Sanal cinsel davranışların nedenlerini araştıran çalışmalarda sanal seksi eğlence amaçlı kullananların özellikle cinsel uyarılma, rahatlama, dikkat dağıtma veya öğrenme gibi amaçları olduğunu, sorunlu sanal seks kullanıcılarının amaçları arasında ise stresi azaltma, duyguları düzenleme ve gerçek hayattaki başarısız cinsel fantezileri telafi etmenin yer aldığı düşünülmektedir.
Sorunlu sanal seks kullanımı ile geçmişte cinsel istismar yaşama, duygusal güvensizlik, bağlanma kaygısı ilişkilendirilmiştir. Hem travma öyküsünün hem de güvensiz bağlanmanın genel olarak çevrimiçi aktivitelere aşırı katılımla ilişkili olduğunu, yani yalnızca çevrimiçi cinsel aktivitelerle sınırlı olmadığını belirtmek gerekir. Bu tür bulgular, çevrimiçi aktivitelere aşırı katılımın, kişinin gerçek yaşamdaki dayanılmaz bir durumundan kopmasını sağlayan dissosiasyon ile de uyumludur.
Sorunlu sanal seks kullanımı için tedavi seçenekleri arasında psikoeğitim, psikososyal destek, motivasyonel görüşme teknikleri, bilişsel-davranışçı terapi, kabul ve kararlılık terapisi, psikodinamik yönelimli psikoterapi ve farmakolojik yöntemler yer almaktadır. Olumlu duygulanım, algılanan özdenetim, daha fazla yakın ilişki içinde olma, daha az suçluluk, obsesif cinsel düşüncelerin azalması ve sanal seks kullanımının sorunlu olduğunu inkar etmekten vazgeçme tedavide olumlu sonuçlara neden olmaktadır.
Sonuç olarak internetin ve ilgili teknolojik gelişmelerin artmasıyla birlikte sorunlu sanal seks kullanımında da artış olmuştur. Dikkat edilmesi gereken husus potansiyel olarak geçici bir davranışı sorunlu ve patolojik olarak değerlendirmekten kaçınmak gerekir. Ancak diğer davranışsal bağımlılıklarda olduğu gibi sanal seks kullanımına bağlı olarak kişide işlevsellik kaybı belirginse bir ruh salığı uzmanına başvurmak gerekir.
Instagram
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio