onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
UNESCO Açıkladı: 2022 Yılında Her Dört Günde Bir Gazeteci Öldürüldü

UNESCO Açıkladı: 2022 Yılında Her Dört Günde Bir Gazeteci Öldürüldü

Eray İspir
18.01.2023 - 18:15

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), hazırladığı raporda geçtiğimiz yıl 86 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı. Raporda yer alan bilgiye göre 2022 yılında her dört günde bir gazeteci öldürüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Latin Amerika ve Karayipler 'ölümcül' bölge

Latin Amerika ve Karayipler 'ölümcül' bölge

UNESCO’dan rapora dair yapılan açıklamaya göre Latin Amerika ve Karayipler, 2022’de 44 cinayetle gazeteciler için ‘en ölümcül’ bölge oldu. Asya ve Pasifik’te 16, Doğu Avrupa’da 11 cinayet kaydedildi. Gazeteciler için ‘en ölümcül’ ülke ise 19 cinayetle Meksika oldu. Meksika’nın ardından 10 cinayetle Ukrayna ve 9 cinayetle Haiti yer aldı.

Gazetecilerin yarısı görev başında değilken hedef alındı

Gazetecilerin yarısı görev başında değilken hedef alındı

Öldürülen gazetecilerin neredeyse yarısının görev başında değilken hedef alındığı; bazılarının seyahat ederken, evlerinde, otoparklarda veya görevde olmadıkları diğer halka açık yerlerde saldırıya uğradığı kaydedildi. “Bu, gazeteciler için boş zamanlarında bile güvenli alanların olmadığı anlamına geliyor” denilen raporda, çatışma halindeki ülkelerde öldürülen gazeteci sayısının 2021’de 20 olduğu ve 2022’de 23’e yükseldiği belirtildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu gazeteciler yolsuzluk, çevre suçları, gücün kötüye kullanılması, protestolar gibi hassas konuları ele aldıkları ve aralarında organize suç, silahlı çatışma veya aşırılıkçılığın yükselişi hakkında haberler yaptıkları için misillemeler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle öldürüldüler.”

Cinayetleri işleyenler cezasız kalıyor

Cinayetleri işleyenler cezasız kalıyor
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Konuyla ilgili olarak son 5 yılda ‘bir miktar’ ilerleme kaydedilmiş olsa da gazeteci cinayetlerinin cezasız kalma oranının ‘şaşırtıcı derecede yüksek’ bir şekilde yüzde 86’da kalmaya devam ettiği ifade edildi. 

Örgütün Genel Direktörü Audrey Azoulay, “Birkaç yıl art arda düşüşlerin ardından, 2022'de öldürülen gazetecilerin sayısındaki keskin artış endişe verici. Yetkililer bu suçları durdurmak için çabalarını hızlandırmalı ve faillerinin cezalandırılmasını sağlamalıdır çünkü bu şiddet ortamında kayıtsızlık önemli bir faktördür” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
2015 yılında başladığım Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde gazetecilik ve medya faaliyetlerine ilişkin teorik dersler aldım. Eğitimim sürecim boyunca, üniversitenin basın-yayın biriminde yazı işleri faaliyetleri yürüttükten sonra lisans eğitimimi tamamladım. 2020 yılında yerel bir gazetede yazı işleri ve gazete tasarımı yaparak basın sektöründeki ilk iş tecrübemi edindim. 2022 yılında Onedio platformunda ‘Gündem editörü’ olarak işe başladıktan sonra mesleğim olan gazeteciliği ulusal çapta icra etmeyi ve farklı kaynaklardan olayları teyitlemeyi öğrendim. 2023’ten bu yana ise yine Onedio çatısı altında ‘Video editörü’ olarak medya faaliyetlerime devam etmekteyim.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın