Ankara Katliamı İçin Yargılama Bugün Başladı: Sanık Avukatları Davadan Çekildi
Türkiye tarihinin en büyük sivil katliamı olan 10 Ekim Ankara Katliamı için yargılama süreci bugün başladı. Davanın ilk celsesi Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. 36 sanıktan 16'sı halen yakalanmadı. 5 sanık ise davada tutuksuz yargılanıyor. Sanık avukatlarından 10'u davadan çekildi...
100'ün üzerinde kişinin yaşamını yitirmesine, 400’den fazla kişinin ise yaralanmasına neden olan saldırı ile ilgili davada 493 şikayetçi bulunuyor.
Duruşma öncesi basın açıklaması yapıldı.
Davanın ilk celsesi Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.
Duruşmaya tutuklu sanıklardan bazıları, patlamada yaralanan ve yakınlarını kaybedenler ile tarafların avukatları katılıyor. Bazı sanıklarla ise sesli ve görüntülü sistem üzerinden bulundukları cezaevinden bağlantı kuruluyor.
Ailelere 'şov yapmayın' diyen iki polise tepki
Ailelerin duruşma salonundaki fiziki koşulların sağlanamadığı yönündeki tepkilerinin ardından iki polisin 'şov yapmayın' demesi üzerine gerginlik yükseldi.
Ailelerin tepkisi üzerine mahkeme, iki polisin kimlik tespitini yaptı.
Öte yandan Mahkeme Başkanı duruşmada bulunan ailelere hitaben 'Seyirciler lütfen duruşma düzenine uyalım' gafı yapınca aileler 'Biz seyirci değiliz mağduruz' diyerek tepki gösterdi.
Avukatların dosyadan çekilme talepleri salon tarafından alkışlarla karşılandı.
İddianame yetersiz, sanıklar tutuksuz
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma Haziran ayında tamamlandı. Müfettiş raporlarında yer alan kamu görevlilerine ilişkin tespitlere yer verilmeyen iddianame, eksiklikleri nedeniyle 10 Ekim Davası Avukat Komisyonu'nun itirazına rağmen 13 Temmuz'da kabul edildi.
BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Katliamla ilgili yargılanacak 36 sanıktan 16'sı halen yakalanamadı, 5 sanık da tutuksuz olarak yargılanıyor. Davanın firari sanığı Mehmet Kadir Cebael, 26 Ekim'de Antep'te düzenlenen operasyonda öldürülürken, kalan 14 sanık tutuklu olarak yargılanıyor.
Kamu görevlilerine yargılama yok
10 Ekim davasına ilişkin dikkati çeken en önemli unsuru, tüm başvurulara rağmen hiçbir kamu görevlisinin katliamdan sorumlu tutulmaması oluşturdu. 10 Ekim Mitingi’nin düzenleyicileri tarafından geçtiğimiz yıl kamu görevlileri hakkında yapılan suç duyurusuna işleme konulmaması kararı verildi.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, dönemin İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, dönemin Ankara Emniyet Müdürü Kadri Kartal ve sorumluluğu bulunan diğer kamu görevlileri ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvuru işleme konulmadı.
Katliamın hemen sonrasında alana biber gazı atılıp polisin güç kullanması gündeme getirilecek
Avukatlar, mahkemede polisin patlamaların ardından yaralıların da bulunduğu alana biber gazı atmasını da gündeme getirecek. TTB’nin hekim tanıklıkları ile uzman görüşlerine dayanarak hazırladığı ve kamu görevlilerinin patlama sonrası davranışları sonucu yaşam hakkı ihlalleri yaşandığı tespitini içeren raporu da delil olarak mahkemeye sunulacak.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Erken baslamislar yargilamaya daha olayin ustunden 1 yilcik gecti biraksaydiniz bi 10 yil gecseydi
ellerinde onlarca bayrak vardı 1 tane türk bayrağı yoktu bu yüzden bu olayda vijdanım sızlamadı ve üzülmedim
4-c den alican lafını attı ve sınıfına gitti
ankara saldırısı kasıtlı ve izin verilmiş bir saldırıdır. Saldırı sonrası polisin tavrından da bellidir.Akp için kendine oy vermeyen herkes teröristtir.Her t... Devamını Gör