MÖ 7.000'den itibaren Yunanistan'da taş devri çiftçileri yaşıyordu. MÖ 2500 civarında Girit adasında sofistike bir toplum büyüdü. Minos uygarlığı olarak bilinir. Yaklaşık MÖ 1950'de bölge sakinleri hiyeroglif kullanarak bir yazı biçimi icat ettiler.
Minoslular bir Tunç Çağı uygarlığıydı. Medeniyetleri MÖ 1700'den MÖ 1500'e kadar zirvesindeydi. Ancak Minos kültürü MÖ 1450'den sonra geriledi. Minosluların çoğu küçük köylerde yaşıyor ve geçimlerini çiftçilikle sağlıyordu. MÖ 1600 civarında uygarlık Yunan anakarasına yayıldı. Bu erken dönem Yunan uygarlığına, büyük Alman arkeolog Schliemann tarafından bulunan Miken şehrinden sonra Mikenler denir. Mikenler şehir devletlerinde yaşadılar.
MÖ 1200'den sonra Miken uygarlığı gerilemeye başladı ve MÖ 1100'de Yunanistan karanlık bir çağa girdi. O sırada Dorlar denilen bir halk Miken şehirlerini fethetti. Ancak Dorlar Yunanistan'a demiri de soktular. MÖ 800 civarında Yunanistan'da Atina ve Sparta gibi şehir devletlerine dayanan yeni bir medeniyet ortaya çıktı.
MÖ 477'de Atina, Delos Birliği adı verilen Yunan şehir devletlerinin bir ittifakını kurdu. Ancak Atina, Sparta ile karşı karşıya geldi ve MÖ 431'den 404'e kadar uzun bir savaş verdiler ve bu savaş Sparta zaferi ile sonlandı. Bu arada kuzeyde Makedonya'nın gücü artıyordu. MÖ 338'de Makedonyalı Philip, bir Yunan ittifakını savaşta yendi. MÖ 336'da suikasta kurban gitti ama oğlu İskender Yunanistan'ın sıkı kontrolünü ele geçirdi.
MÖ 5. ve 4. yüzyıllarda Yunanistan mimari, heykel ve edebiyatta çok başarılıydı. Ayrıca dünyanın en büyük filozoflarından ve matematikçilerinden bazılarını yetiştirdi. Büyük İskender, MÖ 334'te bir orduyu bugünkü Türkiye'ye götürdü. MÖ 333'te İssos savaşında Persleri yendi ve Mısır'dan Hindistan'a uzanan geniş bir imparatorluğu fethetti. Ancak İskender MÖ 323'te öldü ve imparatorluğu dağıldı.
İskender'in ölümünden sonra Yunan şehirleri yeniden bağımsız hale geldi. Ancak uzun sürmedi. Roma yükselen bir güçtü. MÖ 168'de Romalılar Makedonya'yı yendi. MÖ 86'da Atina'yı ele geçirdiler. Yunanistan, Achaea olarak bilinen Roma İmparatorluğu'nun bir eyaleti oldu.
Ancak, Roma yönetimi altında Yunanistan zenginleşti. Bu dönemde Yunanistan Hristiyanlığa dönüştürüldü. Aziz Paul, MS 1. yüzyılda Yunanistan'a gitti ve sonrasında Hristiyanlık yavaş yavaş bölgeye yayıldı. MS 395'te Roma İmparatorluğu doğu ve batı olarak ikiye ayrıldı. Doğu Roma İmparatorluğu, başkenti Konstantinopolis olan Bizans İmparatorluğu oldu.
Yorum Yazın