Görüş Bildir
Haberler
Sınıfsız, Özel Mülkiyetsiz Ortak Düzen Anlayışı: Komünizm Nedir?

Sınıfsız, Özel Mülkiyetsiz Ortak Düzen Anlayışı: Komünizm Nedir?

Nur YILMAZ
13.01.2023 - 17:14

Siyasi düşünürler ve yazarlar tarafından sol düşünce olarak betimlenen komünizmi savunan akımlar arasında en çok bilineni ve yaygını Marksizm-Leninizm'dir. Bu düşünce yapısına göre komünizme giden süreçte burjuvazi ortadan kalkarak işçi ve emekçi rejimi başlayacak bunun ardından ise sosyalizm aşamasına geçilerek halk komünizme hazırlanacaktır. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Komünizm Nedir?

Komünizm Nedir?

Latince dilinden gelen komünizm kelimesi, Latince' de 'communis' anlamına gelmektedir. Komünizm, tüm üretim araçlarının tek mülkiyette olduğu, herhangi bir devletin ya da parasal değerin bulunmadığı ve toplumdaki her bir bireyin eşit sayıldığı ideolojik, siyasal ve ekonomik anlayıştır.

Komünizmin sembolü çekiç ve oraktır. Kendi içerisinde pek çok türe ayrılan komünizmde en yaygın olan komünist türler; Marksist Leninist ve Maoculuk'tur.

Komün Yaşam Ne Demek?

Komün Yaşam Ne Demek?

Bir grup insanın ya da bir toplumun kendi arasında ortak bir şekilde üretim yapmasına ve ürettiklerini tüketmelerine komün yaşam denir. Kapalı cemaatler ve tarikatlar komüne örnektir.  Bu yaşam tarzında bireyler ürünü ortak ve eşit şekilde üretmektedir. 

Komün yaşamın karşıtı açık toplum anlamına gelen sosyetedir.

Komünist Kime Denir?

Komünist Kime Denir?

Komünizm ideolojisini benimseyen, bu ideolojiyi yaşam felsefesi haline getiren kişilere komünist denmektedir. Komünist kişiler parasız yaşamı ve ortak üretim anlayışını savunurlar.

Komünistler kapitalizmi reddeden her insanın eşit şartlarda yaşaması gerektiğini savunan kişilerdir.

Hangi Ülkeler Komünizmle Yönetilmektedir?

Hangi Ülkeler Komünizmle Yönetilmektedir?

Komünizmin temel ilkeleri Karl Marx ve Friedrich Engels isimlerindeki iki Alman ekonomi ve siyaset filozofu tarafından belirlendi. Yirminci yüzyılın ortalarında komünizmin demokrasinin yerini alabileceği ortaya çıktı. Günümüzde komünizmle yönetilen yalnızca beş devlet bulunmaktadır.

  • Çin Halk Cumhuriyeti: Ülkenin tek siyasi partisi Çin Komünist Partisi'dir. Çin, 1921'den beri komünizm ile yönetilmektedir.

  • Kuzey Kore: İkinci Dünya Savaşı'nda Güney Kore ve Kuzey Kore olarak ikiye bölünmüştür. Kuzey Kore kendisini sosyalist bir cumhuriyet olarak tanımlamaktadır.

  • Küba: 1959'da Fidel Castro önderliğinde devrim yapılmış, 1961'de ise tamamen komünist rejim hakimiyetine girmiştir. 1961 senesinden beri Komünist Parti ülkenin tek iktidar partisidir.

  • Vietnam: Vietnam birinci Çinhindi savaşı ile ikiye ayrılmıştır. SSCB'nin desteğini alan Vietnam'ın kuzeyi komünizmi benimsemiş; Vietnam'ın güneyi ise demokratik yönetimi tercih etmiştir. Ardından ülkenin kuzey ve güneyi komünist çatısında birleşmiştir. Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nde ki tek iktidar partisi Vietnam Komünist Partisi'dir.

  • Laos: 1975 senesinde Komünist devriminin yapılmasının ardından Sosyalist Cumhuriyet Komitesi tarafından yönetilmeye başlanmıştır. Serbest piyasa ekonomisine geçen Laos'da kapitalizm etkisi görülmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
6
5
5
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın