Türkiye’de Asgari Ücret ile Geçinmek Gerçekten Mümkün mü?
Türkiye’de Asgari Ücret ile Geçinmek Gerçekten Mümkün mü?
Yapılan son asgari ücret düzenlemelerinin ardından ülkemizde asgari ücret ile geçinmeye çalışan vatandaş sayısı gittikçe artıyor. Peki asgari ücretle geçinmek daha doğrusu hayatta kalmak mümkün mü? Gelin tüm detaylarıyla bakalım…👇
Kaynak: +90
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Son zamanlarda döviz kuru, enflasyon ve zamlardan başka ülkece bir şey konuşamaz olduk. Vatandaşın en büyük derdi ise geçinmek.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yapılan son zamlarla birlikte bırakın evin kirasını ödemeyi, temel gıda malzemelerini bile alırken iki kez düşünmek durumunda kalıyoruz.
Konuya dair +90 adlı YouTube kanalı “Türkiye'de asgari ücret ile geçinmek: “Artık patates almak bile bir lüks’” adlı bir video yayınladı.
Elif Küçüktongur bir kargo çalışanı. Kendisi Türkiye’de asgari ücretle geçinmeye çalışan binlerce insandan biri. Küçüktongur ‘Şu anda ay sonu ve benim cebime baktığınızda gerçekten 100 TL’nin üzerinde para yoktur. Ben bunun benim suçum olduğunu düşünmüyorum.’ diyor.
Elif Hanım özellikle de son zamanlardaki zamlardan dolayı hiçbir şey alamıyormuş. Maaşını alır almaz ilk yaptığı harcama kalemi ise kiraymış.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
“Zaten kirayı verdikten sonra sana hiçbir şey kalmadığını fark ediyorsun.”
“Lüksü açıklayamıyorum bile ben. Gelen son zamlarla birlikte benim için lüks kavramı yok çünkü benim hayatımda lükse dair hiçbir şey yok.”
Kenan Öksüz ise bir bahçıvan. Kendisinin ay sonunda net olarak eline 2825 TL geçiyormuş. Bunun 80 TL’si yemeğe, 350 TL’si yola gidiyormuş.
Kenan Bey bakkaldan aldığı her şeyin dolara endeksli olduğunu, dış güçlerin bu konuda parmağı olduğunu düşündüğünü ve de insanımızın da stokçu olduğunun altını çiziyor.
“200 - 300 TL para kalıyor elimde. Onunla da nasıl ayın sonunu getireceksin? Getiremiyorsun. Masraf fazla, kazancın az.”
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
“Kira veriyoruz, sigaramız var. Bu parayla geçinmek hayli hayli zor.”
Yüksek lisans öğrencisi Kubilay Çelik ise ‘Hayatta kalmak için çalışmak zorundayım. Herhangi bir yerden bir gelirim olmadığı için ailemin destekleri ve part-time kazandığım paralarla ancak geçinebiliyorum.’ diyor.
“Bir yerden çıkıp başka bir yere girmek işin sorunu da çözümü de değil. Hiçbir patronun birbirinden farkı yok.”
3500 TL maaş aldığını ifade eden ve bir market çalışanı olan Murat Sarıboğa, maaşının bin TL’sinin kiraya, 300-400 TL’sinin elektrik ve doğalgaza, 500 TL’sinin de eğer kalırsa pazar alışverişine gittiğini söylüyor.
“12 saat kendi işim gibi ilgileniyorum işle ama sonrasında ‘para isteme’, ‘fazla mesai yap’ oluyor. Ay sonu gelirse de vergiden kesinti yapıyorlar.”
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İnşaat işçisi olan Özkan Özkanlı ‘Her ay diğer ayı cebe atıyor’ diyor.
“Avans hesabını faizli olarak çekip, ihtiyaçlarınızı gideriyorsunuz. Aslında karttan çekip diğer karta, diğer karttan çekip diğer karta parayı döndürmeye çalışıyorsunuz…”
Cebinize para bile girmeden faturaların bin lirayı bulduğunu dile getiren Özkan Bey, temel ihtiyaçların kendisine artık lüks gelmeye başladığını ifade ediyor.
“Patates bile bana lüks geliyor. Meyve alsam bile ben yiyemiyorum ki, çocuklarım yesin diyorum.”
“Haftanın altı günü 08.00 - 18.00 olarak çalışıyorum. Zaten fazla mesai ücreti denen bir şey yok ve buna rağmen 4250 TL alıyorum.”
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
“İşverenler ‘Bendeki şartlar ve koşullar böyle. İşine geliyorsa çalışırsın, işine gelmezse çalışmazsın’ diyor.”
Devlet sektörüne giren ancak iki çocuğunu da okutup büyütmek için şu anda motor kuryelik de dahil iki işte çalıştığını söyleyen Kazım Bozoğlu, ’17 yıldır çift iş yapıyorum’ diyor.
“16 saatten aşağı çalışmıyorum… Gelen zamlarla beraber en az vereceğimiz elektrik ücreti minimum 200 TL. Doğalgaz da 300- 400 TL.”
“Düne kadar kahveyi 3-4 TL’ye alıyorduk. Şimdi bir kahve olmuş 15 TL. Yüzde yüze yakın zam gelmiş ama bizim maaşlara yansıtılan yüzde 20.”
“Yazın şuraya giderim, tatil yaparım fikri aklımın ucundan dahi geçmiyor çünkü oraya harcayacak parayı kenara koyamıyorum ki.”
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
“Ben 31 yıldır çalışıyorum. ‘Kenarda bin liran var mı?’ de. Yok.”
Aşçı Merve Öngünç ise geçinemediği için ev arkadaşıyla yaşadığını belirtiyor.
“3500 TL alıyorum, 2500 TL kiram var. Faturalar; telefon, elektrik, su, doğalgaz… Yemek yemek de zorundayız. Kızımın beslenmesi vs.”
“Tatil bizim için lüks bir şey. He yıl kızımla büyük bir kumbara yapıp içine her gün 1 TL atalım, sonra da tatile gidelim diyoruz… O para ya kiraya ya başka bir ihtiyaca gidiyor.”
Ne dersiniz? Sizce asgari ücretle geçinmek mümkün mü?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlarda buluşalım!
Videonun tamamını da buraya bırakalım:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
İcerikteki ankette yer alan cevaplardan evet mumkunu secenlere soyluyorum,kendinizi insan yerine koymuyosunuz demek ki.
Asgari ücret dediğimiz şu an 300 dolar.
Bir ev aldım 2 sene önce kredisinin bitmesine 8 sene kaldı. Eşimle beraber bir ev için 10 sene çalışacağız. Ama nasıl 10 sene zaten faizi vs hiç anlatmıyorum... Devamını Gör