Vücut Sıcaklığımız Dışarıdaki Sıcakla Aynı Derecede Olunca Neden Hemen Bunalırız?
Vücut Sıcaklığımız Dışarıdaki Sıcakla Aynı Derecede Olunca Neden Hemen Bunalırız?
Vücudumuz 37°C'lik bir sıcaklıkta çalışıyor ancak hava da 37°C olduğunda neden hala bunaltıcı hissediyoruz?
Bunun altında yatan bilimsel süreçler düşündüğünüzden daha ilginç.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Vücudumuzda gerçekleşen her fiziksel ve metabolik aktivite ısı üretir, yani bunlar ekzotermik süreçlerdir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İçimizde çalışan milyonlarca hücre, sürekli olarak bu ısıyı üretirken, vücut optimum sıcaklık olan 37°C'yi koruyabilmek için bu ısıyı dışarıya atmak zorundadır.
Bunu; kanı deri yüzeyine yaklaştırarak, sıcak ve nemli havayı nefes vererek ve ter buharlaşması yoluyla gerçekleştiririz. Bu mekanizmalar sayesinde vücut soğutulur ve dengede tutulur.
Peki 37°C ortam sıcaklığı neden bu kadar bunaltıcı geliyor? Normalde vücudumuz, dışarıdaki sıcaklık ile kendi sıcaklığı arasındaki fark sayesinde ısı transferi yapar.
Bu yüzden vücut, ürettiği fazla enerjiyi dışarıya atamaz ve bu da aşırı sıcaklık hissine yol açar. Vücudumuz, en verimli şekilde yaklaşık 21°C ortam sıcaklığında çalışır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu sıcaklıkta, iç ve dış sıcaklıklar arasındaki fark nedeniyle ısı dengeli bir şekilde transfer edilebilir. Ancak hem vücut hem de dış ortam aynı sıcaklıkta olduğunda, bu transfer mümkün olmaz ve bu yüzden sıcaklık bizi daha çok etkiler.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
hep merak ediyordum
21 derecenin gerekli sıcaklık olması garip değil mi? Tüm insanlığın Afrika'da açığa çıktığı söyleniyor. Afrika deli gibi sıcak. O ortama göre evrimleşmiş olm... Devamını Gör
Bu haberi ciciş kardeşler mi hazırladı?