'Türkiye'de Ananas Devleti Kurdurmayız'
"Türkiye'de Ananas Devleti Kurdurmayız"
Başbakan Erdoğan, 'Biz paralel bir devlet yapılanmasına Türkiye Cumhuriyeti Devleti içinde müsaade etmeyeceğiz. Kim ne derse desin. Bu konuda kararlıyız. Türkiye'de, Türkiye Cumhuriyeti devleti vardır. İkinci bir devlet, yani biz bir ananas devleti kurdurmayız' dedi.
Erdoğan, Brüksel'deki temasları çerçevesinde Belçika'ya İşgücü Göçünün 50. Yıldönümü Sempozyumu'nun kapanış oturumunda konuştu.
Yasama organının reformları belirlemekle ve yasaları sürekli olarak güncellemekle mükellef olduğunu belirten Erdoğan, 'İnanıyorum ki yarınlar çok daha güçlü olacak. Türkiye, ekonomisiyle, dış politikasıyla, uluslararası imajıyla çok açık bir şekilde yıpratma gayretlerine karşı dik durarak yoluna devam edecektir. Biz paralel bir devlet yapılanmasına Türkiye Cumhuriyeti devleti içerisinde müsaade etmeyeceğiz. Kim ne derse desin. Bu konuda kararlıyız. Türkiye'de, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vardır, ikinci bir devlet yani bir ananas devleti kurdurmayız' diye konuştu.
Avrupa'da Türkiye ile ilgili haber ve değerlendirmelerin belli bazı kanallar üzerinden değerlendirildiğini gördüğünü belirten Başbakan Erdoğan, 'Bugün bunu hissettim. Bunu doğru bulmuyoruz. Son derece yanıltıcı sonuçlar doğurduğunu görüyoruz. Bugün Brüksel'de görüştüğümüz muhataplarımıza bu meseleyi özellikle vurguladım; 'Bu haberleri kaynağından alırsanız siz de yanılmazsınız biz de sizinle olan münasebetlerimize farklı gözle bakmayız'' ifadelerini
kullandı.
Erdoğan, 17 Aralık tarihinde hükümete yönelik yargı yoluyla çok sinsice bir müdahale yapılmak istendiğini ifade ederek, bu müdahaleyi tasarlayanların algı belirleme ve yönetme konusuna özellikle ağırlık verdiklerini vurguladı.
17 Aralık operasyonunun hem Türkiye içinde hem dünyada görüntüde bir yolsuzluk ve rüşvet operasyonu olarak yansıtıldığına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:
'Oysa görüntüde, yani ambalajda yolsuzluk ve rüşvet iftiraları varken alttan alta başka hesaplar görülmek istendi. 14 ay süren ve usülde pek çok sorunlu noktanın olduğu bir soruşturma seçimlere sadece 2,5 ay kala gündeme getirildi. Bununla seçmen algısı değiştirilmek isteniyor. Sandığa müdahale edilmek isteniyordu. Paketin içinde bazı başka gayeler de vardı. Kardeşlerim soruyorum, yolsuzluğun olduğu bir iktidar bu ülkede 10 yılda milli geliri 1'e 3 artırabilir mi? 230 milyar dolardan 820 milyar dolara çıkarabilir mi?'
'Yükselen, güçlenen bir Türkiye var, bu birilerini rahatsız ediyor'
Gezi Parkı odaklı gelişmelerin yaşandığı mayıs ayı içinde yılda 100 milyon insan kapasiteli bir havalimanı ihalesi yaptıklarını dile getiren Erdoğan, 'Bu ihaleye 5 konsorsiyum girdi ve ihaleyi kazananlar buraya 42 milyar dolar yatırım yapmak üzere ihaleyi kazandı. Bu süreçte bu ihaleyi kazanan firmalara yargı kalkıp gözaltı yapmak istiyor. Bu, bir defa girişimcinin girişimci ruhunu katletmek, aynı zamanda da o insanların kredibilitesini zaafa uğratmaktır. Bir yargı mensubu bunu yaparken gizlilik kaydı olmasına rağmen basına bunu servis etmek suretiyle yaparsa burada art niyet aramayacaksın da nerede art niyet arayacaksın?' değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmasında İstanbul Boğazı'na yapılan 3. köprü ve Marmaray'a değinen Başbakan Erdoğan, 'Bunlar rahatsız ediyor. Yükselen, güçlenen bir Türkiye var, bu birilerini rahatsız ediyor. İşte bu oyunu bozduğumuz için bu adımlar atıldı. Kardeşlerim güneş balçıkla sıvanmaz. Bunlar istedikleri kadar rüşvet desinler, istedikleri kadar yolsuzluk desinler, siz Avrupalı dostlarımıza şunu anlatmalısınız; yasama organı yargıya müdahale etmez ama yargının nasıl çalışacağını yasama organı belirler' diye konuştu.
'1 yıldır hamdolsun artık şehitler gelmiyor'
Demokrasiyi, özellikle de başarıyla devam eden özgürlükler noktasındaki, çözüm süreci noktasındaki gayretleri engellemeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini ifade eden Erdoğan, 76 milyonun bir ve beraber olduğu, dayanışma içerisinde olduğu bir Türkiye'nin özlemi içerisinde yollarına devam edeceklerini söyledi.
Erdoğan, 30 yıldır devam eden terör meselesini çözme noktasına geldiklerini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
'1 yıldır hamdolsun artık şehitler gelmiyor. Ama şunu da söyleyeyim, bunu da hazmedemeyenler var, şehitler gelsin diye bekleyenler var, çünkü oradan rant devşirenler var. İnşallah onların o beklentileri de Allah'ın izniyle sona erdi. Çünkü siyaset, Türkiye'de yegane çözüm yöntemi olarak görülüyor. Her mesele siyaset zemininde konuşuluyor. Bu yeni ortama bağlı olarak da Türkiye'de
demokratikleşme alanında çok önemli şeyler yapılıyor, yapılmaya devam edecek.
Atacağımız yeni adımlar, açıklayacağımız yeni paketlerle insanımız bu demokratikleşme paketinden de nasibini alacaktır, bundan kimsenin endişesi, kuşkusu olmasın. En son biliyorsunuz 30 Eylül'de devrim niteliğinde bir paket açıkladık ve her kesimi memnun eden reformları idari noktada hayata geçirdik, şimdi de yasal noktadaki düzenlemeleri inşallah hayata geçirmenin gayreti içerisinde olacağız ve bunu bozmak isteyenlere de fırsat vermeyeceğiz.'
Erdoğan, 'Hükümetimiz Türkiye'nin yaşadığı kronik sorunların üzerine cesaretle gitti ve on yıllardır arzulanan reformları çok büyük bir kararlılıkla gerçekleştirdi' dedi.
Başbakan Erdoğan, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile ortak basın toplantısı da düzenledi.
Toplantıda Türkiye'deki yasama, yürütme, yargı konularını görüştüklerini aktaran Başbakan Erdoğan, 'Çünkü bir dezenformasyon olduğunu gördüm. Bunları düzeltme yoluna gittik. Tabii Türkiye son 10 yıl içinde ekonomik alanda aldığı mesafe, attığı adımlar sıradan adımlar değil. Gerek temel hak ve özgürlükler konusunda gerek çözüm süreciyle ilgili attığımız adımlarda bizi Batı
dünyası 'sessiz devrim gerçekleştirdi' diye tanımlarken bir anda bugün sessiz devrimi gerçekleştirenleri farklı bir yere oturtmak tabii ki mümkün değil. Bu sessiz devrim kapsamı içinde neler yaptığımız bellidir. Çözüm sürecimiz de aynı hassasiyetle devam edecektir' diye konuştu.
'Ülkelerimizi zorlamalıyız'
Suriye'de sistematik işkence yapıldığına dair fotoğrafların dün yayınlandığını hatırlatan Erdoğan, 'Yarın Cenevre-2 toplantısı var ki Dışişleri Bakanım Ahmet Bey de bu toplantıya katılacaklar. Cenevre-2 toplantısından bir netice bekliyoruz. Buradan çıkacak neticenin önemli olduğunu zannediyorum. Eğer buradan bir netice çıkmazsa inanıyorum ki Cenevre-2 toplantısına katılanların da bir sorumluluğu olacak' dedi.
Türkiye olarak bu konuda atılması gereken adımların çalışması içinde olduklarını dile getiren Erdoğan, 'AB'nin bu konuda atması gereken adımları gerek Sayın Van Rompuy ile gerek Sayın Barosso ile paylaştığımız gibi değerli dostum Schulz ile de paylaştık. Ülkelerimizi bu noktada zorlamalıyız ve adımları da atmalıyız. Şu anda 700 bin sığınmacıyı Türkiye'de barındırırken AB üyesi
ülkelerde başkanın ifade ettiği kadarıyla 60 bin kişi barındırılıyor' ifadelerini kullandı.
