Türk Bilim İnsanları Gırtlak Kanserini ve İşitme Kaybını Yok Edecek Yapay Doku Ürettiler
Türk Bilim İnsanları Gırtlak Kanserini ve İşitme Kaybını Yok Edecek Yapay Doku Ürettiler
Türk bilim insanları, İstanbul'daki üç üniversitenin işbirliği ile gırtlak kanseri ve işitme güçlüğü çekenler için tedavi amaçlı kullanılabilecek yapay kulak zarı ve gırtlak dokusu üretti. Bu dokular, üç boyutlu biyoyazıcı teknolojisi sayesinde oluşturuldu ve tedavi süreçlerinde önemli bir yenilik olarak değerlendirildi. Detaylar içerikte. 👇
Kaynak: 1
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Marmara Üniversitesi iş birliğiyle 2 yıl önce Sağlık Biyoteknolojisi Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (SABİOTEK) kuruldu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu merkezde görev yapan bilim insanları TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında 3 boyutlu biyoyazıcı kullanarak kişiye özel yapay kulak zarı yaması ve gırtlak yaması geliştirdiler.
SABİOTEK Direktörü Prof. Dr. Cem Bülent Üstündağ geliştirdikleri kulak zarı yamasının mevcut teknolojilere göre çok daha ileri olduğunu, içerisinde büyüme faktörleri ve farklı reçinelerle desteklenmiş proteinler barındırdığını belirtti.
Bu bileşenlerin önce hayvanlar üzerinde deneneceği ve ardından klinik araştırmalar için başvurulacağı açıklandı.
Ayrıca Prof. Dr. Üstündağ projenin sonucunun gırtlak kanseri için de önemli bir gelişme olduğunu, hastalık kapsamında kesilen kanserli bölgeye yerleştirilecek yapay doku geliştirildiğini bildirdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu dokular 3 boyutlu yazıcılarla üretildi ve hücreler üzerinde test aşamasına geçildi.
Üstündağ bu çalışmanın trakea kanseri ve hasarları için yenilikçi bir tedavi yöntemi sunacağını belirtti.
SABİOTEK'te yerli ve milli imkanlarla üretilen bu projeler kulak zarı ve gırtlak kanseri tedavisinde önemli bir ilerleme sağlayarak bu hastalığa sahip kişilerin sorunlarını çözecek gibi görünüyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın