Görüş Bildir
Haberler
Ustalara Saygı Kuşağı: Türk Tiyatrosunun Birbirinden Değerli 37 Sanatçısı

etiket Ustalara Saygı Kuşağı: Türk Tiyatrosunun Birbirinden Değerli 37 Sanatçısı

Şeboş
28.03.2016 - 01:06 Son Güncelleme: 30.03.2016 - 16:08

Hepsi birbirinden değerli, bazıları geçmişimizden ve tarih kokan, kimi o yılların Türkiye'sinde aykırı olan ve hala sahnenin tozunu yutan sanatçılarımız. 

Sürç-i lisan ettiysek affola...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Muhsin Ertuğrul

1. Muhsin Ertuğrul

Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu olarak kabul edilen Muhsin Ertuğrul, sinema alanında da Türkiye'de ilk önemli katkıları gerçekleştirmiş; 1922-1939 yılları arasında Türkiye’de film yapan tek kişi olmuştur. Ailesi, sahneye çıkmasına karşı çıktığı için baba evinden ayrıldı ve tiyatro eğitimi için Paris'e gitti. Çağdaş Türk tiyatrosunun temelini atan ve geliştiren Muhsin Ertuğrul'a 23 Nisan 1979'da Ege Üniversitesi'nce fahri doktor payesi verildi. Sanatçı, ünvanını almak ve sanat yaşamının 70. yıl kutlamalarına katılmak üzere gittiği İzmir'de 29 Nisan günü kalp krizi sonucu hayatını yitirdi.

2. Afife Jale

2. Afife Jale

Sahneye çıkan İlk Türk kadın oyuncudur. 'Yamalar' adlı oyunda, Emel rolü ile ilk kez sahneye çıktı. Asıl ismi Afife olan sanatçı, bu oyunda 'Jale' takma ismini kullanmış ve daha sonraları Afife Jale adıyla anılmaya başlanmıştır. Tiyatro kursları için açılan sınavı kazandı. Müslüman kadınların sahneye çıkmasının yasak olduğu dönemde, Darülbedayi (konservatuvar olarak açıldıktan sonra okul tanımından çıkıp bir tiyatro topluluğuna dönüşen; halen İstanbul Şehir Tiyatroları adıyla varlığını sürdüren sanat kurumu), Müslüman kadınların sadece kadınlara özel gösterilerde oynayacakları gerekçesiyle bünyesine almıştı. 1997’den beri sanatçının anısına Yapı Kredi tarafından 'Afife Tiyatro Ödülleri' düzenlenmektedir. Son yıllarını yatırıldığı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde geçirdi ve orada vefat etti.

3. Haldun Dormen

3. Haldun Dormen

Sahneye ilk defa Galatasaray Lisesi’nde ortaokul öğrencisi iken çıktı. Robert Koleji'nden mezun oldu. Küçük yaşlarda geçirdiği bir kaza sonucu sol ayağı sakatlandı. Tiyatro eğitimini ABD’de Yale Üniversitesi’nde aldı.  'Papaz Kaçtı'  komedisi ile Dormen Tiyatrosu’nu kurdu. Türkiye’de sahnelenen ilk müzikal olarak bilinen 'Sokak Kızı İrma' yı sahneledi. Halkla ilişkiler alanında dünyaca tanınan bir isim olan Betül Mardin ile evlenmiş, sekiz yıl süren bu evliliğinden Ömer adlı bir oğlu dünyaya gelmiştir. Sanatçı hala tv yapımcılığı ve diğer kişisel gelişim dersleri verilmektedir.

4. Tuncel Kurtiz

4. Tuncel Kurtiz

Babası Selanik doğumlu bir Türk bürokratı, annesi ise Boşnaktır. Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; ancak hiçbirinden mezun olmadı. İlk kez Dormen Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlamış olan sanatçı, bir çok sinema filminde de rol almıştır. 48. Altın Portakal Film Festivali'nde 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' aldı. Son yıllarda 'Ezel' adlı dizide oynayan sanatçı,  2013'te kalp krizi sonucu 77 yaşında hayata gözlerini yumdu.

5. Levent Kırca

5. Levent Kırca

İlk kez 1964'te Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Eski eşi Oya Başar ile birlikte 'Güzel ve Çirkin' ve 'Sefiller' adlı oyunları sergiledi. 1998 yılında 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının vermeye başladığı Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüştü, ama bu ünvanı Nisan 2015'te geri alınmıştır. Her zaman dik duran ve politik mizahın öncüsü olan sanatçı, Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapmıştır. Kırca  2015 yılında yakalandığı karaciğer kanseri hayata veda etmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çolpan İlhan

6. Çolpan İlhan

İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda tiyatro bölümünü ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünden mezun oldu. Akademideki arkadaşları ile birlikte 'Akademi Tiyatrosu' adıyla bir tiyatro grubu kurdu ve oyunlar hazırladı. Şair Attilâ İlhan'ın kızkardeşi, sinema sanatçısı Sadri Alışık'ın eşi ve oyuncu Kerem Alışık'ın annesidir.  2014'te geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

7. Genco Erkal

7. Genco Erkal

Robert Kolej'den mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nin Psikoloji bölümünü bitiren sanatçı Türkiye'nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı, sanat yönetmeni olduğu Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu. Roman, öykü, şiir gibi değişik türlerden tiyatroya uyarlamalar yaptı, oyunlar çevirdi. 'Bir Delinin Hatıra Defteri' oyununu tek kişilik gösterisiyle sergileyen bu oyunuyla ödül almış tiyatro sanatçısıdır.

8. Zeki Alasya

8. Zeki Alasya

Robert Koleji'nden mezun olan sanatçı sanat hayatına amatör olarak başladı. Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. Tiyatrodan sonra Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında da bir ikili oluşturdular. 2015'te karaciğer rahatsızlığı sebebiyle hastaneye kaldırılan sanatçı  2015 yılında hayatını kaybetti.

9. Ferhan Şensoy

9. Ferhan Şensoy

Türk tiyatrosinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, tiyatro, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı ve 'Ortaoyuncular' tiyatro topluluğunun kurucusu olan sanatçı 'Ortaoyuncuları Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devralmıştır. Her oyundaki emeği geçenlere, zaman gözetmeksizin oyun gelirlerinden pay vererek Türk Tiyatrosu'nda kendine özgü bir yer edinmiştir. Aldığı ödülleri ve prestijiyle Türk tiyatrosunun ağır isimlerdendir.

10. Erol Günaydın

10. Erol Günaydın

Tiyatroya Galatasaray Lisesi bünyesinde başlayan sanatçı, Haldun Dormen Cep Tiyatrosunda 'Papaz Kaçtı' adlı oyun ile profesyonel aktörlük hayatına başlamıştır. Elli yıllık bir süre içinde çok sayıda filmin ve tiyatro oyununun yanı sıra TRT'de yayınlanan Çiçek Taksi adlı dizide de oynadı. Nasreddin Hoca tiplemesi, meddah oyunlarıyla, Ayı Yogi seslendirmesi ve canlandırdığı diğer pek çok karakterle  tanınan ve kıdemli aktörlerinden biri haline gelmesini sağlamıştır. Sanatçı 2012 yılında kalp yetmezliği sonucunda vefat etmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Tomris İncer

11. Tomris İncer

1974 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları kadrosuna giren sanatçı, çeşitli sinema ve dizi filmlerde rol aldı, özel tiyatrolarda oynadı. En önemli çıkışını 'Bir İstanbul Masalı' adlı diziyle yaptı. Tomris İncer 2015 tarihinde kanser tedavisi nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

12. Halit Akçatepe

12. Halit Akçatepe

İlkokulu Refik Halit Karay Mektebi'nde okuyan sanatçı, konservatuvar eğitimi hiç almamıştır (kendisi de konservatuvar eğitimiyle uzaktan yakından bir alakası olmadığını belirtmiştir). Zamanın film yönetmenlerinden birinin, babasına 'bize bir çocuk oyuncu lazım' dediği zaman oyunculuk hayatına adım atmış olan sanatçının toplam üç tiyatro oyununda rolü vardır.

13. Ayla Algan

13. Ayla Algan

Müzik ve tiyatro sanatlarını içiçe yaşayan bir sanatçı olan Ayla Algan, Yunus Emre'nin şiirlerini Almanca, Fransızca, İngilizce olarak şiirli-şarkılı okuyarak Yunus Emre'yi dünyada tanıtmıştır.halka mal eden ise mizahi bir dili olan 'Koca Öküz' adlı şarkısı olmuştur. Tiyatroda Hamlet rolünü oynayan dünyadaki sayılı kadın oyuncu arasında yer alır. Tiyatro alanında eğitmenlik yapmaya, ayrıca sinema filmleri ve dizilerde rol almaya devam etmektedir, devlet sanatçısı ünvanı ile onurlandırılmıştır. Dört dörtlük eğitim alan sanatçıya başarılar dileriz.

14. Müşfik Kenter

14. Müşfik Kenter

Ablası ile birlikte Kent Oyuncuları'nı kurmuştur.  Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başlayan sanatçı  eğitimine orada devam etmiştir. Asıl sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı 'Oğuz Ata' oyunu ile başlamıştır. Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı ve İstanbul'a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Birlikte Karaca Tiyatro'da oyunlar sergilediler. Murathan Mungan'ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği 'Bir Garip Orhan Veli' isimli tiyatro oyunu 25 seneden fazla süredir sergilemektedir. Bu oyun aynı oyuncuyla Türkiye'de en uzun süreli sergilenen eserlerden biridir.  2012 yılında akciğer kanseri nedeni ile tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

15. Müjdat Gezen

15. Müjdat Gezen

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair ve eğitmen. Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kurmuştur. Sahneye ilk kez Hırka-i Şerif İlköğretim Okulu'nda ilk piyesinde çıktı. Aynı yıl 'Doğan Kardeş' çocuk dergisinde şiirleri yayımlandı. Yine bu yıllarda İstanbul Radyosu Çocuk Kulübü'nde mikrofonla tanıştı. Müjdat Gezen aynı zamanda şair. 74 adet şiirden oluşan 'Şiirim Geldi Bırakın Beni' isimli bir albümü var. Albümde kendisiyle birlikte Savaş Dinçel, Mustafa Alabora, Perran Kutman, Ali Poyrazoğlu, Rutkay Aziz ve Sunay Akın gibi isimler yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Yıldız Kenter

16. Yıldız Kenter

Türk tiyatro ve sinema sanatçısı. Aynı zamanda Devlet Sanatçısı'dır. Asıl adı Ayşe Yıldız'dır. Annesi İngiliz Olga Cynthia ve babası Türk diplomatı Ahmet Naci Kenter'dir. Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitirdi. On bir yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı. 'Rockefeller' bursu kazanarak, 'American Theatre Wing, Neighbourhood Play House' ve 'Actor’s Studio'da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı. Ankara Devlet Konservatuvarı'na hoca olarak atandı.1959'da Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı. Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştı. Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğunu kurdu. Daha sonraki yıllarda sürekli olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta 'Değişen Eğitim Metotları' ve 'Oyunculuk Metotları' üzerine çalışmalar yaptı. Aldığı ödülleri ise burada sıralayamıyorum bile...

17. Suna Selen

17. Suna Selen

Beşiktaş Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü mezunu olan sanatçı, Devlet Tiyatrosu oyuncusudur. Aynı zamanda sanat yönetmenliği yapmakta olup, üniversitede 1 yıl Akademi Resim, bir yıl Hukuk, bir yıl Felsefe-Sosyoloji eğitimi almıştır. Suna Selen en son, 'Zincirbozan' filminde Rahşan Ecevit'i canlandırmıştır. Sanatçı, Çasod üyesidir. Münir Özkul ve Güner Sümer'le bir süre evli kalmıştır. Oyuncu ve sunucu Güner Özkul'un ve oyuncu Sinan Sümer'in annesidir. Bir dönem modellik yapmıştır.

18. Metin Akpınar

18. Metin Akpınar

Pertevniyal Lisesi'nde eğitim gördü. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu. İlk olarak 'Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım' profesyonel oyununa imza atan Akpınar, Türkiye'nin ilk kabare tiyatrosu olan Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. Kurulduğu andan itibaren kapanana kadar tiyatronun idari müdürlüğünü yaptı. Zeki Alasya ile birlikte oynadığı toplumsal içerikli komedi filmleriyle tanındı.

19. Serra Yılmaz

19. Serra Yılmaz

Sanat hayatına 'Dostlar Tiyatrosu'nda başlayan Yılmaz, Fransa'da Université de Caen, psikoloji bölümünden mezun oldu. Fransızca ve İtalyanca'dan anında çeviri konusunda profesyonelce çalışmakta olup, Papa 16. Benedict'in Türkiye ziyaretinde çeviri yapmasıyla göze çarpmıştır. Sanatçı, Ferzan Özpetek'in Karşı Pencere filminde büyük başarı elde etmiştir. İtalyan sinema dünyasında iyi tanınan Serra Yılmaz, yurtiçinde ve dışında sinema ve dizi filmlerde rol almaktadır. 2011 Venedik Film Festivalinde 'İlk Yapıt' kategorisinde jüri üyesi olarak görev almıştır.

20. Ayten Gökçer

20. Ayten Gökçer

Ankara Devlet Konservatuarı'nın bale bölümüne girdi. Devlet Tiyatroları sanatçı kadrosuna girdi. Sinema'ya 'Taçsız Kral' adlı filmle başladı. Ancak daha sonra sinemadan daha çok tiyatroya önem verdi. 'Yedi Kocalı Hürmüz' adlı müzikalde Hürmüz rolü ile başrolde oynadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Hadi Çaman

21. Hadi Çaman

Kastamonu'lu Balkan kökenli bir ailenin üç çocuğundan biridir, lise mezuniyetinin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim aldı.Sonrasında Belediye Konservatuvarı'na devam etti ve mezun oldu. Amatörce ilgilendiği tiyatro alanında açılan bir sınavı kazanarak 'Altın Yumruk' adlı oyunda profesyonel oldu. İngilizce'den Türkçe'ye çeviriler, uyarlamalar yaptı, üniversitede drama dersleri verdi, tiyatro oyunları yazdı, sahneye koydu, televizyon dizilerinde ve filmlerinde sayısız rol aldı. ALS hastalığından 2008 yılında yaşamını yitirdi.

22. Gazanfer Özcan

22. Gazanfer Özcan

Lisedeyken oynadığı 'Hisse-i Şayia' adlı oyundaki Bican Efendi rolüyle tiyatroyla tanıştı. Şehir Tiyatroları'nın Çocuk Bölümü'ne katıldı. Komedi Tiyatrosu'nda oynanan' Mahallenin Romanı' oyunu tiyatro yaşamının dönüm noktası oldu. Bu oyunda rahatsızlanan Reşit Gürzap'ın yerine sahneye çıkıp başarılı olunca kadroya girdi. 'Kuruntu Ailesi' adlı dizideki 'Hüsnü Kuruntu' rolü ile tanındı, pek çok yapımda ailenin babası rolünü üstlendi. 'Avrupa Yakasıadlı dizideki 'Tahsin Bey' rolü ile de baba rollerini sürdürdü.  Avrupa Yakası dizisinde beş sezon başrol oynadı. Kronik akciğer rahatsızlığı ve damar tıkanıklığı nedeniyle 2009 tarihinde hayatını kaybetti.

23. Nejat Uygur

23. Nejat Uygur

Öğretmen bir annenin ve subay bir babanın üç çocuğundan ortancası olan Uygur, Kilisli sanatçı İsmail Dümbüllü tarafından keşfedilmiş ve meşhur edilmiştir. Eğitimini Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde tamamlamıştır. Tiyatroya profesyonel anlamda  'Nejat Uygur Tiyatrosu' ile adım atmıştır. Düşündüğü ilk mesleğin tiyatro olmadığını belirtmiştir, pilot olmayı çok istediğini her röportajında dile getirmiştir. 2013 tarihinde solunum yetmezliği sebebiyle vefat etmiştir.

24. Defne Yalnız

24. Defne Yalnız

1974'ten günümüze çeşitli film ve dizilerde oynamıştır. 'Kaynanalar' dizisindeki 'Döndü'  rolüyle hatırlanır. Son dönemde tiyatroya devam etmektedir.

25. Ani İpekkaya

25. Ani İpekkaya

İstanbul Şehir Tiyatroları, Tiyatro Boğaziçi gibi topluluklarda rol alan İpekkaya, bazı çocuk oyunlarının yönetmenliğini de yapmıştır. Ayrıca seslendirme sanatçısı olup, sinema ve dizi filmlerde de oynamaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Derya Baykal

26. Derya Baykal

Onu hep örgü mutfak işlerinde görmeye alıştınız tabi değil mi?Konservatuvarda öğrenciyken TRT Ankara Radyosu'nda çocuk saati ve radyo tiyatrosunda programlar yaptı. Derya Baykal, 'Rita' adlı oyundaki rolüyle 'Sanat Kurumu Yılın Kadın Oyuncusu' seçildi. Daha sonra televizyonculuğa yönelen Baykal, el işleri hakkında yaptığı televizyon programı ile tanındı.

27. Cüneyt Gökçer

27. Cüneyt Gökçer

Devlet Tiyatroları genel müdürlüğü, Ankara Devlet Konservatuvarı müdürlüğü, Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü başkanlığı gibi görevlerde bulundu. Gökçer, yaklaşık 20 operanın rejisini yapmıştır. Ünlü sanatçı Ayten Gökçer'in eşi olan Gökçer, yurtiçinde aldığı sayısız ödülün yanı sıra Devlet Sanatçısı unvanını da almıştır. 23 Aralık 2009 tarihinde Ankara'da tedavi gördüğü hastanede vefat etmiştir.

28. Tekin Akmansoy

28. Tekin Akmansoy

Uzun yıllar çeşitli tiyatrolarda görev alan Tekin Akmansoy, meddah geleneğinin sürdürücülerinden biri olmuştur. 'Kaynanalar' dizisinde Kayserili uyanık işadamı ' Nuri Kantar ' tiplemesi ile ön plana çıkmıştır.

29. Suna Pekuysal

29. Suna Pekuysal

Asıl adı Suna Belener olan Suna Pekuysal, İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Bale Bölümü’nde öğrenimine devam ederken, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun çocuk bölümünde “Artist Aranıyor” adlı oyunuyla ilk kez sahneye çıktı. Haldun Dormen’in sahneye Koyduğu “Lüküs Hayat” operetindeki rolünü 14 yıl süreyle aralıksız oynadı. ”Sahnede ölmek istiyorum” diyen tiyatro sanatçısı 2008'de hayata gözlerini yumdu.

30. Nevra- Metin Serezli

30. Nevra- Metin Serezli

Nevra Serezli; Oyuncu ve seslendirme sanatçısı. Tiyatro Sanatçısı Metin Serezli'nin eşi. Robert Kolej'den mezun olduktan sonra ABD'de tiyatro eğitimi gören sanatçı, Dormen Tiyatrosu'nda profesyonel sanat hayatına başladı. 

Metin Serezli; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü, Edebiyat Fakültesi Sanat tarihi Bölümlerinde okudu. İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu’nda amatör olarak oyunculuğa atıldı. Çevre Tiyatrosu adı ile kendi tiyatrosunu kurdu. Tedavi gördüğü akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Adile Naşit

31. Adile Naşit

Ermeni asıllı Türk oyuncu. Tiyatrocu bir aileden gelen Adile Naşit'in 14 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları, Çocuk Tiyatrosu'na girdi. 'Gazanfer Özcan - Gönül Ülkü' tiyatrosunda çalıştı. Tiyatro oyunlarının yanı sıra 'Hisseli Harikalar Kumpanyası', 'Neşe-i Muhabbe't,' Şen Sazın Bülbülleri' gibi müzikallerde beğeni topladı.

32. Rutkay Aziz

32. Rutkay Aziz

Asıl adı Ünal Aziz Rutkay'dır. Avusturya Lisesi'nde soyadları adlardan önce okunduğu için ismi 'Rutkay Aziz' olarak söylenegelmiştir. Avusturya Lisesi'ni bitirdikten sonra Bakırköy Lisesi'ne kaydoldu. Lisans öğrenimini Galatasaray Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi' nde tamamladı. Tiyatroya lisede öğrenim gördüğü yıllarda başladı. Nazım Hikmet Kültür ve Sanat  Vakfı'nın başkanıdır. Kızı Doğa Rutkay da oyuncudur.

33. Erdal Özyağcılar

33. Erdal Özyağcılar

Şehir Tiyatroları sanatçısı olan Özyağcılar, bu kurumdan emekli olmuştur. Tiyatronun yanı sıra pek çok sinema ve televizyon filminde rol almış ve seslendirme çalışmaları yapmıştır. Sanatçı, 'Bizimkiler'  ve 'Elveda Rumeli' dizileri ile geniş kitlelerce tanınmış ve sevilmiştir.

34. Gönül Ülkü Özcan

34. Gönül Ülkü Özcan

Gönül Ülkü, küçük yaşta, ailesinin desteğiyle  İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü'ne girdi. Gazanfer Özcan'la evlenene kadar Şehir Tiyatrolarında çalışan sanatçı, daha sonra eşiyle birlikte Gönül Ülkü - Gazanfer Özcan Tiyatrosu'nu kurdu. 'Kuruntu Ailesi' adlı bir diziyi eşi ve kadrosuyla birlikte 16 yıl oynadılar.

35. Ali Poyrazoğlu

35. Ali Poyrazoğlu

Ali Poyrazoğlu oyunculuk kariyerine İstanbul Şehir Tiyatroları'nda başladı. Pek çok tiyatro oyununda oynadı. 1972 yılında Poyrazoğlu Tiyatrosu'nu kurdu. New York Broadway'de sahnelen 'Pera Palas' adlı oyunda İngilizce başrol oynadı. 1970'lerin ortasında Türk Sinemasına damga vuran seks filmleri furyasına katıldı. 1989 yıllarında tekrar yükselme gösterdi ve 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. Gülriz Sururi

36. Gülriz Sururi

İlk kez  İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Bölümü'nde sahneye çıktı sonra Dormen Tiyatrosu'na geçti. 'Sokak Kızı İrma'daki rolüyle en iyi kadın oyuncu olarak İlhan İskender Ödülü'nü kazandı. 

Yumuşak oyunculuğuyla, dramdan güldürüye ve müzikli oyuna dek her çeşit eserde başarılı tipler çizen Sururi, oyunculuğunun dışında Türk tiyatrosuna yönetici olarak da katkıda bulundu.

37. Şükran Güngör

37. Şükran Güngör

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden ayrılıp, Muhsin Ertuğrul’un kurduğu “Küçük Sahne”de tiyatro hayatına başladı.Tiyatro ve sinemada yaptığı çalışmalar ve çeşitli festivallerde sayısız ödül alan Güngör, son olarak 13. Uluslararası Tiyatro Festivali’nde “Onur Ödülü”üne ve Ankara Film Festivali’nde Büyük Adam Küçük Aşk filmindeki emekli yargıç rolüyle, “En İyi Erkek Oyuncu” ödülüne layık görüldü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
347
166
62
37
37
33
33
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
MustafaMüge Sz

Sadri Alışık ve Münir Özkul u yazmaman yazılanlara da saygısızlık olmuş sanki. bir de serra nedir ya ?

Genco Sümer

Yıldırım Önal, Macide Tanır, Erol Kardeseci, Alp Öyken, Ejder Akışık, Tomris Oğuzalp, Nurşen Girginkoç ... Bunları hadi Ankaralılar diye unuttunuz diyelim. Y... Devamını Gör

Uğur Birik

#36 Ne zaman görsem korkarım