Görüşmede Mısır'daki gelişmeleri de ele aldıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, seçimle işbaşına gelmiş olan bir iktidarın, bir Cumhurbaşkanının indirilmesi olayı karşısında 'Batı'nın duyarsızlığını' konuştuklarını ifade etti.
'Temel ilkemiz iki kurucu devlet esasına dayalı federal bir yapıdır'
Kıbrıs sorununun çözülmesi için KKTC'nin her zaman yapıcı bir yöntemle yaklaşması sürecine destek verdiklerini belirten Erdoğan, 'Garantör ülke olması hasebiyle Yunanistan'ın da bu sürece aynı şekilde destek vermesi gereğini savunuyoruz. Özellikle temel ilkemiz iki kurucu devlet esasına dayalı federal bir yapıdır. Bunun dışında herhangi bir şeyin kabulü zaten sözkonusu olamaz' diye
konuştu.
Erdoğan, görüşmelerin iyi niyetle yapılması ve Rum tarafının görüşmelerden kaçmaması gerektiğini vurgulayarak, 'Bizi farklı yerlere sevk etmek isteyenler yanlış davranırlar. Bize mesela bugün bir şey daha söylediler. Askerin çekilmesi gibi bir şey. Böyle bir teklifi biz duymadık, duymuyoruz. Çünkü bu Annan Planı'nda ortaya gelmişti. Annan Planı'nda biz bunu kabul etmişken o zaman
Rum tarafı kabul etmemişti' ifadelerini kullandı.
Schulz'un 'Güney Kıbrıs'ın bütün adayı temsilen AB üyesi olduğu' yönündeki ifadeleri üzerine yeniden söz alan Erdoğan, şunları kaydetti:
'Güney Kıbrıs, Kıbrıs'ın tamamını temsil edemez. AB müktesebatına göre içinde herhangi bir sorunun olmaması gerekir. Kaldı ki BM yeşil hattıyla bölünmüş olan bir Kıbrıs'ta kalkıp da Kuzey Kıbrıs'ı Güney'in temsil etme hakkı yoktur.
Bu, müktesabata göre de terstir. Böyle bir yetki olmuş olsa o zaman bu görüşmeler neden yapılıyor. Kuzey Kıbrıs'taki Türkleri yok farz ederek, Güney Kıbrıs'ı tamamıyla oranın sahibiymiş gibi ortaya koymak uluslararası evrensel değerler açısından adalet anlayışıyla asla pekişmez. Şu anda KKTC ne yazık ki ademe zorla mahkum edilmek isteniyor.
Ben o zaman şunu rahatlıkla söyleyebilirim. İsviçre'de Bürgenstock'da toplantıları niye yaptık? O toplantılarda en son bir noktaya geldik. O ana kadar Güney Kıbrıs AB'ye üye değildi. Toplantılardan sonra referanduma gidildi.
Referandumda KKTC sözünü tuttu, yüzde 65 'evet' dedi. Güney Kıbrıs ise yüzde 75 ile 'hayır' dedi. 'Hayır' diyen o zaman taltif edildi, 'evet' diyen ise AB'ye alınmadı. Bir defa zaten orada haksız bir uygulama var. Güney Kıbrıs'ın AB'ye alınması siyasidir, AB müktesabatına uygun değildir. Değerli dostum Schulz, eski Almanya Başbakanı Schröder'in anılarını yazdığı kitabı okursa, orada 6 sayfalık bölüm var. O bölümde Kıbrıs'la ilgili alınan kararın ne kadar adaletsiz olduğunu orada anlatıyor.'
Schulz, Başbakan Erdoğan'ın sözleri üzerine yeniden söz aldı ve 'Birincisi, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ile AP Başkanının kamuoyunun önünde tartışmaya girmesini önlememiz lazım. İkincisi de bu probleme (Kıbrıs sorunu) mantıklı bir çözüm bulmamız lazım' dedi.
Başbakan Erdoğan'ın bu konudaki pozisyonunu anladığını dile getiren Schulz, 'adanın bütününün AB'ye girdiğini' savundu ve 'Lütfen bu durumu kabul edin' dedi.
'Bütün mesele en ideal şekilde HSYK Yasası'nı çıkarmaktır'
Erdoğan, HSYK Yasasıyla ilgili bir soruya, 'Avrupa'dan bize bazı tavsiyeler oldu. Komisyon görüşmelerinde zaten arkadaşlarımız gereken değerlendirmelerini yaptılar. Bu değişiklikler komisyondan geçerken yapıldı.
Genel kurulda ilave bazı gelişmeler olursa değerlendirmeye açığız. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Bütün mesele en ideal şekilde HSYK Yasası'nı çıkarmaktır' yanıtını verdi.
HSYK'nın Avrupa'da standardı olmayan bir kurul olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Türkiye demokratik bir hukuk devleti. Bundan bugüne kadar asla taviz vermemiştir. Yasama organı ise özellikle yasal düzenlemeleri yapar. Bu düzenlemeleri yaparken de dünyada hangi ülkede hangi kurumlar nasıl düzenlenmiştir. Örneğin HSYK, Avrupa'da standardı olmayan bir kuruldur. Fransa'da, Hollanda'da, İspanya'da, İtalya'da, Almanya'da farklıdır. Yani şöyle bir araştırdığınızda AB üyesi ülkelerin neredeyse tamamına yakınında farklı uygulamaları vardır. Yani bir standardı yoktur. Dolayısıyla Türkiye'de de HSYK'nın şu andaki yapısı içinde, yasama organı bazı yanlışların, ciddi oranda halkı rahatsız edici bazı yanlışların düzeltilmesi noktasında şu anda bir adım atmıştır.'
'Netice almamız halinde yola devam edeceğiz'
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin Şangay Beşlisi ile ilgili sorusu üzerine, 'Bizim için her şey gündemdedir. AB, 51 yıldır bizi kapıda bekletiyor.
Netice almamız halinde yola devam edeceğiz. Ama netice alamazsak bu bizi başka arayışların içine de itebilir. Dolayısıyla öncelikli olarak nerede netice alırsak orada da biz adımlarımızı atarız. Türkiye bağımsız bir ülkedir. Kendi kararını kendisi verir. Şu anki görüşmelerimiz doğru istikamette. Temenni ederim ki bu süreç hızla bu şekilde devam eder, fasıllar bloke edilmez. Bloke edilmiş fasıllar var. Önümüzdeki hafta Sayın Hollande Türkiye'ye gelecek. Ardından 3-4 Şubatta Almanya seyahatim var. Bu görüşmelerde olumlu bazı adımlar atılabilirse AB'ye yoğunlaşarak çalışmalarımızı sürdürmemizde önem kazanacaktır' diye konuştu.
'Başbakan'ın samimiyeti beni çok etkiledi'
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da, Türkiye'nin Suriye ve Suriyeli mültecilerle ilgili yaptığı şeylerin takdirle karşılandığını belirterek, Türkiye'nin yaptığı insani yardımın barışa katkısına değindi.
Türkiye'nin AB müzakere süreci başta olmak üzere görüşmede birçok konunun ele alındığını dile getiren Schulz, Türkiye'nin AB'nin kilit ortaklarından biri olduğunu vurguladı. Türkiye-AB ilişkilerinin öneminden dolayı bazı konularda görüş ayrılıklarının doğabildiğini ifade eden Martin Schulz,
Başbakan Erdoğan'a samimi tavrı ve katkısından dolayı teşekkür etti.
Schulz, HSYK'ya ilişkin tartışmalarla ilgili bir soru üzerine, AB içerisinde parlamento başta olmak üzere bütün kuruluşların, hukukun üstünlüğünün doğasının değiştirilmemesi, Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesine bağlı kalınması ve yargının bağımsızlığına bağlı kalınması gerektiğini dile getirdiğini ifade etti. Bu mesajın iletildiğini ifade eden Schulz, 'Konseyin veya komisyonun bu noktadaki görüşü bu şekilde. Sayın Başbakan'ın pozisyonunu da not ettik. Ama bu noktada, Türkiye şunu yapmazsa, ya da bunu yapmazsa sonucu ne olur diye soruyorsanız, şu noktada bunu söylemek doğru olmaz' dedi. Başbakan'ın görüşmeler çerçevesinde bu konuya verdiği yanıtlardaki samimiyetinin kendisini çok etkilediğini dile getirdi.
CNN Türk