İlk olarak ailemizden ve çevremizden gördüğümüz sofra adabı ile ilgili bilmediğimiz ince detaylar var.
Sofra adabı ile ilgili uyulması gereken minik kuralları sizler için derledik.
İlk olarak ailemizden ve çevremizden gördüğümüz sofra adabı ile ilgili bilmediğimiz ince detaylar var.
Sofra adabı ile ilgili uyulması gereken minik kuralları sizler için derledik.
Masada dik oturmalısınız ve dirsekleri kesinlikle masa üzerine koymamalısınız.
Kumaş servis peçetesi, yemeğe başlarken bacakların üzerine serilir. Yakaya takılması uygun değildir.
Ağız bu peçeteyle silinmez, peçete hafifçe dudaklara dokundurulur.
Yemek bittiğinde peçete buruşturmadan, katlanarak müsait bir yere kaldırılır.
Yemeğe, herkese servis yapıldıktan sonra başlanır. Bu sadece ana yemek için değil, bütün safhalar için geçerlidir.
Tuz ve biberlik hep birliktedir. Biri istendiği zaman ikisi beraber uzatılır.
Kadehler bardağın boynundan tutulur. Soldaki bardak su, sağdaki ise şarap içindir.
Kaşıklardan hangisi olursa olsun sağ el ile tutulmalıdır. Kaşık kullanımı bittikten sonra masaya veya tabak ucuna koymak kesinlikle doğru değildir.
Kaşık, mutlaka tabak veya kasenin içerisine bırakılmalıdır.
Çatal eğer bıçak ile birlikte kullanılmıyorsa, sağ el ile kullanmanız gerekir. Sol el ile yemek, sadece sağ el doluyken izin verilebilir.
Yemek anında bıçağı ağza götürmekte kesinlikle uygun değildir. Çatal ve bıçak kullanımı bittikten sonra yine tabağın ortasına konulmalıdır.
Et, börek gibi yiyecekleri önceden bıçak ile kesip daha sonra tek tek çatal ile yemek doğru değildir. Ancak ağzınıza götüreceğiniz zaman minik parçalar halinde keserek yemelisiniz.
Bir kaşık çorba iki kerede içilmez. Kasenin dibinde kalan çorbanın içilmeye çalışması da uygun değildir.
Ekmek sepetinde son dilim kaldıysa, diğer misafirlere ikram edilmeden alınmaz. Ekmek bütün halindeyse, hiçbir zaman ısırılmaz, lokma büyüklüklerinde koparılır.
Salatanın bıçak ile kesilerek yenmesi yerine çatal ile minik lokmalar halinde tüketilmesi gerekir.
Özellikle spagetti gibi uzun makarnaları bıçak ile kesip, küçültmek yanlıştır. Makarnaya çatal ile batırılıp, kaşık içinde toparlanması sağlanır.
Balık önce bıçak ve çatal ile iskeletinden ayrılır; daha sonra çatalla yenmelidir.
Nezaketen tabağınıza koymadan önce masadakilere sorup, ardından tabağınıza almalısınız. Ayrıca yiyecekleri uzatırken her zaman sağınıza uzatmalısınız.
Çayı sıcak ise üflenmemelidir. Ayrıca çayların yanında ikram edilen küçük sandviç ya da kanepeler ise elle veya küçükse kürdan çatallar ile yenilir.
Bunlar zaten ailemizden ogrendigimiz en temel sofra kurallari diye dusunuyorum... Ama bir araya toparlamak acisindan guzel bir icerik.
Faydalı bilgi, tebrik ettim. Onedio da cinsel içerikli galeriler yerine böyle edep adap galerileri açsanız ne iyi olur.
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın