onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Tehlike Altında Olabiliriz: Alüminyum Folyoyla Yemek Pişirmeye Dair Gerçekleri Bilmelisiniz!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Tehlike Altında Olabiliriz: Alüminyum Folyoyla Yemek Pişirmeye Dair Gerçekleri Bilmelisiniz!

Son zamanlarda alüminyum folyonun mutfaktaki kullanımı kafa karıştırıcı soru işaretlerine sebep oldu. Kimisi sağlıksız olduğunu kimisi de sağlığa bir etkisinin olmadığını paylaştı bizlerle. Peki hayatımızın bir parçası olan alüminyum folyo sebebiyle sağlığımız risk altında mı? Gelin hep beraber bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Alüminyum dünyada en çok bulunan metallerden biri olması sebebiyle havadan, sudan veya yiyeceklerden vücudumuza zaten giriş yapıyor.

Hatta siyah çay yaprağında, mantarda, ıspanakta ve turpta diğer gıdalara göre daha çok alüminyum birikimi var. Yemek pişirdiğimiz tencerede bile olabilir!

Evde yaptığımız yemeklere sızan alüminyumdan daha fazlasını ticari amaçlı üretilmiş gıdalardan alabiliriz…

  • Ambalajlı, özellikle alüminyum ambalajlı, gıdalardan

  • Antasitler gibi yüksek alüminyum içeriğine sahip ilaçlardan

  • Kıvam verici, renklendirici, koruyucu gibi katkı maddeli yiyeceklerden

vücudumuza her gün alüminyum girebilir.

Aman paniklemeyin! Neyse ki vücudunuza giren alüminyumun sadece az bir miktarı emiliyor.

Günlük olarak aldığınız az miktarda alüminyum güvenli olarak görülüyor. Emilenin dışında kalan alüminyum ise vücuttan dışkı veya idrar yoluyla atılıyor.

“E o zaman neden alüminyum/alüminyum folyo hakkında bir sürü kötü haber okuyoruz?” demeyin. Birçok bilimsel çalışma alüminyum folyoya maruz kalan gıdaların alüminyum içeriklerinin arttığını ispat etmiş.

Tabii yemeğinize geçen alüminyum miktarı yüksek sıcaklıktan, gıdanın içeriğinden (domates veya limon gibi asitli yiyeceklerle kullanma), tuz-karabiber gibi baharatlardan etkilenebilir. Bununla birlikte yemek pişirirken yemeğinize nüfuz eden miktar da değişebilir.

Bir bilimsel çalışma, kırmızı etin alüminyum folyo içinde pişirilmesinin etteki alüminyum içeriğini %89 - %378 gibi bir oran aralığında artırabileceğini keşfetmiştir.

Anneler yine haklı çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Her ne kadar vücudumuz alüminyumu başarıyla dışarı atabilse de, diyetle alınan alüminyumun Alzheimer hastalığının gelişiminde potansiyel bir faktör olduğu öne sürülmüş.

Her ne kadar vücudumuz alüminyumu başarıyla dışarı atabilse de, diyetle alınan alüminyumun Alzheimer hastalığının gelişiminde potansiyel bir faktör olduğu öne sürülmüş.

Alzheimer hastalığı beyin hücrelerinin kaybına bağlı nörolojik bir durumdur ve nedeni bilinmemektedir. Ancak Alzheimer olan hastaların beyninde yüksek düzeyde alüminyuma rastlanmıştır. Süren araştırmalarla alüminyumdan kaynaklı olma durumu sadece bir olasılık, hala ispatlanmış değil.

Çalışmalar sadece bunlarla sınırlı değil...

Çalışmalar sadece bunlarla sınırlı değil...

Yüksek alüminyum alımı, çalışmalara göre kemik hastalıkları veya böbrek yetmezliği çeken insanlara da zarar verebilir. Ayrıca insanlardaki beyin hücrelerinin büyüme oranı da alüminyumdan olumsuz etkileniyor. Alüminyum tuzlarının farelerde göğüs kanserine sebep olduğu araştırmalar bile var!

Ama neyse ki korkacak bir şey yok. Çünkü Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, ekstrem miktarlarda alüminyum alınmadığı koşullarda, vücudumuza giren günlük alüminyum düzeyi sağlığımızı tehdit etmiyor.

Rahat bir nefes vermeyelim ve diyetle dışarıdan alınan alüminyumun miktarına dikkat edelim. Zira uyarıları dikkate almazsak risk altına olabiliriz.

Yüksek ısı ile pişirilen yemekleri, özellikle limon veya domates gibi asitli yiyecekleri ihtiva eden yemekleri alüminyum folyo ile pişirmekten kaçının. Ayrıca alüminyum içeren mutfak malzemeleriyle (tencere vb.) yemek pişirmek, yemeğinizdeki alüminyum miktarını arttırabilir. Bunun dışında paketli gıdalardan da vücudumuza alüminyum girdiğini unutmayalım.

“E bu alüminyum folyolar neden üretiliyor o zaman?” diyorsanız, meraklanmayın. Ona da cevap var.

Alüminyum folyoyu yiyeceklerinizi muhafaza etmek için gönül rahatlıyla kullanabilirsiniz ancak yemeğinizin ıslak, asidik-bazik veya çok tuzlu olmamasına dikkat etmelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sadece sağlığınıza değil, mikrodalga fırınınıza da zarar verebileceğini unutmayın.

Alüminyum metal olmasından dolayı iletken bir maddedir. Bir mikrodalga fırın, elektromanyetik enerjinin dalgaları yayarken, alüminyum folyo yüzeyi o enerji için bir toplama istasyonu görevi görür ve nihayetinde gerçekleşen enerji deşarjı, şimşek çakması gibi bir manzara yaratır. Bu tarz iletken maddeleri mikrodalga fırınınızda kullanmak makinenize zarar verebileceği gibi yangın çıkması ihtimalini de doğurabilir.

Alüminyumun hayatımızdan tamamen çıkması imkansızdır, ancak bunu en aza indirgemek dünya için küçük, sizin için büyük bir hareket olacaktır. Unutmayalım ki, sağlık sahip olduğumuz en değerli şey.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
166
20
11
9
5
5
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gökhan gök

Hayatım boyunca ne ben ne de annem alüminyum folyo ile yemek pişirmedik. Eskiden alüminyum folyo mu vardı? Alüminyum folyo ile millet neler neler pişiriyormu... Devamını Gör