Sizce neden böyle oldu?
Türkçe, Türkçe Olalı Böyle Zulüm Görmedi: Son Yıllarda Dilimizdeki Anormal Yozlaşmayı Fark Ettiniz mi?
Okulda ilk öğrendiğimiz bilgilerden biri dilin yaşayan bir organ olduğu.
Diller binlerce yıl içinde gelişerek, değişerek farklı haller alır. Hem dilin kullanıldığı ülkenin yakın ilişkilerde olduğu diğer dillerle etkileşimi, hem de dilin hayatta kullanımını kolaylaştırmak için doğal olarak yapılan değişimler dili değiştirerek son haline getiriyor.
Son yıllarda etrafımıza baktığımızda her yerde, sürekli yazım ve imla hataları görüyoruz.
Eskiden genellikle kamyon arkası yazılarında gördüğümüz hataları artık dünyaca ünlü, saygın markalar bile rahatlıkla yapabiliyor.
Sadece yazım ve imla hatası da değil, dil komple başka bir hal aldı. Gülmek getirmek de ne? Bu tabiri herhalde ancak konuşmayı yeni öğrenen çocuklar kullanır.
Dediğimiz gibi eğitim önemli ama tek neden eğitim de değil. Neredeyse tüm ülke birkaç yıl içinde Demet Akalın Türkçesine geçiş yaptı.
Akıllı telefonlar ve sosyal medya, otomatik düzeltmenin kimi zaman yanlışlık yapması, Türkçe klavye kullanımının düşük olması, eğitim sisteminin kötüleşmesi... Belki bunlar bu sorunun nedenini kısmen açıklayabilir.
Tepeden tırnağa olan bu yozlaşmada medyanın da payı büyük.
Televizyon alt yazılarında, gazetelerde, internet medyasında o kadar büyük hatalar kolaylıkla yapılabiliyor ki, yeni nesil bu kullanımları doğru sanarak yanlışı bile doğruymuş gibi savunabiliyor.
Artık yapacak pek bir şey yok gibi görünüyor; edebiyattan medyaya, sosyal medyadan günlük yaşama her yanımız nüfuz etmiş halde.
Bu saatten sonra dili düzeltmek için çok köklü eğitim reformları yapılması gerekir.
Başa dönersek, dil sürekli değişen ve gelişen bir organ olduğuna göre artık bundan sonra Türkçe böyle mi olacak?
Zamanla Türkçe karakterlerin tamamen yok olması bekleniyor. Herkes yerine herkez diyecek, -de -da'ları ayrılması gereken yerlerde birleştirip birleşik olması gereken yerlerde ayıracağız. Ğ yerine y harfi gelecek. Olacak yerine olucak, gelecek yerine gelicek yazacağız (yazıcaz).
Yorumlarda buluşalım!
Ben bunu elimize kalem almamamıza bağlıyorum. Telefonlar, bilgisayarlar hep "yazma" işini basitleştirdiği sürece yazı da basitleşecek. Eskiden yazılan mektuplar, kartpostallar, her ne kadar yazarken parmaklarımız kopsa da, isyan etsek de o dönem ödevleri, kompozisyonlar, güzel yazı ödevleri bizleri geliştiriyordu. He biz yanlış yapmıyor muyuz? Tabi ki de ama en azından yazdıklarımızı anlayabiliyorlar. Eskiden "şarz" diyenler garip gelirken şimdi şarj diyenlere ukala gözüyle bakıyorlar :)

Güzel dilimizi korumamız gerekiyor. Mümkün olduğunca yazım kurallarına dikkat edip yabancı sözcükler yerine Türkçe sözcükleri kullanırsak dilimizin yozlaşmasının önüne geçebiliriz. Lütfen hepimiz dikkat edelim.
Alfabe 3000 yıllık ama dil sonradan uyduruldu, o yüzden çok takmayın, çok önemli değil. Yozlaşılan daha önemli şeyler var

Öğretmenin şamaroğlanı yapıldığı, eğitimin içinin boşaltıldığı, cahilliğin yüceltildiği, öğrenmenin aşağılandığı, bilgisiz olmanın meziyet sayıldığı, eğitim almadığı halde bir yere gelmenin övüldüğü, bilgi üretmenin (üretilen herzelere bilgi denilirse) ele ayağa düşürüldüğü, bilen insanın yerildiği ve küçümsendiği bir düzende tam olarak ne olmasını bekliyordunuz ki? Türkçenin en parlak zamanını yaşamasını falan mı?
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın