Topluluk Önünde Konuşacağı Zaman Kalp Krizi Geçirenlere Yardımcı Olabilecek 13 Öneri
Topluluk içinde konuşmanız gerekiyor ama dizleriniz daha oraya çıkmadan önce titremeye başlıyor. Kişisel ağınızı genişletmek istiyorsunuz ama tanımadığınız kişilerle küçük konuşmalar yapmak yerine çivi yutmayı bile tercih edersiniz. Toplantılarda yanlış bir şey söylemekten çok çekiniyorsunuz.
Böyle durumlar, yani kariyeriniz için önemli ama sizin için ürkütücü olanlar, maalesef oldukça sık karşınıza çıkar; çünkü kim gerek yokken kendini germek ister ki? Hadi bir okuyun bu galeriyi. 👇
1. Her şeyden önce şunu bilin; bu durumlar sadece nahoş değil aynı zamanda gereklidir.
2. Şansınızı denemek için gerekli olan cesaret ve yeteneğiniz yoksa, yükselmek için önemli fırsatları kaçırabilirsiniz.
Peki, biz profesyoneller hayatlarımızı bu nahoş ama gerekli durumlardan kaçınmak üzerine kurmamayı nasıl becerebiliriz?
3. İlk olarak kendinize karşı dürüst olun.
Büyük bir sektör toplantısında konuşma fırsatını gerçekten zamanınız olmadığı için mi geri çevirdiniz?
Yoksa sahneye çıkıp orada bulunmaktan mı korkuyordunuz?
Sizin kuyunuzu kazan meslektaşınızla yüzleşmediğinizde bu gerçekten zaman içinde kendisinin bu davranışına son vereceğine inandığınız için miydi?
Yoksa çatışma fikri mi sizi ürküttü?
4. Böyle durumlardan kaçınmak için kullandığınız bahaneleri konfor bölgenizden dışarı atın; ve kendinize bahanelerinizin ne kadar geçerli olduğunu sorun.
Eğer başka birisi size bu bahaneleri söyleseydi onları, pes etmek için geçerli nedenler olarak mı, yoksa ileri sürülen bahaneler olarak mı görürdünüz? Bu soruya verilen yanıt her zaman açık değildir ama durağanlığınızı, kendi güdülerinizle ilgili kendinize karşı dürüst davranmadan asla aşamazsınız.
5. Sonra, durumu kendinize uydurun.
Bazı insanlar, zorlu iş ortamının her türlü çeşidine ayak uydurmakta zorlanır. Havadan sudan konuşmak size zor geliyor olabilir ama bildiğiniz konularda konuşmak daha kolaydır.
Ya da kişisel ağınızı genişletmek sizin için uğraştırıcı olabilir; ama küçük grupları seviyorsunuzdur.
6. Fırsatların farkına varın ve kendi lehinize kullanın.
Çeşitliliği asla rastlantılara bağlamayın. Yıllar boyunca, siz de konfor bölgelerinin dışına çıkmaya çabalayan insanlarla çalışacaksınız. Ve bu çeşit durumları daha az nahoş hale getirmek için elimizde aslında birçok imkan var.
7. Çoğu zaman bu durumların nahoş yanlarını en aza indirerek onları katlanılır hale getirebiliriz.
Onları şekillendirip başarılması gerekenler üzerinde ince ayarlar yapmak, onları gerçekleştirmemize yardımcı olabilir.
Örneğin, gürültülü, geniş alanlar içindeki büyük gruplara konuşmak karnınızı ağrıtıyorsa, konuşmak için sessiz bir köşe bulun ya da konferans salonundan veya o binadan çıkın.
8. Topluluk önünde konuşmaktan veya ağ genişletme etkinliklerinden nefret ediyorsunuz, ama küçük gruplarda biraz daha rahat hissediyorsunuz diyelim:
O zaman daha küçük gruplar kurmakla, ya da bağlantı kurmak istediğiniz kişileri daha samimi olan kahveli toplantılara çağırmayı denemekle başlayın.
9. Riskleri göze alın. Alın gitsin.
Konfor bölgenizden çıkmak sizin için rahatsız edici olabilir. Ama siz harekete geçmelisiniz. Sizi harekete geçirecek mekanizmaları çalıştırın. Belki de korktuğunuz şeyin önceden düşündüğünüz kadar kötü olmadığını fark edeceksiniz.
10. Aslında, notlar olmadan konuşmak, konuşmaları daha doğal ve özgün hale getirdiği için daha etkili olabilir.
Ama sizi bu duruma iten mekanizmalar olmasa, bu riski asla göze almazsınız mesela. Bir deneyin.
11. Kekeleyebilirsiniz ve bu inanın sorun değil.
Yanlış adımların öğrenme sürecinde kaçınılmaz, hatta vazgeçilmez olduğunu kabul edebilirseniz ancak, yeni şeyler öğrenebilirsiniz.
12. Küçük adımlarla başlayın.
Sektör buluşmalarında konuşma yapmaya doğrudan girişmek yerine, topluluk önünde konuşmak için bir kursa yazılın.
Yönetim kurulunda en yüksek seviyeli yöneticileriniz önünde konuşmak yerine, iş arkadaşlarınızın arasında küçük gruplar içinde konuşma yapın.
Üzerine bu kadar düşmüşken, zorlu bir görüşme öncesi yakın bir dostunuzu ya da iş arkadaşınızı tavsiyede bulunması ya da sizi teşvik etmesi için ikna edin.
13. Sonuç olarak konfor bölgemiz dışında kalan durumlarda kendimizi güçsüz hissetsek bile, aslında düşündüğümüzden daha güçlüyüzdür.
Yani, kendinize bir şans verin. Dürüst olun, durumu kendinize uyarlayın ve riskleri göze altın. Çok büyük ihtimalle öğrenmek, gelişmek ve profesyonel repertuarınızı genişletmek için kendinize fırsat tanımış olmaktan mutlu olacaksınız.
Harvard Business Review Türkiye
Yorum Yazın
Bi' de benden tavsiye konusma yapmazdan once kafanizi dagitin baska seylerle ugrasin ne biliyim muzik dinleyin. Eyer '' konusmayi yapamayacam '' ya da '' kot... Devamını Gör
Gayet rahat hissediyorum kendimi ama ellerimin titremesine lanet olsun ki engel olamıyorum bu da dikkatimi dağıtıyor