Alman ekonomi profesörü Christian Kreiss, bu duruma dikkat çekenlerden birisi.
Euronews'te yer alan habere göre, Christian Kreiss, telepolis sitesinde kaleme aldığı makalesinde, Covid-19 salgını nedeniyle 2020 yılının mart ayında getirilen karantina uygulamalarının çok sayıda orta ve küçük ölçekli şirketin ekonomik gücünü zayıflattığı ve bir 'borç patlamasına' yol açtığını belirtiyor.
Lira krizinin küresel bir mali krize neden olabileceği uyarısında bulunan Christian Kreiss, bunu küresel ekonomide oluşan 'varlık balonu' ve Türk Lirası'nın rekor kaybına dayandırıyor.
Küresel borcun her zamankinden daha fazla olduğunu belirten Kreiss, bunun borç krizinin patlak verdiği 2008'deki seviyenin bile çok üstünde olduğuna dikkat çekiyor.
Aynı şekilde gayri menkul fiyatlarının da 2007'ye oranla çok daha yüksek olduğunu vurgulayan Kreiss, emlak fiyatlarının ciddi oranda yükselmesinin krize neden olduğunu hatırlatıyor.
Hisse senetlerinin de yine aşırı yüksek olduğunu belirten Kreiss'e göre tüm bu faktörler göz önüne alındığında 2008 yılından bile daha ağır olacak ikinci bir ekonomik kriz tehdidi söz konusu.
Kreiss, Türkiye'nin para birimi liranın yaşadığı krizin bu ikinci krizi tetikleyen faktör olabileceğine işaret ediyor.
Kreiss ayrıca, Türkiye'nin liradaki değer kaybı nedeniyle dış borçlarını ödemede zorlanması halinde bunun Türkiye ile sınırlı kalmayacağı uyarısında bulunuyor.
Yorum Yazın
He Tayyip sadece bizi değil gelişmekte olan ülkeleri de batır aq
Büyüme için yandaşı yanı inşaatı seçince iş boka sardı. İnşaat üretim sektörünün aksine ancak bitince nakite dönüyor. Satamazsan borçlar elinde patlıyor. Ban... Devamını Gör
Kanal İstanbul bu yüzden yapılacak. İnşaat sektörü yaşasın, Araplardan 3 kuruş döviz gelsin diye yapılacak. Olan bir sonraki hükümete olacak. 5 kuruş paran y... Devamını Gör
Tetikleyemez kardeşim başka soru var mı? Amerika deli gibi dolar basıyor gelişmekte olan ülkeler nasibini aldı biz de başını aldık. Piyasadan dolar çekilince... Devamını Gör