Görüş Bildir
Haberler
Ve ‘Bosna Kasabı’ Karaciç, Srebrenitsa Soykırımından Suçlu Bulundu

Ve ‘Bosna Kasabı’ Karaciç, Srebrenitsa Soykırımından Suçlu Bulundu

FreiGeist
24.03.2016 - 16:03 Son Güncelleme: 24.03.2016 - 20:09

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı sırasında 11 ayrı suçtan yargılanan Sırp lider Radovan Karaciç'in Srebrenitsa'da işlenen soykırımdan suçlu bulundu. 11 ayrı suçla yargılanan Karaciç, toplam 10 suçtan hüküm giydi, 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Bosna Savaşı sırasında 11 ayrı suçtan yargılanan Sırp lider Radovan Karaciç hakkındaki kararını açıkladı. 

Mahkeme, eski Sırp lider Radovan Karaciç'in 8 bin Müslüman Bosnalının öldürüldüğü Srebrenitsa'da soykırım yapmaktan suçlu bulundu. Sırp lider 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Karaciç, Srebrenitsa dışında Bosna'nın Sanski Most kasabasında işlenen soykırım suçundan da yargılanıyordu. Sanski Most'taki suçlardan aklandı. Karaciç, sadece Srebrenitsa'da soykırım suçundan hüküm giyecek.

Bosna'daki diğer beldelerde işlenen suçların 'soykırım' olmadığına hükmeden mahkeme 'Karaciç, Bosna'daki belediyelerde insanlığa karşı suç işlemekten sorumludur' kararına vardı. Böylece Karaciç, suçlandığı '5 ayrı insanlığa karşı suç'tan suçlu bulundu.

Mahkeme, Sırp liderin Saraybosna kuşatması sırasında 'savaş suçu' işlediğine de hükmetti.

7 yıllık dava

7 yıllık dava

2009 yılında başlayan davada 337'si savcılığın, 248'i ise savunmanın olmak üzere toplam 585 tanık dinlenirken, savcılığın hazırladığı iddianamede Karaciç, ikisi soykırım, beşi insanlığa karşı suç, dördü ise savaş yasalarına aykırı davranmak kategorisine giren 11 ayrı suçtan yargılandı.

İddianamede Karaciç'in 1991-1995 yılları arasında, işaret edilen suçları işlediği belirtilirken, amacının ise Bosna Hersek'te Müslüman ve Hırvat nüfusu tamamen ortadan kaldırmak olduğu ifade edildi. Karaciç'in bu süre içerisinde, kontrolündeki birliklerin katliam yaptığından haberdar olduğuna ya da olabileceğine işaret edilirken, buna rağmen işlenen suçları engellemek için hiçbir önlem almadığı kaydediliyordu.

13 yıl kaçtı

13 yıl kaçtı

Bosna-Hersek'teki iç savaş nedeniyle uluslararası mahkeme tarafından hakkında arama kararı çıkartılan Karaciç, uzun süre saklandı.

Sırp lider, 13 yıl sonra, 2008 yılında Belgrad'da bir otobüste yakalandı ve Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmak üzere Hollanda'ya gönderildi.

Karadağ'a bağlı bir köyde, 1945 yılında bir ayakkabıcının oğlu olarak dünyaya gelen Karaciç, üniversite eğitiminin ardından psikiyatrist olarak çalışmaya başladı.

Aynı zamanda şiirle de ilgilenen Karaciç'in birkaç şiir kitabı yayımlandı. Şiir yarışmalarında ödül aldı. 

1980'lerin sonlarından itibaren aktif olarak politika ile ilgilenen Radovan Karaciç, Sırp Demokrat Partisi'nde hızla yükseldi.

Nisan 1992'de Bosna-Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Karaciç, Sırbistan ile yakın bağları korumak için çabaladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'İnsanlığa karşı suç'

'İnsanlığa karşı suç'

Bu çabaların sonucu olarak da, iç savaşta Boşnaklara yönelik bir etnik temizlik başladı.

Sırp topraklarında yaşayan Boşnak ve Hırvatlar bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

'Güvenli bölgede soykırım'

'Güvenli bölgede soykırım'

Cinayet, sürgün, tecavüz ve rehin alma gibi çok sayıda saldırıyla birlikte yürütülen etnik temizlik sonucu, onbinlerce insan hayatını kaybetti.

BM, 11 Temmuz 1995'de BM tarafından güvenli bölge ilan edilen ve Hollandalı askerlerin denetimine verilen Srebrenitsa kentinde işlenen katliamı 'soykırım' olarak niteliyor.

Al Jazeera ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Recep Firat

10 yıl daha bekleseler adam eceliyle ölecekmiş zaten. Şakanında dozu var. İşkence yapsan yaptığı soykırımın acısını çıkaramazsın bu heriften.

Umutcan Fırat

Resmen çifte standart. Neden bu kadar beklediniz? Ölenler, işkencelere maruz kalanlar ve tecavüze uğrayanlar Müslüman olduğu için mi? Yıllarca sözde Ermeni s... Devamını Gör

hayali karakter

''Cinayet, sürgün, tecavüz ve rehin alma gibi çok sayıda saldırıyla birlikte yürütülen etnik temizlik sonucu, onbinlerce insan hayatını kaybetti.'' AMA CEZAS... Devamını Gör