onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Tıptan Eğlence Dünyasına Antik Romalıların İnsanlığa Kazandırdığı Birbirinden Faydalı İcatlar

Tıptan Eğlence Dünyasına Antik Romalıların İnsanlığa Kazandırdığı Birbirinden Faydalı İcatlar

Kumsal
29.07.2023 - 07:38

Antik dönemin etkili milletlerinden biri olan Antik Romalılar, insanlığa birçok katkı sunmuşlardır. Bu katkıların kimisi günümüze kadar ulaşmıştır. Gelin,  Antik Romalıların dünyaya kazandırdığı icat ve etkinliklere hep beraber göz atalım👇

Kaynak: https://list25.com/25-roman-invention...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

15. Cerrahi aletler:

15. Cerrahi aletler:

Antik Romalılar, bugün sahip olduğumuz teknolojiye sahip olmamalarına rağmen neşter, pense ve kıskaç da dahil olmak üzere her türlü aracı üretebiliyorlardı. Hatta amputasyon ve kemik ayarı gibi işlemler için özel aletleri bile vardı. Kullandıkları bu aletlerin çoğu bugün hala tercih ediliyor. Elbette, yüzyıllar içinde güncellenip geliştiler.

14. Stadyumlar:

14. Stadyumlar:

Antik Romalılar, eğlenceye düşkündü ve bu nedenle etkinlikleri izlemek için 'stadyum' adı verilen yerleri icat ettiler. Stadyumlar, araba yarışlarından gladyatör savaşlarına kadar çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptı ve Roma sosyal hayatının merkezi oldu. Hem eğlence amaçlı kullanılan hem de Roma kültürünün yayılmasına yardımcı olan bu yerler, toplum üzerinde büyük etkiye sahipti.

13. Büyük köprüler:

13. Büyük köprüler:

Antik dünyanın en güvenli, en güçlü ve en dayanıklı köprülerini yapan Romalılar; köprülerin ulaşım için ne kadar önemli olduğunun farkındaydı. Beton, tuğla ve taş da dahil olmak üzere çeşitli malzemeler kullanarak birçok farklı köprü türü geliştirdiler. Bunlar arasında kemer, kiriş ve asma köprüler yer almaktadır. Geliştirdikleri ilkeler ve tekniklerin çoğu, bugün hala kullanılmaktadır.

12. Merkezi ısıtma:

12. Merkezi ısıtma:

Antik Romalılar, merkezi ısıtmayı geliştirdiler. Binalarını ısıtmak için şömine, fırın ve hipokaust kullanımı da dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullandılar. Hipokaust, bir binanın tabanının altında sıcak havayı dolaştırmak için bir dizi baca veya kanal kullanan bir ısıtma sistemiydi.

11. Şehir şebekeleri/ızgaraları:

11. Şehir şebekeleri/ızgaraları:

Romalılar, şehir planlaması konusunda da oldukça yenilikçiydi. Izgara tabanlı düzen sayesinde şehir, güzel ve düzenli planlanmıştı. Şehri bloklara bölüp ev, dükkan, kamu binaları gibi her türlü yapıyı bu blok sınırları içerisinde inşa ederlerdi. Ne kadar akıllıca, değil mi? Bu sistemin örneklerine Roma, Napoli ve Milano şehirlerinde hala karşılaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

10. Cam üfleme sanatı:

10. Cam üfleme sanatı:

Romalılar, cam üfleme sanatını Suriyelilerden öğrenerek dünyaya yaydılar. Bu yetenek zamanla gelişti ve bugün sanattan bilime, günlük ev eşyalarına kadar birçok alanda cam ürünlerin yapımında kullanılıyor.

9. Diş dolgusu:

9. Diş dolgusu:

Romalılar, çürüme veya yaralanma sonucu hasar gören dişleri onarmak için ilk diş dolgusu ve diğer malzemeleri kullananlardı. Altın, bronz, kemik ve fildişi gibi malzemelerle dişleri onardılar ve boşlukları doldurdular. Ayrıca, eksik dişlerin yerine kullanılan ve altın tel ile desteklenen diş köprülerini de ilk kullanan uygarlık, Roma uygarlığıydı.

8. Postacılık sistemi:

8. Postacılık sistemi:

Roma posta sistemi M.Ö. birinci yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından kurulmuştur. 'Cursus publicus' olarak bilinen bu sistem, imparatorluk genelinde resmi posta ve mesajları taşımak için kullanılan yollar ve istasyonlardan oluşan bir sistemdi. Hükümet, bu sistemi yetkililer ve askeri komutanlarla iletişim kurmak için kullanırken, özel şahıslar da mektup ve paket göndermek için kullanıyordu.

7. Gazete:

7. Gazete:

Romalılar bugünkü gazeteleri icat etmediler. Ancak halka bilgi yaymak için gazeteye benzer bir sistemleri vardı. Romalılar, forum gibi halka açık yerlere asılan ve bir tellal tarafından halka yüksek sesle okunan 'acta' adı verilen bir duyuru sistemine sahipti.

6. Apartman:

6. Apartman:

Çok birimli bir binada ortak yaşam alanlarının temel fikri Roma'da ortaya çıkmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Cam:

5. Cam:

Romalılar, camı seri olarak üreten ilk uygarlıktı. Pencere, ayna ve dekoratif objeler de dahil olmak üzere çeşitli kullanım alanları vardı.

4. Kanalizasyon sistemi:

4. Kanalizasyon sistemi:

Romalılar, atıkları şehir dışına taşımak için karmaşık kanalizasyon sistemleri oluşturdular. Bu sistem, kil, beton ve diğer malzemelerle yapılmış ve tonozlu bir tavanla örtülmüştür. Bu karmaşık sistem, bugüne kadar kullanılmak üzere uyarlanmıştır.

3. Su kemerleri:

3. Su kemerleri:

Romalılar, suyun önemini bilerek herkesin suya erişimini sağlamak için su kemerleri ve su yolları inşa etmişlerdir. Bu eski yapılar, yerçekimi ilkesini kullanarak su taşıyordu, zamanın zor koşullarına rağmen hala kullanılmaktadır.

2. Yol sistemi:

2. Yol sistemi:

Romalılar, imparatorlukları süresince dayanıklı ve uzun ömürlü olacak şekilde beton gibi çeşitli malzemelerle geniş bir yol ağı inşa ettiler. Ayrıca, karayolunu destekleyen ezilmiş kaya veya çakıldan oluşan bir yol yatağı kavramını da geliştirdiler.

1. Beton:

1. Beton:
pbs.twimg.com

Betonu geniş alanlarda ilk kullanan medeniyet, Romalılardır. Beton; su, çimento ve agreganın zamanla sertleşen bir karışımıdır. Romalıların bu malzemeyi kullanması inşaat alanında adeta bir devrim yaratıp yeni bir bina ve tasarım tarzının temelini attı. Günümüzde etrafınıza baktığınızda kaldırımdan bina temeline kadar her şeyin betonla yapıldığını görüyoruz!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
3
2
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Can Onur

Hukuk? Şu an modern dünyanın kullandığı bütün temel hukuk ilkeleri Roma Hukukundandır.

ömer

#10 Foto temsili mi yoksa bi faydalı icat daha mı bulmuşlar 🤔🤔👀😅😅

Admin

Yolu akepe bulmadı mıydı 😀

Kadir

Yanlışın var yolu Romalılar bulduğu gibi bizimkiler amerikayi ikinci defa keşfedecek değiliz ya! Demişler yol yapmamışlar. Şoförlere haydi yavrum yollarda va... Devamını Gör