Türkiye'de Obezitenin Geldiği Son Nokta: Ölüm Nedenleri Arasında İkinci Sıraya Yükseldi
Prof. Dr. Mehmet Mahir Özmen, Türkiye'de obezitenin artışına dikkat çekti ve engellenebilir ölümlerde sigaranın ardından ikinci sıraya yerleştiği bilgisini verdi.
Uluslararası Obezite Federasyonu ile Amerikan Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Derneği’nin uluslararası obezite araştırmacısı ödülünü verdiği Prof. Dr. Mehmet Mahir Özmen, TBMM’de sunum yaptı. Ölümler arasında obezitenin sigaradan sonra ikinci sırada olduğunu açıklayan Özmen, obezite ölümlerinin trafikteki kayıpları aştığını kaydetti.
Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın aktardığına göre,TBMM Dilekçe Komisyonu’nda ‘Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu’na Türk Tabipler Birliği temsilcisi olarak katılan Özmen şunları söyledi:
"7.5 milyon obez var"
Önlenebilir ölümler arasında sigaradan sonra ikinci sırada obezite var. 80 milyon nüfuslu bir ülkenin yüzde 2.9’unun (2.4 milyon) beden kitle indeksi 40’ın üstünde. Obez nüfusumuz 7.5 milyon, morbid obez nüfusumuz 2.4 milyon.
"Ameliyat için önleyici tedbirlerin başarısız olması gerekir"
Ameliyat aşamasına kadar koruyucu tedbirler var. Cerrahi dışı yöntemler dediğimiz diyet, ilaç - akupunkturu da buraya dâhil edebilirsiniz. Bunlar ve spor gibi yöntemlerin başarısız olduğu kişiler, cerrahi tedaviye aday olan hastalardır. Cerrahi yöntemler, bizde 1219 sayılı yasanın belirlediği genel cerrah olmanın sağladığı hükümler nedeniyle herkes tarafından yapılabilecek yöntemler. Genel cerrahi uzmanı olanlara “Siz bu ameliyatı yapamazsınız” diyecek hukuki altyapı maalesef yok.
"Yılda 17-18 bin ameliyat yapılıyor"
"Önlemezsek 2.5 milyon 25 milyon olacak"
2.5 milyon kişiyi ameliyat edebilme olanağımız yok. Diğer tedavi yöntemlerimiz var. Önlemezsek 2.5 milyon 25 milyon olacak.
Ameliyatlar çok başarılı 3 - 4 binin üstünde obezite ameliyatı yaptım. Türkiye’de bu ameliyatlar çok başarıyla yapılıyor. Ölüm oranları çok yüksek değil. Binde 1’in altında bir rakamdan bahsediyoruz. Tüm dünyada kabul edilen mortalite oranı yüzde 2.5 civarındadır. Donanım olmayan yerde ameliyat yapılmasına herkesten çok biz karşıyız. Doğru eğitimleri doğru yerlerde verecek düzenlemeleri yapmakla yükümlüyüz. Ama lütfen kısıtlama yoluna gitmeyelim.
"Yüz yıl ameliyat etmeye çalışsak bitiremeyiz"
Özmen şöyle konuştu:
'2.4 milyon morbid obez acil ameliyat bekliyor bu ülkede. Yıllık yapabildiğimiz ameliyat sayısı ise 17 bin. 2.4 milyonu yüz yıl ameliyat etmeye çalışsak bitiremeyiz. Her gün yenileri ekleniyor. 5 bin cerrah var. Hepsinin obezite cerrahisi yaptığını düşünsek bile şansımız yok. Üstelik 5 bin kayıtlı cerrahımızın içinde bu eğitimleri almış 200 - 300 kişi var. Bu 200 - 300 kişinin içinde 106’sı aktif ameliyat yapıyor. Bu 106 kişinin hepsi biner ameliyat yapsa 100 bin ameliyat ediyor.'
Yorum Yazın
Boğazını tutamayan insanlara ne yapalım ki şimdi , spor yap sağlıklı beslen diyince sinirleniyorlar bide , bırakın kendi yağlarında boğulsunlar ya.
Ben de 200 kg idim ve ameliyat olup günde 5-6 saat spor yaparak 110 kg civarı verdim . Zor bir şey .. O psikolojide olunca insan sadece yemek yemek istiyor .... Devamını Gör
Ben kilo alması gereken biri olarak şekeri nerdeyse 0'a indirdim, hamallık yapmaya gerek yok. Şeker ve beyaz undan uzak durcaksın, spor yapıcaksın alkol siga... Devamını Gör