Üzüldüğümüzde Boğazımıza Neden Koca Bir Yumru Oturur?
Mutlu olduğumuzda ya da aksine üzüldüğümüzde gözyaşlarımız bizimle olur. Düşününce ne kadar tuhaf değil mi? Ayrıca hüznümüze eşlik eden sadece gözyaşlarımız olmuyor. Bu tip durumlarda boğazımıza yerleşen tuhaf bir yumruyu da zaman zaman hissedebiliyoruz. Bu yumrunun neden olduğunu anlamak için önce neden ağladığımızı ve ağladığımızda vücudumuzda neler gerçekleştiğini bilmemiz gerek. Haydi, vücudumuzdaki bu sürece beraber bakalım.
Neden ağladığımızın gizemi hala tam olarak çözülebilmiş değil. Doğamız gereği iletişim halinde olmamız kaçınılmaz, ağlamanın bizim için sözsüz bir iletişim yolu olduğuna dair sağlam kanıtlar da var.
Biz insanlar için sosyal ilişkilerin ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Ağladığımız zaman, başka birinin bizi rahatlatma çabası bu tür ilişkilerimizi güçlendirmeye yardımcı oluyor.
Peki bunu da göz önünde bulundurduğumuzda, duygusallaştığımızda vücudumuzda gerçekten neler oluyor?
Sindirim gibi diğer bilinçdışı vücut işlemlerimizle beraber kaç ya da savaş denilen tepkiyi kontrol altına alan sistemle ile aynıdır.
Sinir sistemi oksijen alımını arttırmak amacıyla glotise olabildiğince açılması için sinyal gönderir. Glotis, soluduğumuz havayı yönlendiren boğazımızın iç kısmındakı açıklıktır.
Glotisiniz ağlamadığınız durumlarda gün boyunca yutkunurken açılır ve kapanır.
Bu his, globus hissi olarak adlandırılır. Stres durumlarında, birçok insanda görülür.
Farz edelim ki sevgiliniz sizden ayrılıyor.
Ağladığınızda daha fazla oksijen almak için derin nefesler almaya başlarsınız. Bu durumu telafi etmek adına glotisiniz açık tutulur.
Bu noktada ağlarsınız ve gözyaşlarınız aktıkça mukus burnunuzu ve boğazınızı ele geçirerek yutkunmanıza sebep olur.
Bundan sonra keyfinizi yerine getirecek şeylerle uğraşmaktan başka yapabileceğiniz bir şey yok. Neticede boğazınızdaki bu yumru vücudumuzun bize daha iyi nefes almamıza yardımcı olmasının sebebi. Bundan sonra bu gibi durumlarda kafanızdaki tüm tetikleyici düşünceleri atmaya ve bulunduğunuz ana odaklanmaya çalışın. :)
Yorum Yazın