Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Üniversiteye Girişte Tek Aşama ve İki Gün: 'Yeni' Sistem Hakkında Uzmanlar Ne Diyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan 'en kısa zamanda gereken adımlar atılacak' demiş ve değişiklik sinyalini vermişti. Dün YÖK Başkanı Saraç üniversite sınav sisteminin değiştiğini açıkladı. Yeni model nasıl olacak? Konuya ilişkin detaylar basına yansımaya devam ediyor. Sistemin 'eskiye dönüş' olduğu yönünde yorumlar var.
Gelin birlikte uzman görüşlerine ve eğitimcilere kulak verelim...
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıkladığı yeni sisteme göre YGS ve LYS olmak üzere iki aşamada mart ve haziran aylarında yapılan üniversite giriş sınavı, artık bir hafta sonunda tamamlanacak. Eski sistemde 18 olan puan türü 4’e düşürülecek. Türkçe ve matematik, yeni sınavın merkezinde olacak.
Hürriyet'in aktardığı bilgiye göre büyük ihtimalle bu yıl haziran ayında uygulamaya koyulacak.
Salim Ünsal (Rehberlik Uzmanı): 'Uygulama tarihi netleştirilmeli'
Celil Vardar (Eğitimci): 'Kararlar genel olarak olumlu'
Onur Soğuk (Eğitimci): 'Puanların azaltılması yerinde'
Cihan Yeşilyurt (Rehberlik Koordinatörü): 'Bir an önce sınav takvimi açıklanmalı'
Latif Selvi ( Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili): 'Eski sisteme dönüş var'
SuperHaber’den Arzu Erdoğral’a konuşan Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi ise görüşlerini şöyle dile getirdi:
'Yenilikten daha çok yeni uygulamadaki bir takım hususların eski uygulamaya dönüşü ve bir miktarda ilave yenilikler getirdiğini gözlemliyoruz.
(...) Bu sınav sistemlerinin hiç birisi için eskisi çok kötüydü yenisi de mükemmel oldu demek mümkün değil. Her birisi ile ilgili değerlendirmeler yapmak mümkün. Baraj eskisinde de vardı şimdi de var. Uygulamalarda daha önce yapılmış uygulamalar. Belki burada tek yeni diyebileceğimiz şey hani çok tartışılan açık uçlu sorular vesaire olsaydı belki bir yenilik diyebilirdik. Burada öyle bir durum henüz uygulamada gözükmüyor. Pratikte soru şekilleri daha detaylı ortaya çıkınca belli olacaktır. Türkçe, matematiğin bütün branşlarda bütün alanlara ağırlıklı olarak verilmesi söz konusu. Belki ana yenilik diyebileceğimiz şey bu. Bunun haricinde daha öncede denenmiş uygulamalar diyebilirim.'
Eğitim-Sen: 'Hangi soruna çözüm üreteceğini açıklanmadı'
Eğitim-Sen tarafından açıklamada 'Asıl gerçek 'Ben yaptım oldu' denilerek eğitimin her kademesinin yap-boz tahtasına çevrilmesi ve çocuklarımızın adeta kobay haline getirilmesidir' denildi.
Açıklamadan bir bölüm şöyle:
'Gerek Cumhurbaşkanı gerekse YÖK Başkanı yaptıkları açıklamalarda bu değişikliğin hangi ihtiyaç kapsamında yapıldığını, hangi soruna çözüm üreteceğini açıklamadı. Sadece bu sistemin değişeceği ilan edildi.
Hatırlanacağı üzere 2010 yılında AKP tarafından ÖSS kaldırılmış, öğrencilerin hayatlarını tek sınava bağlanması yine AKP hükümeti tarafından eleştirilmişti. Özellikle gençlerimizin ÖSS baskısı nedeniyle giderek artan biçimde intihara teşebbüs etmeleri kaygı verici noktalara ulaşmıştı. O dönem getirilen ve bugüne kadar yürütülen YGS ve LYS, yine AKP hükümeti tarafından çeşitli övgülerle kamuoyuna duyurulmuş, sınav sayısının arttırılmasının ve farklı dönemlerde yapılmasının gençlerin üzerindeki baskıyı azaltacağı ilan edilmişti.
Bugün ise o dönem ÖSS’ye getirilen eleştirilerin ve YGS ile LYS’ye dizilen övgülerin sahipleri tarafından sınav sisteminde bir değişikliğe daha gidileceği duyuruldu. Üstelik sınavın yine tek haftada gerçekleştirileceği ilan edilerek…'
Abbas Güçlü (Milliyet Gazetesi Eğitim Editörü ve köşe yazarı): 'Getirmek istedikleri sistemler, daha önce denendi ve kaldırıldı'
Bugün yayımlanan 'Sınavlar azalınca ya da kalkınca sorun bitecek mi?' başlıklı yazısında 'yaz-boz' eleştirisinde bulunan ve üniversiteye girişin tıpkı şimdi yapılmak istenildiği gibi tek basamaklı ve basit olduğunu hatırlatan Abbas Güçlü şu şekilde devam etti:
'Bugünkü karma karışık hale getiren yine kendileri oldu. Beş yıl sonra bu tek basamaklı basit bir sınavla olmuyor deyip tekrar bugünkü sisteme dönerlerse hiç şaşırtıcı olmaz. Deneme yanılma yöntemiyle öğrenme şekli, ilk çağlarda kalsa da, biz hâlâ deneye deneye doğruyu bulmaya çalışıyoruz ki, bunu bile elimize yüzümüze bulaştırıyoruz. TEOG ve YGS, LYS’de gelinen son nokta, bugünü de aratacak cinsten. Çünkü getirmek istedikleri sistemler, daha önce denendi ve kaldırıldı. Ve asıl anlamadığımız nokta, sorunun sınavlarda olmadığı. Hangi sistemi getirirsek getirelim, bir süre sonra değiştirmek zorunda kalıyorsak, yanlışı, başka yerlerde aramalıyız.'
Yorum Yazın
8. sınıfta teoga ilk biz girmiştik şimdi bu sınava da ilk biz gireceğiz hepimiz uzun zamandır ygs lysye göre çalışıyoruz iki dönemde yapılması bile bizi geri... Devamını Gör
Aynen oyle, iIlk kurbanlar yine biziz.
Seçenekler kısmında hepsi yanıtını istiyorum...
iyice saçmaladınız ya. biri olmazsa diğeri. deneme-yanılma yöntemini kullanmayın her şeyde. milletin hayatı heba oluyo ya. çocuk oyuncağı değil.
2 dk ile 1 senen gitmiş olsaydı aynısı demezdin