Tarihteki İlk Aşı Nasıl Bulundu?
Gerçekten şaşırdık!
Aslında salgın yeni görülen bir şey değil hatta tarih boyunca çeşitli salgınlar görülüyor hatta büyük kitleleri etkisi altına alıyor.
Kimileri salgınla başa çıkmak için insanları yakıyor kimileri de salgından korunmak için dine sığınıyordu.
Böyle bir salgından kurtulmak için aslında olması gereken şey çok netti: Bağışıklık kazanmak.
Şu anda da içinde bulunduğumuz salgın döneminde Sars-CoV-2'ye karşı aşı geliştirmeye ve bu şekilde bağışıklığımızı güçlendirmeye çalışıyoruz.
Peki tarihteki ilk aşı ne zamandı?
İlk başlarda çiçek hastalığından korunmak isteyen Çinliler günümüzün aşısına benzeyen ama farklı bir yoldan üretilen bir yöntem geliştirmişlerdi.
Afrika'da ise çiçek hastası olan kişilerin yine yaraları alınıyor ve hiç hastalığa yakalanmayan kişilere sürülüyordu.
Buradaki amaç aşıyla tamamen aynıydı, vücuda virüsü vererek onun tanıması ve bağışıklığını kendiliğinden geliştirmesi gerekiyordu.
İlk aşı çiçek hastalığı içindi ve Çinliler tarafından 1000 yıl önce geliştirilmişti.
Hatta 1718 yılında bu tarzdaki ilk aşı İstanbul'da yapılmıştı.
Peki gelelim bizim bildiğimiz haliyle olan ve oldukça ilginç bir hikayeye sahip olan aşının ilk nasıl ortaya çıktığına...
Sonrasında Jenner fark etti ki inek sağan kadınlarda çiçek hastalığının izleri yoktu.
Bunun sebebi ise daha güçlü olan sığır çiçeği hastalığına yakalanan kişiler çiçek hastalığına yakalanmıyordu.
Bu teoriyi kanıtlamak için daha önce sığır çiçeği hastalığı geçiren birinden aldığı sıvıyı önceden bu hastalığı geçirmemiş bir çocuğa enjekte etti ve çocuk 2 gün içerisinde bu hastalığı kolay bir şekilde atlattı.
Daha sonrasında çiçek hastasından aldığı sıvıyı da aynı çocuğa enjekte etti, oldukça zorlu bir karardı çünkü ya çocuğu öldürecek ya da onu çiçek hastalığından koruyacaktı.
Ve sonunda Jenner'ın teorisi doğru çıktı, çocuk bağışıklık kazandı ve çiçek hastalığına yakalanmadı. Dünyada ilk defa çiçek hastalığına bağışıklık kazanmış biri vardı.
Ve böylece Jenner'ın teorisi çiçek hastalığını neredeyse yok etmeye başladı çünkü adım adım kaydedilmiş bu tedavi yöntemi pek çok kişiyi hasta olmaktan kurtarıyordu.
1798 yılında bu aşılanma yöntemi kabul edildi ve bir dönemin öldürücü hastalığı tarih olmaya başladı.
Böylece kabul gören tedavi yönteminin yani aşının ilk ismi verildi: Latince inek anlamına gelen vacca kelimesinden vaccacine yani aşı ismi türetildi.
Ve böylece Jenner'ın bu süreci ilk başlattığı yere, ahırdaki ineklere de bir gönderme yapıldı. Böylece bu tedavi yöntemi hayatımıza aşı olarak girdi.
Vaccine isminin inekten geldiğini hiç mi hiç düşünmemiştik...
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın