Görüş Bildir
Haberler
Malulen Emeklilik İçin Nereye Başvurulur?

Malulen Emeklilik İçin Nereye Başvurulur?

Elif Ateş
10.02.2022 - 11:37

Çalışan kişiler, ileri ki yaşamlarında emekli olabilmek için çeşitli sigorta kollarını kayıt olmak zorundadırlar. Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışanların emekli olabilmesi için birtakım şartları sağlamasını bekler. Prim günleri, hizmet süresi, yaş gibi koşulları sağlayanlar bu haktan yararlanabilirler. Ancak kişiler çeşitli hastalıklardan dolayı çalışma hayatlarını bırakmak zorunda kalır. Bu kişilere malulen emekli hakkı tanınır. Malulen emeklilikten yararlanabilmek için de bazı koşullar bulunmaktadır. Peki malulen emekli olabilmek için nereye başvurulur? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pek çok vatandaş emekliliğini beklemeden malulen emekli olabilir. Ancak kişilerde malulen emekli olabilmek için iş kazası, meslek hastalığı gibi rahatsızlıkların bulunması gerekir. Ayrıca çalışanların, hastalıklardan kaynaklı çalışma gücünde SGK tarafından belirlenmiş bir oranda kayıp yaşaması gerekir. Malulen emeklilik ile kişiler, emeklilere sağlanan tüm haklardan yararlanabilirler. Bu sistem ile çalışanların gelecekleri aylık ödenen maaşlar ile garanti altına alınır. Malulen emeklilik başvurusu hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Malulen Emeklilik İçin Nereye Başvurulur?

Malulen Emeklilik İçin Nereye Başvurulur?

Çalışma hayatı bazı durumlardan dolayı erken yaşta kesintiye uğrayabilir. Çeşitli kanser hastalıkları, parkinson sendromu, epilepsi, demans, beyin tümörü, uzuv kayıpları, AIDS, zeka geriliği, denge bozuklukları, organ nakilleri, bipolar bozukluk, tüberküloz gibi hastalıklar malulen emeklilik şartlarını kapsar. Malulen emeklilik için bu hastalıkların, iş gücünün en az %60'ını etkilemesi gerekir. Hizmetini yerine getiremeyecek kişilere, malulen emeklilik hakkı tanınır. Kamu çalışanlarında %60'ın altında malullük durumu bulunursa emekli olabilirler.

Malulen emeklilik başvurusu, sigortalının son çalışmasını geçtiği ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılır. Aynı zamanda malulen emeklilik aylığının bağlanması da bu kurum tarafından gerçekleştirilir. Sağlık raporu da SGK ile anlaşmalı sağlık kurumları tarafından verilmektedir. 

Kişilerin malulen emeklilik başvurusu yapabilmesi başka evraklarda gereklidir. Bunlar; talep belgesi ve işten ayrıldığına dair belgelerdir. Kamu çalışanlarından  bu evraklara ek sevk onay kağıdı da istenir. Çalışanın malulen emekliliği için 1800 günlük yaşlılık, ölüm veya malulen prim ödemelerine bakılır. Prim günleri eksik olanlara ise hizmet borçlanması yapılarak tamamlanma sağlanır. Malulen emeklilik maaşları aylık olarak ödenir. Maaş miktarı ise kişinin prim öderken ki esas kazancına, malullük oranına bakılarak belirlenir. Eğer kişinin malullük durumunun sona erdiği tespit edilirse emeklilik hakkına son verilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın