Görüş Bildir
Haberler
Tarih Meraklılarının İzlemezse Çok Şey Kaybedeceği Orta Çağ'da Geçen En İyi Dizi ve Filmler

Tarih Meraklılarının İzlemezse Çok Şey Kaybedeceği Orta Çağ'da Geçen En İyi Dizi ve Filmler

19.05.2022 - 17:38

Tarihî dizi ve filmleri sever misiniz? Özellikle bir Orta Çağ'a meraklıysanız 15 dizi ve filmden oluşan listemiz tam da size göre! Orta Çağ'ın toplulukları, mitleri ve aileleri ile ilgili konulara yer veren listemize mutlaka göz atmalısınız!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Gladiator / Gladyatör (2000) - IMDb 8.5

1. Gladiator / Gladyatör (2000) - IMDb 8.5

Maximus, İmparator Aurelius’un gözdesi olarak başarı basamaklarından hızla çıkar. İmparator’un oğlu Commodous ise bu durumdan rahatsız olur. Babasının bir yabancıyı desteklemesi onun kıskançlık ateşini körükler ve Maximus ile ailesi için ölüm emri çıkarır. Maximus zor da olsa ölümden kurtulur ve Gladyatör olmak için arenaya gönderilir. Maximus’u tek bir düşünce hayatta tutar: intikam! Eğer siz de dönem filmlerine ilgi duyuyorsanız Gladyatör tam da size göre.

2. Vikings / Vikingler (2013-2020) - IMDb 8.5

2. Vikings / Vikingler (2013-2020) - IMDb 8.5

Dizi, Orta Çağ'ın merak uyandıran topluluğu Vikingler'in yaşamını konu alıyor. Olaylar, tarihsel çizgiye sadık kalınarak seyirciye aktarılıyor. Dizide Vikingler'in inancı, kültürü, yaşam koşullarına dair her şey detaylıca aktarılıyor. Vikingler'in Avrupa’ya nasıl yelken açtıklarını, İngiltere’yi nasıl fethetmeye çalıştıklarını merak ediyorsanız izlemenizi öneririz.

3. The Last Kingdom / Son Krallık (2015-2022) - IMDb 8.5

3. The Last Kingdom / Son Krallık (2015-2022) - IMDb 8.5

The Saxon Stories isimli kitaptan uyarlanan dizi, İskandinav halkının Avrupa'ya yerleşmesini konu alıyor. İngiliz kralının oğlu Uthred babası öldükten sonra Kont Ragnar’ın kölesi oluyor ve pagan bölgesinde büyütülüyor. Ragnar’ın ölümünden sonra tahta çıkmak isteyen Uthred, İngilizler mi yoksa paganlardan mı destek alacağına karar vermek zorunda. Eğer siz de tarihî dizilere ilgi duyuyorsanız bu dizi tam size göre!

4. Braveheart / Cesur Yürek (1995) - IMDb 8.4

4. Braveheart / Cesur Yürek (1995) - IMDb 8.4

13. yüzyılda İskoçya’da geçen filmde İskoçya üzerinde hâkimiyet kuran İngiltere, topraklarında evlenen her İskoç kadınıyla ilk geceyi geçirme hakkına sahipti. Çocukken ailesini İskoçya’nın özgürlüğü için kaybeden William, karısını da İngilizler yüzünden kaybeder. Wiliam, halkı ayaklandırarak İngilizleri kendi topraklarından atmak için harekete geçer. Siz de özgürlük filmlerini seviyorsanız Cesur Yürek'i mutlaka izlemelisiniz!

5. The Tudors / Tudorlar (2007-2010) - IMDb 8.1

5. The Tudors / Tudorlar (2007-2010) - IMDb 8.1

Dizi, İngiltere Kralı VII. Henry’nin hayatını konu alıyor. Onun iktidarı, evliliği, dinsel ve siyasal görüşleri detaylıca işleniyor. Diziyi izlerken tutkulu ve inatçı bir kralın dünyanın akışını nasıl değiştirebileceğine tanıklık ediyoruz. Metresine olan aşkı uğruna yeni bir din yaratıp karısından boşanan kralın hikâyesine tanıklık etmeyi kim istemez ki? Aşka, entrikaya ve kaosa doymak istiyorsanız The Tudors tam da size göre!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Marco Polo (2014-2016) - IMDb 8.0

6. Marco Polo (2014-2016) - IMDb 8.0

İtalyan gezgin Marco Polo’nun hayatını konu alan dizi, 13. yüzyılda Çin’de geçiyor. Yolu Moğollar ile kesişen ve Kubilay Han’ın imparatorluğunu korumaya çalışan Marco, tanımadığı bir coğrafyanın savaşında yer alıyor. Kubilay Han’ın sarayındaki ilk günlere ve Marco Polo’nun yazdığı anılara dayanan dizi, sadece 2 sezondan oluşuyor. Eğer kısa ve heyecanlı bir tarihî dizi arıyorsanız Marco Polo tam da size göre!

7. Medici: Masters of Florence / Medici: Floransa'nın Ustaları (2016-2019) - IMDb 7.9

7. Medici: Masters of Florence / Medici: Floransa'nın Ustaları (2016-2019) - IMDb 7.9

Giovanni Medici’nin ölümü ile başlayan dizi, yeni kurallar ile tüccarlıktan bankacılığı yaratan Avrupa’nın en zengin ailesi Medici’leri konu alıyor. Babası öldükten sonra ailenin sorumluluğunu üstlenen Cosimo, düşmanlarını yok ederek Avrupa’nın en önemli ailelerinden biri olmayı başarıyor. Eğer siz de tarihî ve sanat değeri yüksek dizileri seviyorsanız Medici: Masters of Florence aradığınız dizi olabilir!

8. Merlin (2008-2012) - IMDb 7.9

8. Merlin (2008-2012) - IMDb 7.9

Kral Arthur ve henüz güçlerini keşfetmemiş büyücü Merlin’i konu alan dizi, Kral Arthur efsanesinden ilham alır. Kral Uther tarafından yönetilen Camolet Krallığı’nda büyü yapmak suçtu. Merlin ise güçlerinin farkında olmayan genç bir büyücüydü. Genç büyücü Prens Arthur’un hizmetkârlığını yapmaya başladı ve onu tüm tehlikelere karşı korudu. Sonradan sıkı dost olan Arthur ve Merlin için bir kehanet vardı: Onlar krallığı kurtaracak kişilerdi. Siz de mistik bir dizi izlemek isterseniz Merlin tam da size göre!

9. Hamlet (1996) - IMDb 7.8

9. Hamlet (1996) - IMDb 7.8

Shakespeare’in klasik eserlerinden olan Hamlet, Kenneth Branagh tarafından beyaz perdeye uyarlandı. Hamlet, babası öldürüldükten sonra Danimarka’ya geri gelir. Babasının ölümünün hemen ardından annesi, amcası ile evlenir ve Hamlet’in Ophelia ile evlenmesi için baskı yapmaya başlar. Ancak bir süre sonra Hamlet, babasının hayaletini görmeye ve onunla konuşmaya başlar. Babası katillerinin amcası ve annesi olduğunu söyler ve Hamlet intikam yemini eder. Eğer siz de kitap uyarlamalarını seviyorsanız Hamlet'e şans vermelisiniz ancak filmin dört saat sürdüğünü belirtmemizde fayda var.

10. The Borgias (2011-2014) - IMDb 7.8

10. The Borgias (2011-2014) - IMDb 7.8

1492 İtalya’sında geçen dizi, Piskopos Rodrigo Borgia tarafından yönetilen Borgia Hanedanı'nı konu alıyor. Roma’yı yıllarca yöneten Borgia Hanedanı’nın aşk, şehvet, hırs ve tutku dolu hayatı gözler önüne seriliyor. Hanedanın reisi Rodrigo Borgia'nın papalık tahtına çıkışı ve sonraki süreci izlediğimiz dizi, hikâyesini gerçek hayattan alıyor. Siz de tarihî kişiliklere meraklıysanız The Borgias tam da size göre!

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kingdom of Heaven / Cennetin Krallığı (2005) - IMDb 7.2

11. Kingdom of Heaven / Cennetin Krallığı (2005) - IMDb 7.2

Film Orta Çağ'ın Kudüs’ünde geçiyor. Genç bir demirci olan Balian, ailesini kaybeder ve hayat hiç beklemediği şekilde ilerlemeye başlar. Kudüs’te devam eden ikinci ve üçüncü Haçlı Seferleri arasında pek sağlam olmayan bir ateşkes yapılır. Ibenli Godfrey Haçlı Seferleri’nden sonra Fransa’ya döner. Balian’ın babasının Godfrey olduğu anlaşılır ve Godfrey oğlunu şövalye olmak için eğitmeye başlar. Ölmeden önce de yeminli kılıcını oğluna bırakır. Balian kutsal şehri korumak için yemin eder ve kısa bir sürede ünü yayılır. Kralın evli olan kız kardeşi Sybilla’ya âşık olur ancak kadının kocası da Balian’a düşman olur. Eğer aksiyon ve aşkı bir arada izlemek isterseniz bu filmi izleyebilirsiniz.

12. The King / Kral (2019) - IMDb 7.2

12. The King / Kral (2019) - IMDb 7.2

Film, babası öldükten sonra tahta geçmek zorunda kalan ve inatçı bir varis olarak bilinen V. Henry’nin hayatını konu alıyor. Henry babası hayattayken tahta arkasını dönerek saray yaşamından uzaklaşır ve halkın arasında yaşamaya başlar. Babasının beklenmedik ölümü ile tahta oturmak zorunda kalan Henry, ona miras bırakılan savaş ve kaosun üstesinden gelmeye çalışır. İzlerken gerçekten Orta Çağ'ın içindeymiş gibi hissedeceğiniz bu filmi mutlaka listenize eklemelisiniz.

13. Die Päpstin / Papa Joan (2009) - IMDb 6.7

13. Die Päpstin / Papa Joan (2009) - IMDb 6.7

Pape Joan kitabından esinlenerek senaryolaştırılan film, 851 senesinde 3 yıl papalık yaptığı iddia edilen İngiliz Joan’ın erkek rolü yaparak papalık makamına yükselişini konu alıyor. Joan bir gün attan düşerek sevgilisinden olan bebeğini doğurmak zorunda kalınca onun kadın olduğu anlaşılıyor. Vatikan’ın kesin bir dille yalanladığı bu olay, seyirciyi ekran başına kilitliyor. Siz de heyecanlı bir şeyler izlemek istiyorsanız bu film tam size göre!

14. Macbeth (2015) - IMDb 6.6

14. Macbeth (2015) - IMDb 6.6

Shakespeare’in tiyatro oyunundan uyarlanan film general Macbeth’in hikâyesini konu alıyor. Kral Duncan’ın ordusunda görev alan Macbeth, önemli bir zafer kazanır. Savaştan sonra karşısına 3 kâhin çıkar ve Macbeth’e kral olacağını söyler. Macbeth hırsı ve eşinin yönlendirmesiyle Kral Duncan’ı öldürerek tahta geçer. Ancak gittikçe paranoyaklaşan Macbeth, herkesten şüphe eden birine dönüşür ve önüne çıkan herkesi yok etmeye başlar. Siz de iktidar hırsının bir insanı nasıl dönüştürebildiğini görmek isterseniz Macbeth tam aradığınız film olabilir.

15. Robin Hood (2010) - IMDb 6.6

15. Robin Hood (2010) - IMDb 6.6

13. yüzyıl İngiltere’sinde yaşayan Robin Hood ve arkadaşları, Kral Richard’ın ordusunda Fransızlara karşı savaşıyor. Ancak Robin, Kral Richard’ın sadece kendi çıkarlarını düşünen biri olduğunu anladığı zaman bir isyan başlatıyor. Nottingham’da yüksek vergiler ve halkın sömürülmesine dayanamayarak onlar için harekete geçiyor. Siz de bir özgürlük mücadelesi izlemek isterseniz Robin Hood tam size göre!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
8
5
2
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SO_FAR_SO_GOOD

gladyatör ortaçağ filmi değil. Biraz tarih öğrenin.

Şirin Şirine

ek olarak The Last Czars' da izlenebilir. paylaşılan ögelere ek olarak :)