Uzak Doğu Ülkelerinde Hızla Yaygınlaşan ve Alışverişin Geleceği Olarak Görülen Videodan Ticaret Nedir?
COVID-19 salgınıyla beraber dünya çapında birçok sektör hayatta kalma konusunda büyük zorluklar yaşıyor ve işletmeler mevcut varlıklarını dönemin şartlarına uyum sağlayacak ölçüde yeniden şekillenmeye zorluyor. Perakende bu süreçte en çok etkilenenlerden biri. Satışlar oldukça büyük zararlarla karşı karşıyayken birden tüm dünya Çin'de başlayan canlı yayında alışverişle tanıştı.
Videodan yapılan bu alışveriş şekli sektörün dengesini değiştirmeye hazırlanıyor. Peki nedir canlı yayında satış?
Cevabı burada! 👇
COVID-19 salgınıyla beraber perakende satış büyük zararlar içerisine girerken çözüm çevrimiçi satışla geldi.
Özellikle Çin'de canlı yayında alışveriş, pazarlamanın yeni bir yolu olarak popülerlik kazanmaya çoktan başlamıştı.
2020 yılında canlı yayından satışlar 200 milyar dolar civarına ulaştı ve Çin’in toplam e-ticaretinin neredeyse %18'i haline geldi. Üstelik sadece 2-3 sene içerisinde bu noktaya geldi.
Çin'deki kanaat önderleri ürünleri görüntülemek, denemek ve tanıtmak, sonrasında izleyicilerden gelen soruları yanıtlamak için platformlarda canlı yayın yapıyor.
Canlı yayında alışveriş konsepti kullanıcıların yayına bağlanabildiği, gerçek zamanlı sorular sorabildiği, ekranda indirimleri ve stokları takip edebildiği kısacası ürünü daha yakından tanıma imkânlı bir alışveriş deneyimi sunuyor.
Böylesi bir alışveriş şeklinin en büyük avantajı ise hiç kuşkusuz dolandırıcılık ve "aldığım ürün vs. eve gelen ürün" gibi talihsizliklerden müşterinin korunması.
Canlı yayında alışveriş platformlarındaki sunucular yani ev sahipleri genellikle ünlüler, modeller ya da büyük şirketlerin önde gelen isimleri oluyor. Mesela, Çin’de, Gree Electric'in başkanı Dong Mingzhu, üç saatlik bir canlı videoyla 43,7 milyon dolarlık ev aleti sattı.
Canlı yayında alışverişin ülkemizdeki karşılığı şu günlerde "Vidyodan" olarak karşımıza çıkıyor.
Onedio ortaklığıyla kurulan Vidyodan, alışveriş anında etkileşimi kolaylaştırarak, çift yönlü ve güven yaratan kullanıcı dostu bir platform olmayı hedefliyor.
Peki, başka ne gibi imkânlar tanıyor? Örneğin E-ticarette satın aldığınız ürünleri kimden aldığınızı göremiyorsunuz.
V-ticarette direkt satıcıları, mekânlarını, mağazalarını görebilir, kimden satın aldığınız konusunda emin olabilirsiniz.
Vidyodan alışveriş deneyiminizi eğlenceli hale getirir. Yaptığı canlı yayınlarla alıcıları takip ettikleri influencer’larla buluşturur. Influencer’la canlı yayında soru sorulan bir sosyal deneyim yaşattırır. Kısacası daha öncesi hiç olmadığı kadar eğlenceli ve verimli bir alışveriş imkânı tanır da diyebiliriz.
Çin’de uluslararası markalar bu ticaret şekline ayak uydursa da dünyanın geri kalanı canlı yayında alışveriş konusunda hâlâ ilk adımlarını atıyor.
Canlı yayında alışverişin E-ticaret üzerindeki etkilerini hem ülkemizde hem Çin'de hem de dünyanın geri kalanında nasıl işlediğini ve devam ettiğini önümüzdeki günlerde göreceğiz gibi.
"Görmeden alma Vidyodan al!" sloganıyla çok yakında lansmanını yapacak olan yeni V-Ticaret uygulaması "Vidyodan"a sizleri de bekliyoruz!
Kim bilir belki siz de hayalinizdeki ürüne vidyodan aracılığıyla bulabilirsiniz.
Ayrıntılar için takipte kalın! 😉
Yorum Yazın
İnstagram'da senelerdir yapılan şey canlı yayın satışları. Neresi yeni???
Çin'in kimse farkına varmadan dünyayı ele geçirme yöntemleri vol372936292