Size Ne! Normal ve Doğal Doğumla Kafayı Yemiş İnsanların Sezaryen Yapan Kadınlara Uyguladığı Toplumsal Baskı
Size Ne! Normal ve Doğal Doğumla Kafayı Yemiş İnsanların Sezaryen Yapan Kadınlara Uyguladığı Toplumsal Baskı
Üreme sürecinin tıbbileştirilmesiyle birlikte yaygınlaşan sezaryeni ve Türkiye'deki durumunu konuşacağız bugün...
Not: İçeriğin bazı kısımlarında kaynak olarak Marie F. Mongan’ın HypnoBirthing: The Mongan Method kitabı kullanılmıştır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bin yıllar önce anne adayları bebeklerini doğal ve sıkıntısız bir şekilde doğuruyordu, hayatın doğa ve anne üzerinden geldiğine inanılıyordu ve tabiat anaya kadınlara hayat verici gözüyle bakıldığından saygı duyuluyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak milattan sonra ikinci yüzyılla birlikte ebelere ve doğuma yardımcı olan ‘şifacı’ kadınlara karşı bir küçümseme politikası oluştu ve bunu ‘her kadının, kadın olduğu için utanç duyması’ gerektiği görüşü izledi.
Rönesansla birlikte öğrenme yeniden doğdu, kadına bakış karanlık zihinlerden kısmi olsa da kurtuldu ancak acıyı rahatlatacak herhangi bir uygulamada bulunulmasının Tanrı’yı gücendireceği inanışı hakim olduğundan zihniyet değişmedi.
Kraliçe Victoria’ya doğum sırasında o zamana kadar yasak olan kloroformun verilmesi anestezinin önünü açtı ve bu da beraberinde doğumun hastaneye taşınmasına neden oldu.
Peki ya sezaryen doğum?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Anne ve bebek ölümlerinin azalmasıyla birlikte popüler hale gelen sezaryen yöntemi, anestezinin gelişmesiyle birlikte yoğun olarak kullanılmaya başlandı ama Türkiye’de iş farklı boyutlara geldi.
“Normal doğursaydın…”
Doğumun ya da gebeliğin kadınlığı tamamlayıcı bir yanı olmadığını düşününce, doğal ya da sezaryen yoluyla doğum yapmayı kadınlığın merkezine koymak ne kadar doğru?
En çok erkeklerin konuştuğu bu konu kimseyi il-gi-len-dir-mez. Tıbbi bir gereklilikse sezaryen uygulanır, hiçbir kadın da bu nedenle suçlanamaz. Yeterince kamplaşmanın yaşandığı, anneliğin toplum baskısından kurtulamadığı, kadınların yersiz endişelerle kuşatıldığı bu dönemde kadınlar olarak bir araya gelelim ve mümkünse birbirimizi yedirmeyelim. Kimse neden sezaryen yöntemiyle doğum yaptığını ya da doğumda yaşadığı komplikasyonları anlatmak zorunda değil!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
doktor olarak yazıyorum, bunun kadın haklarıyla, bilmem neyle ilgisi yok, sezeryan riski çok fazla olan ve bebek hayatını tehlikeye atan bişey, gerekmedikce ... Devamını Gör
Size çok hak veriyorum. Tabii ki kimsenin tercihlerine müdahale edilmemeli ve isteyen istediği gibi doğurmalı ama sağlık açısından normal doğum mucize gibi b... Devamını Gör
Şu bıdı bıdı konuşanlara vereceksin 5 saat suni sancı 😡 yaşamadığın şeyler hakkında konuşmak ne kadar kolay.
Ben 8 aylık hamileyim. Nasıl doğuracağımı söyleyeyim mi? Yok söylemeyeceğim. Çünkü size ne?