onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Son 6 Yılda 3 Kat Arttı: Sabah Programlarının Ritüeli Haline Gelen Babalık Testlerinde Patlama

Son 6 Yılda 3 Kat Arttı: Sabah Programlarının Ritüeli Haline Gelen Babalık Testlerinde Patlama

Batuhan
26.02.2018 - 15:10 Son Güncelleme: 27.02.2018 - 08:44

Acaba çocuğumun gerçek babası mıyım?” sorusu, son yıllarda binlerce kişinin hastane ve laboratuvarların kapısını aşındırmasına neden oldu. DNA ve babalık testi yapan özel merkezlerin açıklamasına göre ise babalık testleri 6 yılda yaklaşık 3 kat arttı. Artışta, gündüz kuşağı programları ile dizilerin etkisinin olduğu belirtiliyor.

Babalık testi yapan DNA Diagnostics Center, Gazete Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun konuyla ilgili sorusunu yanıtlarken, babalık testlerinde son 6 yılda ciddi bir artış olduğunu, 6 yıl önce günde ortalama 30 babalık testi başvurusu gelirken bu yıl ortalama 100 telefon aldıklarını belirtti.

'Eşinin çamaşırını getiren bile var'

'Eşinin çamaşırını getiren bile var'

Merkezden verilen bilgiye göre, test talebindeki artışta gündüz kuşağı programları ve dizilerin etkisi oldu. Babalık testleri üzerine ilk resmi tez çalışmasını yapan İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nden Doç. Dr. Emel Hülya Yükseloğlu da haber ve gündüz kuşağı programlarının artıştaki etkisine dikkat çekerken “Son 10 yılda farkındalık arttı. Birçoğu özel merkezlerde yaptırıyor çünkü deşifre olmak istemiyor. Bu artışta nüfus kayıtlarında yapılan hataların ve miras davalarının da etkisi var. İnsanlarda şüphe arttı, eşinin iç çamaşırını getirip test yaptırmak isteyenler var. Biz bunu etik bulmuyoruz” dedi.

'Hekimler bu testleri yapmaktan kaçınıyor'

'Hekimler bu testleri yapmaktan kaçınıyor'

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Tıbbi Genetik Derneği Başkanı Prof. Mehmet Ali Ergün, babalık testi taleplerinde önemli bir artış olduğunu söyledi. Babalık testinin yanı sıra en fazla genetik testi başvurusunun hastanede karıştığı düşünülen çocuklar için yapıldığını belirten Ergün, üniversite ve devlet hastanelerindeki hekimlerin bu testleri yapmaktan kaçındığını ifade etti.

"Elleri silahlı insanlar ‘Sen bu sonucu nasıl verirsin?’ diye tehdit edebiliyor"

"Elleri silahlı insanlar ‘Sen bu sonucu nasıl verirsin?’ diye tehdit edebiliyor"

Ergün ayrıca: “Biz bölümümüzde uygulamak istemiyoruz çünkü etik bulmuyoruz. İnanılmaz facialar olduğunu duyuyoruz. Hekimin dikkatli olması lazım. Elleri silahlı insanlar ‘Sen bu sonucu nasıl verirsin?’ diye tehdit edebiliyor. Bunun dışında, test için gelen ailenin gözlerindeki ifadeyle baş etmek çok zor. Türkiye’de neler olduğunu gördüğümüz için bu testleri yapmıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Tv programlarının etkisi var

Tv programlarının etkisi var

Uzmanlar ayrıca babalık testi için yapılan başvurulardaki artışında, diziler ve gündüz kuşağı programlarının etkisi olduğuna vurgu yapıyor. Babalık testinin fiyatı bin ile 5 bin TL arasında değişiyor. Adli vakalar dışında devlet test masrafını karşılamıyor. Yasal olarak özel hastanelerde de yapılabiliyor ancak mahkemeler devlet kurumlarında yapılanları kabul ediyor.

Sosyal medyadan da tepkiler geldi...

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
90
38
30
25
7
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Can_Can

youtube da amerikadaki reality showları seyrediyorum. adamlarda çiftleri yalan makinesine sokmalar mı dersin, aldatanları ifşa edip yüzüne çemkirmek mi dersi... Devamını Gör

delirium

Bak merak ettirdin, bakacağım şimdi

Mr Logical

Yalnız burada şöyle bir durum da var ki, bu testlerin tahminimce ciddi bir kısmı da eşlerin birbirine olan güvensizliğinden ziyade, doğum yaptırdıkları hasta... Devamını Gör

Mr Logical

Babalık testi biraz ifade olarak genel kullanımdan kaynaklanıyor. Özünde yapılan şey DNA testi. Hatta en kesin sonuç için hem anneden hem babadan alınan örne... Devamını Gör

Resho

Bir ülkede eşler arasında güven problemi olmamıştı, bunun da, aile kavramının da içine ettiniz bravo... Başka ne kaldı acaba yitip gitmeyen ?