Görüş Bildir
Haberler
Özel Sektörde Süt İzni Kaç Gündür?

Özel Sektörde Süt İzni Kaç Gündür?

Elif Ateş
21.02.2022 - 11:00

Çalışan kişilerin bağlı oldukları sosyal güvencelere göre çeşitli hakları ve yükümlülükleri bulunur. 4857 Saylı İş Kanunu kapsamında, bu haklar yasalarla korunma altına alınmıştır. İşverenlerin çalışanlara sağlamak zorunda kaldıkları belli yükümlülükler bulunur. Bunlar doğum izni, süt izni gibi haklardır. Ancak bu hakların sağlanabilmesi için çalışanların bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Aynı zamanda bu izinlerin, kişilerin çalıştıkları alanlara göre farklı kurallara sahiptir. Peki özel sektörde çalışanların süt izni kaç gündür? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ekonomi, kamu ve özel sektörden oluşur. Temel amacı kar gütmek olan özel sektör, ekonominin kişi ya da kuruluşların elinde bulunan bölümü olarak bilinir. Ancak kar amacı sağlamak amacıyla da kurulmayan sektörler bulunmaktadır. Kamuda olduğu gibi özel sektörde çalışanların da yasal hakları vardır. Çalışan kadınlara tanınan haklardan biri de süt iznidir. Süt izni, hem kamu da hem de özel sektörde farklı sürelerde kullanılır. Kamuda çalışanların süt izni 3 saate kadar çıkabilmektedir. Özel sektörde süt izni süresi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik..

Özel Sektörde Süt İzni Kaç Gündür?

Özel Sektörde Süt İzni Kaç Gündür?

Doğumdan sonra, bebeğin bir süre düzenli olarak anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebeğin anne sütüne ihtiyacından dolayı, çalışan annelere devlet tarafından süt izni sağlanır. Bu süt izni çoğu ülkede uygulanmaktadır. Ayrıca anne ve bebek için süt izni bir haktır. 

Çalışan annenin süt izni alabilmesi için sigortalı olarak çalışıyor olması gerekir. Bu izin için sigortalı priminin düzenli ödenmesi ve en az 1 yıl çalışması şartı aranır. Aynı zamanda doğum izni aldığı sürece herhangi başka bir işte çalışmaması gerekir. Doğum izninden sonra, süt izni için işverene başvuruda bulunulması gerekir. Bu iznin hangi saatler arası kullanılacağı da çalışan tarafından başvuruda belirtilmelidir.

Özel sektörde çalışanların doğum izin süreleri, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 olmak üzere toplamda 16 haftadır. Doğum izninin bitmesi ile birlikte çalışmaya başlayan kişinin süt izni ise günde 1,5 saattir. Çalışanlar süt iznini bebekleri 1 yaşına basana kadar kullanabilir. Aynı zamanda bu izin süresinin kaça bölünerek kullanılacağını çalışan kendisi belirler. Bu sürenin tamamı ara vermeden doğumdan sonra da kullanılabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın