onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ücretsiz İzin Süresi Ne Kadardır? Çalışan Kaç Gün Ücretsiz İzine Çıkabilir?

Ücretsiz İzin Süresi Ne Kadardır? Çalışan Kaç Gün Ücretsiz İzine Çıkabilir?

Elif Ateş
23.02.2022 - 10:04

Çalışan vatandaşlara kanunlarla belirlenmiş haklar ve yükümlülükler bulunur. Bu haklardan biri de izinlerdir. Ücretli izin, kişinin kanunen belirlenmiş izin hakkını kullanırken, maaşının aynı miktarda çalışıyormuş şekilde ödenmesidir. Ancak her işçi doğum, ölüm, evlilik, süt izni gibi özel durumlar hariç ücretli izinden faydalanamaz. Çalışanın ücretli izinden yararlanabilmesi için en az 5 yıl boyunca çalışmış olması gerekir. Aynı zamanda bu izin süreleri kişinin çalıştığı yerdeki kıdemine göre de değişiklik göstermektedir. Bazı şartlarda ise işveren, çalışanı ücretsiz izne çıkarabilir. Peki ücretsiz izin süresi ne kadardır? Çalışan kaç gün ücretsiz izne çıkabilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kişilerin özel olarak aldığı izin türlerinden biri ücretsiz izinlerdir. Ücretsiz iznini kullanmaya başlayan kişi, izinde olduğu sürelerde ücret alamaz. Aynı şekilde işçi, kendi talebi doğrultusunda da ücretsiz iznini kullanma hakkına sahiptir. Ancak bu izinlerde sadece ücretten değil, işverenin sağladığı yol, yemek parası gibi yardımlardan da yararlanamaz. İşçinin ücretsiz izin kullanabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Kanunda belirtilen hallerde olan işçiye, işveren ücretsiz izin verme yükümlülüğüne tabidir. İşçi koşulları sağladığı halde bu izinden yararlanamıyorsa iş sözleşmesini feshedebilme hakkına sahiptir. Ücretsiz izin süresi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Ücretsiz İzin Süresi Ne Kadardır? Çalışan Kaç Gün Ücretsiz İzne Çıkabilir?

Ücretsiz İzin Süresi Ne Kadardır? Çalışan Kaç Gün Ücretsiz İzne Çıkabilir?

Ücretsiz izin şartları ve süreleri, 4857 Sayılı İş Kanunu ile korumaya alınmıştır. İşveren, işlerinin azalmasından dolayı kendi iş yerini korumak amacıyla çalışanı ücretsiz izne çıkarabilir. Bu ücretli izni, işveren çalışanına yazılı olarak bildirmek zorundadır. Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir. 

İşçi belirli durumlarda ücretsiz izin talebinde bulunabilir. Kanunlarda belirtilmiş şartları sağladığı halde işveren, çalışanı ücretli izne çıkamıyorsa idari para cezası alır. Çalışan, yıllık izin süresini başka bir şehirde geçirmeye karar vermişse ve bu durumu ispatlamışsa işveren, işçinin gidiş- dönüş süresi için 4 günlük ücretsiz izin vermek zorundadır.

Analık izni hariç hem kadın hem erkeğe çocuğun yetiştirilmesi için ücretsiz izin verilir. Talepler doğrultusunda ilk doğum için 60 gün ücretsiz bir şekilde izin kullanılır. İkinci doğumda ise bu süre 120 gün olarak belirlenmiştir. Diğer doğumlarda ise en fazla 180 gündür. Çoğul doğumlarda ücretsiz izin sürelerine 30 gün daha eklenebilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın