Görüş Bildir
Haberler
Sosyal Medyada Beğenilmek Uğruna Hayatlarımızı Tükettiğimizin 15 Kanıtı

etiket Sosyal Medyada Beğenilmek Uğruna Hayatlarımızı Tükettiğimizin 15 Kanıtı

Öykü Parlak
19.10.2016 - 13:01

Ailelerimizden sık sık 'bırak şu telefonu da biraz bizimle konuş', 'bu yeni nesil artık robot gibi oldu' cümlelerini duymaya alışkınız. Gerçi artık onların da bizden aşağı kalır yanı yok. Otobüste, parkta, herhangi bir mekanda, ellerinde telefon, çılgınlar gibi oyun oynayan orta yaş ve yaşlı insanlar görüyoruz.

Elbette 'yahu biz bu telefonlar yokken ne yapıyorduk' düzeyinde bir serzenişte bulunmayacağım. Ancak gençler arasında çığ gibi büyüyen, sosyal medyada beğenilme ve kabul görme uğruna yapılan davranışlar, bizlere sağlıklı internet kullanımı konusunda yetersiz olduğumuzu gösteriyor.

Tehlikenin ne kadar farkındayız peki?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Daha fazla ilgi çekebilmek için özel hayatımızı tüm mahremiyetiyle gözler önüne seriyoruz. Ev adresimizde check-in yapıyor, hayatını kaybeden dedemizle selfie çekiyoruz.

1. Daha fazla ilgi çekebilmek için özel hayatımızı tüm mahremiyetiyle gözler önüne seriyoruz. Ev adresimizde check-in yapıyor, hayatını kaybeden dedemizle selfie çekiyoruz.

2. Bir insana olan hislerimizi, düşüncelerimizi yüz yüze konuşmak yerine, iğnelemeli görseller, anlamlı şarkılar paylaşıyoruz.

3. Hayatlarının daima iyi yönlerini paylaşan, lüks otomobillere binip, pahalı mekanlarda vakit geçiren insanların hayatlarına bakıp, kendi hayatımıza yabancılaşıyoruz.

4. Çocuklar birbirlerine karşı acımasızdır. Sosyal medyada ise gerçek hayattakinin en az on katı daha acımasızlar. Bu acımasız ergenlerin eline anonim bir şekilde eleştiri şansı vermek, son derece kötü olaylarla sonuçlanabiliyor.

Zaten bedeni ve imajıyla ilgili kabullenme sorunu yaşayan ve özgüven konusunda eksiklikleri olan ergenler ise sosyal medyadaki olumsuz yorumlar yüzünden daha da kötü bir psikolojik buhranın içine itiliyor.

5. Onaylanmak, kabul görmek için yapmayacağımız şey kalmadı ve bu şeylerin çoğu kendimize olan saygımızı yitirmemize sebep olacak.

5. Onaylanmak, kabul görmek için yapmayacağımız şey kalmadı ve bu şeylerin çoğu kendimize olan saygımızı yitirmemize sebep olacak.
İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bilgisayar başında çok fazla vakit geçiren çocuklar, agresif, hiperaktif ve dikkat sorunu yaşayan bireylere dönüşüyor.

7. İnternetin karanlık sokaklarında dolaşan kötü niyetli insanları hep unutuyoruz. Tırnağına zarar gelse mahvolacağınız ufacık çocuğunuza, orta yaşlardaki bir sapık, aşk(!) ve cinsellik içeren mesajlar gönderebiliyor.

8. Yaşadığımız anın tadını çıkarmayı ve mutlu olmayı unuttuk.

Yemeğin lezzetini değil, instagramda paylaşmaya değer bir sunumu olup olmamasını önemsiyoruz. O an ne kadar güldüğümüzü, eğlendiğimizi değil,

etiketlendiğimiz fotoğrafta gözümüzün kapalı çıkıp çıkmamasını önemsiyoruz.

9. 3 dakikalık bir arama ile herhangi bir konunun uzmanı kesiliyoruz.

Sosyal medya üzerinden birisiyle tartışırken 2 dakika içinde o konuyla ilgili araştırma yapıp ona cevap verebiliyoruz ama gerçek hayatta işler bu şekilde işlemiyor. Haliyle, sağlıklı bir şekilde bilgi paylaşma ve tartışma yetimizi de kaybediyoruz.

10. Nasıl bir insan olduğunuza takipçi sayınıza bakarak karar veriliyor.

Ne kadar duyarlı, ne kadar düşünceli ve ılımlı, ne kadar yardımsever olduğunuzun bir önemi yok.Takipçi sayınız yüksekse bu sizi otomatik olarak harika bir insan yapıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sporu bile beğeni almak için yapıyoruz.

Spor salonuna gidip de aynanın karşısında çektiği fotoğrafı paylaşmayan var mı? Sağlığımız için yaptığımız bir faaliyetin bile beğeni ve alkış toplamasını istiyoruz.

12. Marka takıntımız en üst noktalara ulaştı.

9 yaşındaki çocuk bile, bir dizi oyuncusunun o hafta giydiği elbisenin markasını biliyor. Satın alamayacağımız veya belki de tesadüfen görsek beğenmeyeceğimiz bu ürünleri almak için içimizde anlamsız bir istek oluşuyor.

13. Uyursak sanki bir şeyleri kaçıracakmışız hissinden bir türlü kurtulamıyoruz.

Bilgisayarı kapatıp yatağa uzandıktan sonra yeniden telefonu elimize alıp, 'sosyal' olmaya devam ediyoruz.

14. Anlamsız bir şekilde çığ gibi büyüyen makyaj videoları yüzünden, kendimizi beğenmemeye başladık.

Hep bakımlı olmak zorundaymışız gibi, sanki her an yüzümüzde olan beş kat ürünle daha güzel görünecekmişiz gibi.

15. Sosyal medyada, canlı yayında intihar eden insanlar bile var.

Belki de yalnızca hayattan neden bıktığını insanlara anlatmak için intihar videosu yayınlıyor ama bu tip eylemler uzun vadede çok ciddi sonuçlar doğuracak. İlgi ve sevgi açlığını gidermek için, pek çok insan intihar girişimi videoları çekebilir ve bunu sosyal medyada paylaşabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lütfen bu minik kalplere bağımlı olmayın!

Onedio Yaşam'ı Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3080
553
204
86
80
78
40
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Bir de anneler veya babalar günüde anne veya babayla resim çekip uzun uzun yazı yazmak var ulan seviyorsan anana babana söyle niye reklam yapıyon :D

cafelerde bir araya gelen sevgililer arkadaşlara bakın sürekli ellerinde telefon,insanlar sohbet etmeyi unutmuş, gerçi bir araya gelseler konuşacak bir şeyle... Devamını Gör

delirium

Onedio dışında hiçbir sosyal medya hesabı kullanmayan tek ergen benim sanırım. Mutluyum. Tşklr. Hadi övün beni.

TheJunior

Benim telefonum bile yok sadece tabletle giriyorum Onedioya.Benim tabletim bile değil yanii.Ama güzel ya telefondan ve diğer sosyal medya ağlarından uzak olmak