onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Tuncay Akgün Kağıt Krizini Anlattı: 'Yayın Dünyası Komada'

etiket Tuncay Akgün Kağıt Krizini Anlattı: 'Yayın Dünyası Komada'

SEKA kağıt fabrikalarının kapatılmasıyla Türkiye kağıtta tamamen ithalatçı konumuna geldi. Artan döviz kuru ve yüksek KDV oranları basın ve yayıncılık dünyasına zor günler yaşatıyor. Durumun ciddi olduğunu vurgulayan karikatür dergisi Leman'ın Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün, yayın dünyasının 'komada olduğunu' söyledi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Mizah dünyasının simge yayınlarından Leman dergisi, hem ekonomik sıkıntıları protesto ettiği hem de masrafları karşılayamadığı için, son sayısında ‘cep boyutuyla’ çıkmak zorunda kaldı.

Geçen haftalarda soruna işaret eden derginin Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün, ‘Bizi bu durumlara getirenler, SEKA’yı kapatanlar utansın’ diyor. BirGün’den Can Uğur'a konuşan Akgün, sıkıntının sadece kendileriyle sınırlı olmadığını tüm yayıncılık sektörünü çok ciddi biçimde tehdit ettiğini belirtiyor.

"Etkileri onlarca yıl sürecek bir kayba yol açacak"

"Etkileri onlarca yıl sürecek bir kayba yol açacak"

Leman Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün

Akgün, kurdaki yükselişin sektörü nasıl etkilediği şu sözlerle ifade etti:

“Kâğıtta sıfır yerli üretim olduğu için kurdaki yükseliş yayıncılığı komaya sokar. Nitekim içinde yaşadığımız süreç de budur. Koma, yoğun bakım gerektirir. Ortada böyle bir durum da olmadığına göre vaziyet ümitsizdir. Türkiye’deki medya kontrolünün yüzde 80-90’lar oranında hükümette olduğunu düşünürsek onlar açısından sorun yoktur. Dışarıda kalanlar süreli yayınlanan dergiler ve kitap yayıncılığı açısından ise ölümcül eşiğe varılmak üzere. Bu, ülkenin zaten çölleşmiş olan kültürel hayatının tamamen ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir. Yani durum ciddi. Bunların etkileri ise onlarca yıl telafi edilemeyecek bir kayba yol açacaktır.”

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

"Çözüm yerli üretimde"

"Çözüm yerli üretimde"

2005 yılında kapatılan ve Cumhuriyetin ilk sanayi kuruluşlarından olan Kocaeli SEKA Kağıt Fabrikası 2016 yılında müzeye dönüştürülmüştü. 

Yerli üretimin önemine değinen Akgün, yaşanan sıkıntının kaynağının burada aranması gerektiğinin altını çiziyor. Akgün şunları söyledi:

“2005’te kapatılana kadar biz sadece SEKA kağıdı kullanıyorduk. Kapatılma süreci başlatıldığında bugünleri öngörmüştük. Onun için atlayıp SEKA işçilerinin direnişiyle dayanışma için İzmit’teki fabrikaya gittik. İşçiler polis ablukası altında aileleriyle birlikte fabrikada kalarak direniyordu. Kâğıttan odalar yapmışlardı. Çok görülmeye değer bir manzaraydı.”

"Uzun vadede devam edebilir miyiz öngöremiyorum"

"Uzun vadede devam edebilir miyiz öngöremiyorum"

İlerleyen günlerin neye gebe olduğunu kestiremediklerini belirten Akgün, 'Biz içinde bulunduğumuz krize karşı bu hafta bir ‘Cep Leman’ çıkararak meydan okuduk. Gelecek haftalar yeni espriler üretebiliriz. Ama uzun vadede durum aşılabilir mi, devam edebilir miyiz öngöremiyorum' ifadelerini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
251
162
49
9
6
4
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

Unutulmasın, 52 m tl olan Seka Kağıt Fabrikası'nı 7 m tl gibi bir rakama satmışlardı.

yeldas

iş kitap, dergi basımına gelince başlıyorlar hemen "internetten, bilgisayardan okuyun efenim, hani sizin ağaç korumanız, çevreciliğiniz" diye.. her gün onlar... Devamını Gör

Carpe Noctem

kesin kağıt lobisinin işidir. ülkemizi bölmek isteyen, kardeşliğimize nifak sokmak isteyen bu lobi... öeh midem bulandı.