Görüş Bildir
Haberler
Yargıtay Başkanı'ndan İdam Açıklaması

Yargıtay Başkanı'ndan İdam Açıklaması

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yargıtay Başkanı İsmail Hakkı Cirit, Özgecan Arslan cinayetinin ardından başlayan idam tartışmalarını değerlendirdi: Toplumun genlerini düzeltmek gerek. Cirit idamın farklı boyutlarının tartışılabileceğini söyledi.

Yargıtay Başkanı İsmail Hakkı Cirit, gazetecilere Yargıtay Evi'nde öğle yemeği verdi. Yemek öncesi konuşan Cirit, Özgecan Aslan'ın yakılarak öldürülmesinin ardından başlayan idam taleplerini değerlendirdi. Cirit Türkiye'nin idamla ilgili uluslararası sözleşmelere imza attığını ve idamı kaldırdığını hatırlatan Cirit, konunun sadece yargıyı ilgilendirmediğini belirtti, farklı boyutlarının tartışılması gerektiğini kaydetti:

'Avrupa Komisyonu'nda bu konuda imzamız olduğu için idamı kaldıracağımıza söz verdik ve idamı kaldırdık ama Özgecan olayından sonra toplumda basit bir anket yapılsa herhalde yüzde 80, bu idamın geri gelmesini tekrar ister diye düşünüyorum. Diğer taraftan bizim Kıta Avrupası'nda idam cezası yok ama dünyanın birçok ülkesinde idam cezası değişik şekillerde zehir zerk etmek suretiyle vardır. Ama biz Avrupa uyum süreci içinde buna imza attık. Bu tartışılması gereken bir olay. Sadece yargı olarak bizi ilgilendiren bir olay değil. Toplumu, üniversiteyi, yasamayı, yürütmeyi ilgilendiren bir olay, bunların tartışılması gerekir diye düşünüyorum.'

Başkan Cirit, Özgecan Aslan olayının ardından toplumdaki şiddet eğiliminin nedenleri konusunda herkesi yeniden düşünmeye çağırdı:

'Dizilerde her akşam 500'er kişi ölüyor. Kiminin başı kesiliyor, kimine başka şey. Bu da ister istemez toplumun şiddete eğilimini artırıyor. Hep birlikte, toplum olarak çoğulcu bir yapıyla herkesin başımızı ellerimizin arasına alıp, samimiyeti, sevgiyi, saygıyı, empatiyi nerede, nasıl geliştirebiliriz, bunun çalışması içinde olmamız gerekir. Toplumun genlerini düzeltmek gerekir. Hoşgörüyü, sevgi ve saygıyı yaygınlaştırmak gerekiyor. Eğitim önemli.'

'Yürütmeyle uyumlu çalışacağız'sözleri

Cirit göreve geldiği gün yaptığı konuşmada 'Yürütmeyli uyumlu çalışacağız' sözlerinin farklı mecralara çekildiğini savundu, sözlerine açıklık getirdi:

'Kuvvetler ayrılığı ana prensibimiz olmak üzere yargı alanına müdahale edilmediği sürece işbirliği içinde hareket edeceğimizi söyledik. Altını kalın kalın çizmemize rağmen bu husus es geçilerek kamuoyuna duyuruldu.'

'Adli yıl açılış töreni yapacağız'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'yla yaşadığı tartışmanın ardından tepki gösterdiği ve Yargıtay Kanunu'yla yürürlükten kaldırılan adli yıl açılış töreninin bu yıl yapılacağını açıkladı. Cirit, 'Adli yıl açılış törenlerimiz teamül gereğiydi. Teamüller kolay oluşmuyor, belli süreçlerden geçiyor. Bu yıl adli yıl açılış töreni yapacağız' dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nın törende konuşup konuşmayacağı sorusuna karşılık Cirit, 'Yargı üç ayak üzerinde kuruludur. Savunma, iddia makamı ve yargıçlar. Ancak Baro Başkanı meselesini Başkanlar Kurulu'na soracağız' diye konuştu.

Kadın cinayetlerinde iyi hal indirimleri

'Kadın cinayeti sonucu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan bir sanığa mahkeme tarafından 'kravat taktığı, saygılı davrandığı' gerekçesiyle iyi hal indirimi uygulanıyor. Ceza indirimleri konusunda bir çalışmanız olabilir mi' sorusuna Başkan Cirit şu yanıtı verdi:

'Bu olay 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 62. maddesiyle ilgili. Bu maddede takdire dayalı iyi hal indirimi var. Orada değişik kıstaslar getirilmiş. Bunlardan birisi yargılama sürecinde göstermiş olduğu davranış. Bu davranış olumlu bir davranışsa, mahkemeye gelirken gereken özeni ve saygıyı göstermişse, soruları doğru cevaplamışsa bunlar hakimin takdirinde olduğu için hakim bunu olumlu veya olumsuz olarak değerlendirebiliyor. Burada bir keyfiliğin olmaması lazım. Yargıtay dairelerimiz keyfiliğin ortadan kaldırılması, zaman zaman içtihat birliği sağlaması için bunlara çok özenle bakıyor, takip ediyor ve farklı durum olmuşsa bunu düzeltiyor.'

Adalet Bakanlığı'na dört maddelik teklif

Yargıtay Başkanı Cirit, Yargıtay'ın sorunlarını da çözme adına Adalet Bakanlığı'na dört maddelik yasa teklifi gönderdiklerini söyledi. Cirit, iç güvenlik paketi görüşmeleri olduğu için teklifin ne zaman ele alınacağını bilmediklerini belirtti.

Adalet Bakanlığı'na gönderilen teklife göre; Yargıtay'da ön büro kurulacak, tüm dosyaların bir an önce görüşülmesi sağlanacak. Hukuk Genel Kurulu'nda 516 kişiyle yapılan görüşmeler sona erecek. Birinci Başkanlar Kurulu'nun belirleyeceği 5 kişilik heyet bu görüşmeleri yapacak. Yargıtay'ın fiziksel sıkıntılarının giderilmesi için Yargıtay'a Anayasa Mahkemesi ile Adalet Akademisi arasındaki arsaya yeni bina yapılacak. Eğitim problemlerinin çözümü için hukuk fakülteleriyle işbirliği yapılacak. Alternatif hukuk çözüm yolları denenecek. Ceza yargılamalarında temyiz harcı getirilecek.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/yar...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0