Yemek Yedikten Sonra Bile Açlık Hissediyorsanız Bu 10 Sebepten Kaynaklanıyor Olabilir!
Bir yanda Canan Karatay, bir yanda benim 300 kiloluk hayatım... Açlık ve aşırı yemek yeme konusunda öyle çok şey duruyoruz ki, artık neye inanacağımızı şaşırdık. Sizler için MensHealth'den derlediğimiz bu basit sebepler ise hayatın içinden, gayet basit ve akla yatar durumlar.
Bakalım yemek yediğimiz halde kendimizi aç hissetmemize neler sebep olabiliyor?
1. Çok fazla gazlı içecek tüketiyorsunuz
2. Çok fazla hazır paketlenmiş veya konserve gıda tüketiyorsunuz
Birçok plastik yiyecek ve içecek kabı, kimyasal bisfenol-A veya BPA içerir. ABD Gıda ve İlaç Kontrol Kurumu, BPA seviyelerinin düşük olmasının güvenli olduğunu söylüyor. BPA, 2014 yılındaki bir araştırmaya göre, açlığı ve tokluğu kontrol eden leptin ve ghrelin hormonlarının seviyelerini değiştirmektedir. Bu hormon seviyelerindeki artış, daha fazla yemeye yol açabilmektedir.
3. Kahvaltınızı eksik veya çok az yaptınız
Kahvaltının günü en önemli öğünü olduğunu tekrar tekrar söylemeliyiz. Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan uzun solulu bir araştırmaya göre, kahvaltıda 300 kalori alanlar, 500 kalori alanlara göre tam iki katı kilo almıştır.
Kahvaltınızı sağlam yaparsanız, gün içinde kan şekerinizdeki yükseliş daha az olur bu yüzden ani açlık hislerine kapılmazsınız.
4. Yeteri kadar salata yemiyorsunuz
Yapraklı yeşil sebzeler, K vitamini bakımından zengindir, Vitamin K ise insülin düzenleyici bir besin maddesidir. Günde en az 120 mikrogram K vitamini almamız önerilir, bu da yaklaşık iki avuç kara lahanaya veya ıspanağa denk gelir.
5. Yeterince çay tüketmiyosunuz
American Beslenme Bilimsel Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, yüksek karbonhidratlı öğünlerden sonra 1 fincan siyah çay tüketen insanların kan şekerinin birkaç saat içinde %10 düştüğü gözlemlenmiştir. Bu da bu kişilerin daha uzun süre tok kaldığı anlamına geliyor.
6. Yeterince su tüketmiyorsunuz
Susuzluk vücutta kendini açlığa benzer bir his olarak gösterebilir. Bunun bir sebebi de beyinde açlık ve susuzluk hislerini yöneten birimin aynı yer olması ve bazen karmaşık mesajlar gönderebilmesidir. Bazen sanki atıştırmak istiyormuş gibi hissettiğinizde bir bardak su içmeyi deneyin.
7. Sıkılıyorsunuz ve sıkıldığınız için atıştırıyorsunuz!
Sıkılmak ve aşırı yemenin arasındaki bağ 2015 yılında yapılan bir bilimsel çalışmada kanıtlanmıştır. Sıkılmak atıştırmanıza sebep oluyorsa eğer, kafanızı başka konulara yönlendirin ya da dikkatinizi dağıtın.
8. Fazla alkol tüketiyorsunuz
Alkol tüketmenin bel çevresindeki yağlanmaya sebep olduğunu biliyoruz. Alkol oldukça fazla kalori içermenin yanında, beyninize aç olmadığınız zaman bile açlık sinyalleri gönderebilir.
9. Fazla stres altında olabilirsiniz
Örneğin iş yerinde aşırı stresli bir gün geçiriyorsunuz... Bu sizin yeme arzunuz üzerinde çok büyük bir rol oynayabilir. Kortizol hormonu stresli olduğumuz zamanlarda salgılanır ve vücudun şekerli, yağlı ya da tuzlu yiyecekler istemesine sebep olur. Böyle durumlarda daha sağlıklı atıştırmalıklar tercih ederek vücudunuzu rahatlatabilir ve gereksiz kalori alımından kaçınabilirsiniz.
10. Sosyal medya üzerinde fazla 'yiyecek, içecek hesabı' takip edip, ağzınızı sulandırıyorsunuz
Beyin ve Algı Bilimsel dergisinde yayınlanan 2016 tarihli bir çalışma, sosyal medyadaki gıda paylaşımlarının bizi 'görsel olarak aç' hale getirdiğini ortaya koydu.
Araştırmacılar, inceledikleri obez insanların beyinlerinin, o anda aç olmasalar da, sağlıklı bir kiloda olanlara kıyasla, yiyecek fotoğraflarına daha güçlü bir tepki gösterdiklerini buldular.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Aga 7'yi çevirmeyi unutmuşsun, az dikkat :)
harbi iyi çalmış
Sıkılmışsınızdır. Evet, cidden: Sıkılmak ...