onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Üç Ay Orucuna Nasıl ve Ne Zaman Niyet Edilir? Recep Ayı Orucu Ne Zaman Tutulur? 3 Aylar İbadetleri Neler?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Üç Ay Orucuna Nasıl ve Ne Zaman Niyet Edilir? Recep Ayı Orucu Ne Zaman Tutulur? 3 Aylar İbadetleri Neler?

GNS
01.02.2022 - 18:36

Müslümanlar için önem teşkil eden üç aylar, Hicri takvimde mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Üç aylar, faziletli olarak görüldüğünden ibadetlere daha çok önem verilir, günahlardan sakınılır. Üç ayların başlangıcı, 3 Şubat Perşembe günü Recep Ayı ile başlamaktadır. Müslümanlar üç aylar orucuna nasıl ve ne zaman niyet edilmesi gerektiğine özellikle dikkat etmektedir. Peki üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? Üç aylar orucuna ne zaman niyet edilir? Recep Ayı'nda oruç tutulur mu? 3 aylar ibadetleri nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Müslüman alemi için üç ayların başlangıcına sayılı gün kala pek çok kişi doğru ibadet edebilmek adına bilgi topluyor. 3 Şubat Perşembe günü Recep Ayı'nın başlangıcı ve 4 Şubat Cuma günü Regaip Kandili olduğunu öğrenenler, 'Recep Ayı'nda ne zaman oruç tutulur?' sorusunu sormaya başladı. Üç ayların başlangıcında nasıl ibadet edileceği ve nasıl niyet edileceği dikkat çeken konular arasında yer alıyor. Peki Recep Ayı orucu ne zaman tutulur? 3 aylar orucuna nasıl ve ne zaman niyet edilir? 3 aylar ibadetleri nelerdir? İşte detaylar...

Üç Aylarda Ne Zaman Oruç Tutulur?

Üç Aylarda Ne Zaman Oruç Tutulur?

Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır.

Recep ve Şaban aylarında aralıksız oruç tutmanın dini bir dayanağı bulunmamaktadır.

Üç Aylar Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

Üç Aylar Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek mümkündür. Oruç için sahura kalkılması da niyet olarak değerlendirilebilir. 

Hangi oruca niyet edildiği belirtildiği takdirde, bu durum yeterli olacaktır. Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir.

Kefaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, kefaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekmektedir.

Üç Aylar Orucu Hakkında Diyanet Açıklaması

Üç Aylar Orucu Hakkında Diyanet Açıklaması

Diyanet tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmiştir:

'Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.'

Üç Aylar İbadetleri Nelerdir?

Üç Aylar İbadetleri Nelerdir?

Üç aylar, Müslümanların diğer aylara oranla daha fazla ibadet, dua, zikir, hayır ve hasenat işleriyle meşgul oldukları zaman dilimleridir. 

  • Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

  • Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

  • Büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın üç ayları ve kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj  çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

  • Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeliyiz

  • Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

  • Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

  • Tefekkürde bulunulmalı, 'Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir' gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

  • Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli.

  • Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

  • Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

  • Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın