onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden Çekildi!

etiket Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden Çekildi!

İstanbul Sözleşmesi'ni imzalayan ilk ülke olan Türkiye, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile sözleşmeden çekildi. 

Sözleşmeden çıkılacağı iddialarına kadınlar #AklınızdanBileGeçirmeyin etiketi ile tepki gösteriyordu... 

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Türkiye, kamuoyunda 'İstanbul Sözleşmesi' olarak bilinen 'Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı Kararı ile çekildi.

Söz konusu kararın bu gece çıkacağı iddiaları bir süredir sosyal medyada dillendiriliyordu. 👇

Kadınlar iddialara #AklınızdanBileGeçirmeyin etiketi ile tepki gösteriyordu 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İstanbul Sözleşmesi’nin kapsamı nedir?

İstanbul Sözleşmesi’nin kapsamı nedir?

Kısaca 'İstanbul Sözleşmesi' olarak bilinen 'Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi', kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti bir insan hakkı sorunu olarak ele alıyor ve bu tür şiddete sıfır tolerans gösterilmesini hedefliyor.

Şiddetin önlenmesi, mağdurların korunması ve şiddet uygulayanların adalete teslim edilmesi, sözleşmenin temel taşlarını oluşturuyor. Ev içi (fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik) şiddet, kadınların sünnet edilmesi, zorla evlendirilme, cinsel taciz, cinsel şiddet, taciz amaçlı takip, kürtaja zorlama ve kısırlaştırmaya zorlama gibi olguların bir suç olarak düzenlenmesi ve cezalandırılmasını öngörüyor.

Sözleşme daha çok kadınlar için olsa da erkek ve çocukları da kapsıyor. Erkeklerin de aile içi şiddet ve zorla evlendirilme gibi bazı şiddet türlerine maruz kaldığını belirterek, taraf devletleri, sözleşme hükümlerini erkekler, çocuklar ve yaşlılar dahil olmak üzere, aile içi şiddetin tüm mağdurlarına uygulamaya davet ediyor.

Sözleşme, aynı cinsiyetten olan çiftlerin yasal olarak tanınması da dahil olmak üzere, toplumsal cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimle ilgili olarak yeni standartlar getirmiyor. Aile ve evlilik kavramları konusunda yeni tanımlar içermiyor.

Ayrıca bakınız 👇

Kaynak: AA ve DW Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
633
284
113
86
38
37
36
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
asch

Suudi Arabistan bile ileri gidiyor...

Irmak Mendes

biz de suudi arabistana gidiyoruz işte

haralagurele

NE İSTİYORSUNUZ BİZDEN YA NE İSTİYORSUNUZ. HER YÖNDEN BİZİ ÇILDIRTTINIZ. Daha bugün en yakın arkadaşım eski erkek arkadaşı tarafından çok büyük psikolojik şi... Devamını Gör

Arma Subaşı

İstanbul sözleşmesi bu konuda size bir avantaj sağlamaz, hali hazırda kanunlarımız var şikayette bulunabilirsiniz. TCK 96 Eziyet suçu maddesince haklarınız d... Devamını Gör

Janset cataltug

Affedilemez bir hata daha. TC’nin belki de toplumsal anlamda yaptığı en doğru işlerden biri bu sözleşmeye ön ayak olmaktı. Ama o da feshedildi. İnanılır gibi... Devamını Gör