onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Siz Doğrusunu Öğrenin: Hamilelikle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Siz Doğrusunu Öğrenin: Hamilelikle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Başınıza neler geleceğini bilmediğiniz için, hamilelikte söylenen her şeye inanmanız daha kolay oluyor. Hele ki ilk bebeğiniz ise... Bu hataları düzeltmek, biraz da olsa içinize su serpmek için hamilelikte doğru bilinen yanlışları derledik!

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

“Hamile kadın iki canlı olduğu için iki kişilik yemelidir.”

Yanlış! Bebek, annenin yediklerini direkt almaz. Dolayısıyla, anne adayının iki kişilik yemesine gerek yoktur. Önemli olan sağlıklı ve düzenli beslenmedir. 

“Hamilelikte cinsel ilişkiye girmek bebeğe zarar verir.”

Yanlış! Bebeğe herhangi bir zararı bulunmadığı gibi, doğumu kolaylaştırdığı bilinmektedir. Düşük ya da erken doğum riski bulunmayan her hamile rahat ettiği sürece son haftaya kadar cinsel ilişkiye girebilir.

“Hamileyken uçağa binmek düşüğe neden olabilir.”

Yanlış! Erken doğum ya da düşük riski olmadığı sürece anne adayı 36. haftaya kadar uçağa binebilir. Arabayla ya da otobüsle uzun yol gitmektense, uçakla seyahat etmek daha sağlıklıdır.

“Hamileler X-Ray cihazından geçemez, akciğer filmi çektiremez.”

“Hamileler X-Ray cihazından geçemez, akciğer filmi çektiremez.”

Yanlış! X-Ray cihazları radyasyon içermez, dolayısıyla bu cihazlardan geçmenin herhangi bir zararı yoktur. Akciğer filmi hayati bir zorunluluktan doğuyorsa, içerdiği radyasyonun düşüklüğü nedeniyle çektirilebilir.

“Hamile kadın canının istediği şeyleri yemezse, bebeği sakat doğar.”

Yanlış! Hamilelerin canının bir şeyler istemesi, tabiri caizse aş ermesi çoğunlukla psikolojiktir. Düzensiz ve sağlıksız beslenme kritik olandır; bir şeyi yemeyince bebeğin sakat doğması tamamen hurafeden ibarettir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

“Hamileyken spor yapılmaz.”

Yanlış! Hamilelikte hareketsiz kalmak kasları tembelleştireceğinden doğum zorlaşır. Ağır olmasa da mutlaka spor yapılmalı, özellikle yürüyüşe önem verilmelidir.

“Hamilelikte saç boyatmak, makyaj yapmak ve oje sürmek bebeğe zarar verir.”

Yanlış! Yapılan araştırmalara göre, hamileliğin üçüncü ayından sonra saçları kimyasal olmayan boyalarla boyamak; makyaj malzemelerini minimal düzeyde kullanmak ve oje sürmek bebeğe zarar vermez.

“Hamile kadın bebeğin suyunu artırmak için bolca su içmelidir.”

Yanlış! Bebeğin suyu diye ifade edilen aslında 12. haftadan itibaren idrarından oluşan amniyon sıvısıdır. Bu sıvının azalması ya da artması anne adayının beslenmesiyle, su tüketmesiyle ilgili değildir.

“Hamilelik süresince sık sık ultrason takibi yaptırmak iyidir.”

Yanlış! Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bebeğin genetik taramaları ve anatomisinin değerlendirilmesi ile son haftalarda sıvı miktarının ölçülmesi dışında sürekli ultrason takibine gerek yoktur. Her ne kadar sağlık açısından bir risk içermese de, ses dalgalarının bebeği huzursuz ettiğine dair araştırmalar bulunmaktadır.

“Ceviz, balık ve folik asit kullanımı bebeği zeki yapar.”

Yanlış! Cevizde bulunan yüksek düzeydeki omega-3 anne adayında kalp-damar hastalıkları, diyabet ve yüksek tansiyon riskini azaltır; bebeğin zekasına bir etkisi yoktur. Balıkta bulunan omega-3, B6, B12 ve E vitaminleri beyin gelişiminde etkili olsa da zekayı artırmayla bir ilgisi bulunmamaktadır. Folik asit ise bebeğin anatomik olarak sağlıklı olması için kullanılmaktadır, yine zekasıyla ilintili değildir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

“Hamile kadın çiğ ete dokunmamalıdır.”

Yanlış! Hamilelik öncesine toksoplazma enfeksiyonu geçirmeyen anne adayının ilk üç ay bu enfeksiyona yakalanması bebekte kalıcı hasara neden olabiliyor. Bu nedenle çiğ et ya da yıkanmamış sebzeleri tüketmek zararlıdır ancak bunlara dokunmanın herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

“Hamilelikte mide bulantısı ya da yanmasının nedeni bebeğin saçlarının çıkmasıdır.”

Yanlış! Bebeğin saçlarının çıkması anneyi herhangi bir şekilde etkilemez. Hamileliğin ilk zamanlarında, anne adayının vücudu bebeğe alışırken mide bulantısı; ilerleyen haftalarında ise diyafram ve mideye baskı oluştuğu için mide yanması meydana gelebilir. Az ve sık yemek, yüksek yastıkta uyumak ya da hamilelikte zararı olmayan ilaçlar kullanmak iyi gelecektir.

“Hamile kadın kollarını havaya kaldırıp uzanırsa kordon bebeğin boynuna dolanabilir; bebek düşebilir.”

Yanlış! Bu da tamamen bir hurafeden ibaret. Kordonun bebeğin boynuna dolanması bebeğin hareketlerinden kaynaklanır, anneyle bir ilgisi yoktur. Ağır kaldırmak risklidir ancak vücudu esnetmek doğumu kolaylaştırır.

BONUS: “Doğumdan sonra regl sancıları azalır ya da tamamen kaybolur.”

Bunun tıbbi olarak dayanağı olsa bile deneyimler yanlış olduğunu göstermektedir. Doğum yapmasına rağmen hala regl sancıları çeken kadınlar vardır.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Kutsal değilim olabilirim, olabilirim olabilirim!
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
136
31
14
8
6
3
2
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sulo1719

Bunlara gerçekten inanan var mı? Çiğ ete dokunmamak, saç uzarlen mide bulantısı, aş erdiği şeyi yemezse bebeğin sakat doğması... Böyle gerizekalıca şeylere i... Devamını Gör

llmp

Aslında o saç mevzusu doğru bence. Ablam ve ben konusunda öyleydi. Çevremde de bunu gördüm. Ben baya saçsız doğdum ve annemin hiç midesi bulanmamış ama ablam... Devamını Gör

Yağmur

Ciğ ete dokunmamak değil, çiğ ete dokunduktan sonra elini yıkamak önemli.