Tam 'Boşalttım' Derken Aslında Dolduruyorsunuz! Dışkıyı Paraya Dönüştüren Tuvalet: BeeVi
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Tam 'Boşalttım' Derken Aslında Dolduruyorsunuz! Dışkıyı Paraya Dönüştüren Tuvalet: BeeVi
'Bok gibi para' deyimini bilmeyenimiz yoktur! Bu deyim gerçek artık! Güney Koreli bir çevre mühendisi hem geri dönüşümü destekliyor hem çevreyi koruyor hem de bütün bunları canlıların en doğal eylemlerinden biri ile yapıyor. Ve bütün bunları yaparken insanlara ekonomik hareketlilik kazandırıyor. Bence müthiş!
Kaynak: DW
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Cho Jae-weon, kendisi bir çevre mühendisi ve BeeVi'nin tasarımcısı. BeeVi, dışkınızı paraya dönüştüren bir tuvalet olduğu kadar hem bir çevre koruyucusu hem de kaynak üreticisi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Jae-weon BeeVi'yi şöyle anlatıyor: Tuvaletten gönderilen dışkılar yer altında depolanıyor ve daha sonra çürütme tankına geliyor. Bu tankta metan gazı üretiliyor ve kalan dışkılardan da gübre yapılıyor.
Üretilen gübre ve metan gazı, Jae-weon'un da hocalık yaptığı Güney Kore Üniversitesi Ulsan Ulusal Bilim ve Çevre Enstitüsü (UNIST)'nde gerek su kaynatmak gerekse bitkiler için kullanılmakta.
Peki, bir insan günde ne kadar dışkılar? Jae-weon'a göre bu miktar yaklaşık 500 gr. 50 lt metan gazına dönüşebilen bu miktar ile 0,5 kWh elektrik üretebilir veya bir araba 1,2 km sürülebilir.
Gelelim paraya... Tuvaletin adına (Bee: Arı, Vi: Görmek) uygun olarak sistemin para birimi: Ggool (bal). BeeVi'ye kakanızı yaptıktan sonra kare kodu okutarak günde 10 Ggool kazanıyorsunuz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ve bu parayı UNIST'te dilediğinizce harcayabiliyorsunuz. 10 Ggool yaklaşık 3 dolar ederken kampüste kahve 15 Ggool'a satılıyor. Tabii sadece yiyecek değil Ggool ile her şeyi alabilirsiniz.
Şu an UNIST'e 3 BeeVi koymayı başaran Jae-won şöyle söylüyor: "BeeVi kalıpların dışında düşünmenin ve bir değerin ekolojik sisteme ve ekonomiye geri döndürme fikrinin bir sonucu."
Videoya tıklarsanız doktora öğrencisi Heo Hui-jin'in BeeVi'ye bambaşka bir gözle nasıl baktığını da izleyebilirsiniz. Peki sizce dostlar, BeeVi bizim kampüslerde de olsa iyi olmaz mıydı?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın