve ışıklı el yazmaları yaptılar.

Bu arada Herakleios döneminde (610-641) Batı Avrupa ile bağlar zayıfladı ve Yunanca nihayet Bizans İmparatorluğu'nun resmi dili oldu. 1054'te Doğu Ortodoks Kilisesi, Batı Kilisesi'nden resmen ayrıldı. 13. yüzyılın sonlarından itibaren Bizans, Orta Asya'dan gelen yeni bir halk olan Osmanlı Türkleri tarafından tehdit edildi. Yavaş yavaş güç kazandılar ve Bizans küçüldü.

Konstantinopolis nihayet 1453'te düştü ve Bizans İmparatorluğu sona erdi. 15. yüzyıldan 19. yüzyılın başlarına kadar Yunanistan, Osmanlı Türkleri tarafından yönetildi. 16. yüzyılda Türk İmparatorluğu en parlak dönemini yaşıyordu. Bununla birlikte, 17. yüzyılın sonlarından itibaren yavaş yavaş geriledi ve 18. yüzyılın sonlarında Yunanistan'da milliyetçilik büyüdü.

Yunanistan'ın Bağımsızlığı

Yunanistan'ın Bağımsızlığı

19. yüzyılın başlarında, Karadeniz kıyısındaki Odessa'da yaşayan birçok Yunan gurbetçi vardı. 1814'te bazıları Yunanistan'ın bağımsızlığı için savaşmak üzere cemiyet kurdu. Dernek kısa sürede Yunanistan'da yaygınlaştı ve 25 Mart 1821'de Türklere karşı isyan çıktı. Yunanistan, 1829'da bağımsızlığını kazandı.

İngiltere, Fransa ve Rusya, Yunanistan'ın bir monarşi olması gerektiğine karar verdiler ve Bavyera Prensi Otto'yu gönderdiler. 1833'te Yunanistan kralı oldu. 1863'te yerine bir Danimarkalı geçti ve o da Kral I. George oldu. 

1912'de Yunanistan, müttefikleri Bulgaristan ve Sırbistan ile Türkiye'ye karşı Birinci Balkan Savaşı'nı yaptı. Yunanistan ve Sırbistan daha sonra Bulgaristan ile savaştı ve 1913'te ona karşı İkinci Balkan Savaşı'nı yaptılar. Daha sonra Yunanistan, büyük ölçüde topraklarını genişletti.

1914'te Birinci Dünya Savaşı başladığında Yunanistan önce tarafsız kaldı, ancak 1917'de müttefiklere katıldı. 1922'de Yunanlılar Türkiye'de Smyrna'yı (şimdiki İzmir) ele geçirdiler. Yunanistan ve Türkiye, 1923'te Lozan Antlaşması ile barıştı. Ancak daha sonra yüzbinlerce Türk'ün Yunanistan'ı ve bir milyondan fazla Rum'un Türkiye'yi terk etmesiyle büyük bir nüfus mübadelesi oldu. 1924'te Yunanistan bir cumhuriyet oldu.

1981'de Yunanistan AB'ye katıldı.

Coğrafi Açıdan Yunanistan

Coğrafi Açıdan Yunanistan

Dağlar ve adalar ülkesi olan Yunanistan'ın kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan'ın İklimi

Yunanistan'ın İklimi

Yunanistan'ın Akdeniz iklimi, ülkenin fiziksel çeşitliliğine bağlı olarak bir dizi bölgesel ve yerel varyasyona tabidir . Kışın, Kuzey Atlantik Okyanusu'ndan hareket eden alçak basınç kuşağı, beraberinde ılık, nemli, batıdan esen rüzgarları getirerek güneye doğru kayar. 

Yaz aylarında, alçak basınç bandı tekrar salındığında, iklim hemen hemen her yerde sıcak ve kurudur. Temmuz ayı ortalama deniz seviyesi sıcaklığı 27 dereceye yakındır ancak sıcaklık 38 dereceye kadar ulaşabilir.

Her mevsimde, özellikle yaz aylarında, ışığın kalitesi Yunanistan'ın en çekici özelliklerinden biridir. Bununla birlikte, atmosferik kirlilik şehirlerde, özellikle Atina'da gökyüzünü karartan ve antik anıtlar için tehlike oluşturan ciddi bir sorun haline geldi.

Yunanistan'ın Ekonomisi

Yunanistan'ın Ekonomisi

Yunanistan ekonomisi, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde hızlı bir büyüme yaşadı, ancak Avrupa Birliği'nde ( AB) en az gelişmiş ülkelerden biri olmaya devam etti. Ülkenin doğal kaynakları sınırlı, sanayileşme süreci yavaş ve ödemeler dengesi ile mücadele ediyor.

Nakliye, turizm ve gurbetçi işçilerden gelen havaleler ekonominin temel dayanaklarıdır. Yunan ekonomisi geleneksel olarak serbest girişime dayalı olmasına rağmen, ekonominin birçok sektörü doğrudan veya bankalar aracılığıyla dolaylı olarak hükümet kontrolü altına girmiştir.

Yunanistan'ın Nüfusu

Yunanistan'ın Nüfusu

Yunanistan'ın nüfusu, özellikle kuzey Yunanistan'ın nüfusu, her zaman büyük bir etnik, dinsel ve dilsel çeşitlilikle karakterize edilmiştir. Göçler, istilalar, emperyal fetihler ve 20. yüzyıl savaşları kültürel çeşitliliğin nedenlerindendir.

Sonuç olarak, ülkedeki etnik ve ulusal çeşitliliğin varlığı hassas bir konu olmaya devam etmiştir. Yunan hükümetinin resmi görüşü, ülkede etnik veya ulusal azınlıkların olmadığı ve nüfusun neredeyse tamamının Yunan olduğu yönündedir.

Yunan hükümeti tarafından resmi olarak tanınan tek azınlık, varlığı 1923 Lozan Antlaşması'nda kabul edilen Müslüman azınlıktır. Bununla birlikte, Yunanistan'ın nüfusu kendilerini Türkler, Makedonlar, Arnavutlar, Ulahlar ve Romanlar olarak tanıtan grupları içerir.

Yunanistan'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Yunanistan'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Diller

Yunan dili, onaylanmış en eski Hint-Avrupa dillerinden biridir ve en eski yazılı biçimi M.Ö. 15. yy'a uzanır. Bizans Yunancası, Yunancanın orta aşamalarını temsil eder. Bunlar nihayetinde 19. yüzyılda yerini Modern Yunancaya bıraktı.

Din

Uzun Osmanlı idaresine rağmen, nüfusun neredeyse tamamı Yunan Ortodoks Kilisesine bağlı. Nüfusun Ortodoks olmayan kesiminin çoğunu oluşturan Müslüman azınlık,  ağırlıklı olarak Türk'tür ve Batı Trakya ve Onikiada'da yoğunlaşmıştır.

Yunanistan'ın Yahudi nüfusu, II. Dünya Savaşı'ndaki Nazi soykırımı tarafından neredeyse yok edildi.

Günlük Yaşam

Sıcak yaz aylarında, Yunanistan'da sosyal yaşam açık havada olma eğilimindedir. 25 Mart'taki milli bayramlarında Yunanlılar, bağımsızlıklarını kutlar. Yunan toplumu, güçlü aile yapısı ve düşük suç oranıyla tanınır. Geniş aile ve aile üyelerine karşılıklı destek sağlama yükümlülüğü son derece önemlidir.

Mutfak

Yunan mutfağı, özellikle baklava ve kataifi gibi tatlılar, yüzyıllarca süren Türk hakimiyetini yansıtır. Özellikle Selanik'teki yemekler hâlâ güçlü bir geleneği yansıtıyor. 

Genel olarak Yunan köylülerinin geleneksel, sağlıklı beslenmesi sebze, meyve, zeytin, zeytinyağı, peynir, ekmek ve deniz ürünlerine dayanıyordu. Et sadece özel günlerde yenen bir lükstü. Ülkenin refahının artmasıyla birlikte Yunan diyetinde et daha önemli bir yer edinmeye başladı.

Yunanistan'da Gezilecek Yerler

Yunanistan'da Gezilecek Yerler
  • Atina Akropolisi

  • Meteora

  • Akropolis Müzesi

  • Ulusal Arkeoloji Müzesi

  • Delfi

  • Partenon

  • Mykonos

  • Rodos

  • Beyaz Kule

  • Olimpos Zeus Tapınağı

  • Santorini

  • Elafonissi Beach

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan'a Nasıl Gidilir?

Yunanistan'a Nasıl Gidilir?

Türkiye'den Yunanistan'a karayolu ile ulaşmak mümkündür. İstanbul'dan Selanik'e yaklaşık 10 saatlik bir yolculukla ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda yaklaşık 1.5 saat süren uçak seferleri de vardır.

Yunanistan'a seyahat edecek Türk vatandaşları Schengen'e tabidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın