Görüş Bildir
Haberler
Brüt Maaş Nedir? Brüt Maaş Nasıl Hesaplanır?

Brüt Maaş Nedir? Brüt Maaş Nasıl Hesaplanır?

Elif Ateş
18.02.2022 - 11:17

Çalışanlara yaptıkları işin karşılığında düzenli olarak maaş ödemesi yapılır. Maaşın miktarı, genellikle işveren tarafından belirlenir. Ancak iş görüşmesi sırasında hem çalışan hem de işveren arasında anlaşılarak maaş miktarı kararlaştırılabilir. İşveren tarafından maaşlar genellikle günlük, haftalık veya aylık olarak ödenir. Ücret ise bir iş günü ya da saat baz olarak hesaplanır. Kişiler, çalışma dönemlerinde ayın belirlenen gününce maaşlarını alırlar. Bu maaşlar brüt ve net olmak üzere iki şekildedir. Her departman ve pozisyon için maaş ücretleri farklıdır. Peki brüt maaş nedir? Brüt maaş hesaplaması nasıl yapılır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çalışanlar verdikleri emek karşılığında belirli bir maaş ücreti alırlar. Her ay düzenli olarak alınan bu ücret, yıl içerisinde açıklanan asgari ücrete göre değişir. Asgari ücret miktarına göre maaşların miktarı da yükselir ya da düşer. İşveren tarafından çalışanların ücretinin her ay düzenlendiği maaş bordrosu bulunmaktadır. Bu resmi bir belgedir ve çalışanın aylık ücreti yer alır. Aylık ücretin hesaplanması için ise günlük ücreti 30 ile çarpmak gerekir. Belgede ise sadece brüt maaş görünür. Brüt maaş hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Brüt Maaş Nedir? Brüt Maaş Nasıl Hesaplanır?

Brüt  Maaş Nedir? Brüt  Maaş Nasıl Hesaplanır?

Brüt maaş, çalışanların maaş bordrosunda bulunan vergi, sigorta ve kesintilerini içerdiği toplam tutardır. Vergilendirme oranları ve diğer kesintilerin hepsi kişilerin maaşlarını etkiler. Damga vergisi, ödenen sigorta primleri gibi etkenler maaşlar üzerinden kesinti yapılarak uygulanır. Bu kesintiler yapılmadan önce çalışanın hakkı olan miktar, brüt maaştır. Kesintiler uyguladıktan sonra ortaya çıkan miktar ise net maaşı gösterir.

Bu nedenle brüt maaş miktarı ile net maaş miktarı aynı olamaz. Yapılan vergi artışları, kişinin aldığı net maaşı etkiler. Brüt maaş miktarı sabit kalır, ancak vergi artışlarından kaynaklı net maaş miktarı, yıl sonunda ve yıl başında değişebilir. Çalışanlar işe başlamadan önce işverenler tarafından brüt maaş belirlenir. Brüt maaş üzerinden net maaş hesaplanır. Brüt maaş; net maaş, SGK primi, işsizlik primi, gelir vergisi, damga vergisi toplanarak hesaplanır. 

Brüt maaşlara yapılan zamlar çeşitli etkenlere göre belirlenir. Özellikle yıllık enflasyon, brüt maaşlarının zam oranlarını belirlenmesinde önemlidir. İşverenlerde belirli yüzdelik dilimlerle zam yapabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın