Görüş Bildir
Haberler
Erken Emeklilik Şartları Nelerdir? Kimler Erken Emekli Olabilir?

Erken Emeklilik Şartları Nelerdir? Kimler Erken Emekli Olabilir?

Elif Ateş
04.02.2022 - 10:45

Yaşamlarını çalışarak sürdüren kişiler, yaşlılıktan dolayı çalışamayacağı var sanılıp planlı bir şekilde çalışmayı bırakmalarına emeklilik denilmektedir. Kişilerin emekli olabilmesi için sigortalılık süreleri, prim ödemeleri gibi pek çok şart bulunur. Bu şartları sağlayan SKG kapsamındaki tüm çalışanlar, emeklilik haklarından yararlanabilmektedir. Emekli olan kişilerin gelir kaybına uğramasını engellemek için düzenli olarak maaş desteği sağlanır. Çalışanların tüm emeklilik hakları Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun'unu kapsamında korunma altına alınmıştır. Peki, erken emeklilik şartları nelerdir? Kimler erken emekli olabilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sigorta sisteminin çeşitli kollarında çalışan kişiler, emeklilik ile birlikte geleceklerini garanti altına almaktadır. Sigortalı olarak çalışan pek çok vatandaş, emeklilik hallerinde sadece maddi destek değil, aynı zamanda sağlık gibi birçok hizmetten de ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektedir. Ancak bazı durumlarda kişiler, yaşını beklemeden erken emekli olabilir. Erken emeklilik için kanunlarca belirlenmiş bazı koşullar bulunur. Bu koşulları sağlayanlar erken emekli olabilir ve aynı hizmetlerden yararlanabilir. Erken emeklilik şartları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Erken Emeklilik Şartları Nelerdir? Kimler Erken Emekli Olabilir?

Erken Emeklilik Şartları Nelerdir? Kimler Erken Emekli Olabilir?

Çalışanların emekli olabilmesi için sigorta giriş tarihi, prim ödeme gün sayısı ve yaş şartlarını sağlaması gerekir. Bazı zamanlarda ise kişiler, yaş sınırına takılmadan erken emekli olabilir. Kadınlarda erken emeklilik şartlarının en başında doğum borçlanması gelir. Sigortalı kadın çalışanlar, doğum yaptıktan sonra sigortaları kesilir. Bundan dolayı da doğum borçlanması ile erken emekli olabilirler. Ancak bunun için doğumdan sonraki iki yıl boyunca kendi adlarına bir priminin yatmaması gerekir. Ayrıca doğum sonrası 2 yıl içinde çocuğun sağ olması da erken emeklilik için aranan şartlar arasında yer alır.

Sigortalı erkek çalışanlar için erken emeklilik şartı, askerlik borçlanmasıdır. Bu borçlanma ile emeklilik yaşı geriye çekilebilir. Bunun içinde çalışan işe başlamadan önce askerlik yapması gerekir. Çalışırken askerlik durumundan dolayı işten ayrılanlar ise askerlik yaptığı süre için primlerini dışardan ödeyip erken emekli olabilirler.

Kısmi emeklilik olarak da bilinen yaştan erken emeklilikte ise çalışan vatandaşlar 3600, 4500 veya 5400 prim günlerini doldurarak emeklilik haklarından yararlanabilirler. Kadınlar doğum borçlanması dışında, evlat edinme durumlarında da erken emekli olabilir. Çalışan bir kadın 2 yaşından küçük bir çocuk evlat edindiği durumda, emeklilik yaşını erkene çekebilmektedir. Aynı zamanda sigortalı olarak çalışan kadınların, bakıma muhtaç engelli çocuklarının bulunması halinde de erken emekli olabilirler.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın