onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sümerlerin İnsanlık Tarihine Katkıları Nelerdir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Sümerlerin İnsanlık Tarihine Katkıları Nelerdir?

Elif Ateş
02.08.2021 - 15:08

Dünyanın bilinen eski medeniyetlerinden olan Sümerlerin insanlığa katkıları oldukça fazladır. Yaşadıklarını, duygularını şekillendirerek kil ve çamurdan heykeller yapmışladır. Heykeller ile birlikte resim sanatının da ortaya çıkmasına zemin hazırlamışlardır. İlk uygarlıklardan biri olan Sümerlerin tarihi nedir?  İnsanlık tarihine yaptığı katkılar nelerdir? İşte detaylar..  

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İlk medeniyet, ilk sosyal toplum özeliğini taşıyan Sümerlerin insanlara armağan ettikleri saymakla bitmez. Sümerlerin muhteşem tarihi ve dünyaya katkılarını sizler için derledik.

Sümerlerin Tarihi Nedir ?

Sümerlerin Tarihi Nedir ?

Sümerlerin ataları , M.Ö 5000 yıllarda  Aral gölünden Türkmenistan'a göç etmişlerdir. M.Ö 4000' li yıllarda bir göç serüveni ile Hazar denizinden Mezapotamya' ya ulaşmışlardır.  Sümer şehri Orta Asya' dan göç eden Sami bir halk tarafından kurulmuştur. Sümer kökeni kesin olarak bilinmese de Orta Asya ile etkileşimi olduğu düşünülmektedir. 

Güney Mezopotamya' ya yerleşen Sümer halkı 2000 yıl gibi çok uzun bir süre yaşamlarını sürdürmüşlerdir.Büyük Tufan denilen çok güçlü bir sel ile birlikte birbirleriyle mücadele etmeye başlayan halk en sonunda kendi sonlarını getirmişlerdir. Gılgamış destanı gibi anlatılara konu olan Sümerler uzun bir süre Mezopotamya 'da hükmünü sürdürmeye devam etmiştir.

Sümerlerin İnsanlığa Katkıları Nelerdir?

Sümerlerin İnsanlığa Katkıları Nelerdir?

İlk uygar toplum olarak sayılan Sümer halkının insanlığa bıraktığı birçok şey vardır. Yaşadıklarını, duygularını şekillendirerek kil ve çamurdan heykeller yapmışladır. Heykeller ile birlikte resim sanatının da ortaya çıkmasına zemin hazırlamışlardır. İlk başlarda duygularını resimle aktarmaya çalışmışlardır. Daha sonraları resimle çizdiklerini simgeleştirerek alfabeye dönüştürmüşlerdir. 

İlk yazıyı, çivi yazısı şeklinde MÖ.3200 yılında bulan Sümerler, her varlık ve olay için farklı şekiller kullandılar. Bu şekilleri ifade etmek için kullan ideogram kavramı,  izole bir dil olma özelliğini göstermektedir. 

Sümerler korunmak için yaptıkları şehir duvarları şehir devletlerini oluşturmuştur. Taş,  kerpiç ve tuğlaları kullanmayı başararak iki üç katlı evler inşa etmişlerdir. 

60 rakamına dayanan ilk sayı sistemini bularak Babillerin geliştirmesini sağlamışlardır. 

Tekerleği icat eden bu toplum aynı zamanda tarım için sulama araçları yapmışlardır. Bugünkü tarımın temelini atan Sümerlerdir. Aynı zamanda Sümerlerin tarıma olan tek katkısı sulama araçları değildir. Tarım da hayati önem taşıyan sabanı icat etmişler ama Sümerler bu aracı orduda veya törenlerde kullanmayı tercihmişlerdir.

 Dört işlemi bularak dairenin alanını hesaplamışlardır. Astrolojiyi ve burçları ilk fark eden medeniyet olan Sümerler, Sümer astronomisini kurmuşlardır. İnsanlığa yaptıkları katkıları saymakla bitmeyen Sümerler, ilk ay takvimini bularak yıl 360 gün , ayı ise 30 gün olarak hesaplamışlardır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
9
9
5
3
2
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hayrettin Çelik

Sümerlerin dini bilinen ilahi dinlere de çok benzemektedir