onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sınav Ücretlerine Bir Yılda Yüzde 35 Zam

Sınav Ücretlerine Bir Yılda Yüzde 35 Zam

Onedio Medya
29.03.2015 - 09:53 Son Güncelleme: 29.03.2015 - 11:02
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ekonomideki kötü gidişatın etkilediği zamlar, sınav ücretlerine de yansıdı. Bir yılda sınav ücretlerine yapılan zam yüzde 40’ı buluyor. Bunun yapılması için giderlerin de yüzde 40-50 artması gerektiğini belirten Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe, böyle bir artış olmadığına için ÖSYM’nin vurgun yaptığını söyledi.

Son dönemde iğneden ipliğe gelen zamlar sınav ücretlerine de yansıdı. 2014’te 40 TL olan YGS ücreti 50 TL olurken ALES 70 TL, TUS ise 100 TL’ye kadar çıktı. 2014 yılında sadece ALES için yatırılan para 13 milyon 774 bin TL’yi buldu. Son zamlar ile bu rakamın daha da artacağı tahmin edilirkan bir yılda sınav ücretlerine gelen zam tutarı yüzde 40 oldu. Her yıl binlerce öğrenci ve akademik kariyer yapmak isteyenler sınavlara girmek için para yatırıyor. ÖSYM her yıl sınav türlerine göre kayıt ücreti alıyor. Bu yıl pek çok sınavın giriş ücretine 20 TL zam gelmesi tepkilere sebep oldu. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı ‘nın (ALES) 20 TL birden yükselmesi ile sosyal medya üzerinden 1 milyon 897 bin kişi, sınav ücretlerinin düşürülmesi için başlatılan imza kampanyasına katıldı. ÖSYM yerine bu parayı kitaba yatırmak istediklerini belirten öğrenciler, amacın kâr değil kamu hizmeti olması gerektiğini vurguluyor.

ÖSYM’nin hiçbir dönemde toplanan sınav ücretlerinin nereye harcandığına dair bir açıklama yapmadığına dikkat çeken Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe, toplanan paraların şeffaf bir şekilde kamuoyuyla özellikle sınava katılarak harç ödeyenlerle paylaşılması gerektiğini söyledi. Sınav ücretlerini hükümetin belli bir maksat için topladığını ifade eden Bahçe, bu paralarla sınav giderlerini karşılamayı planlarken bir süre sonra kâr kapısına döndüğünü kaydetti.

ALES ve TUS gibi sınavların geçtiğimiz yıl 50 TL civarındayken bu yıl bir anda artarak 70 TL olduğunu dile getiren Bahçe, “20 TL sınav ücretinin artması için sınav maliyetlerinin de 2 katına çıkması gerekiyor. Sınav gözetmenlerine ödenen ücretler, nakliye gibi sınav gider kalemlerinin bir yılda en az yüzde 40-50 artması lazım ki sınav ücretlerinde bu kadar artış olsun. Bunlar da artmadığına göre burada başka bir iş var.” şeklinde konuştu. Bir yılda sınav ücretlerinin 20 TL yükselmesinin izahının olmadığını söyleyen Bahçe, “Bunu neden bu kadar artırdın diyecek bir mekanizma da şu anda yok. Giderlerin karşılığı olarak bunu alıyorsan izah etmen lazım. İzah edemiyorsanız endişe ettiğiniz bir durum var demektir.Şu anda hükümet sınava giren çocuklar ve onların velilerine vurgun yapıyor. Bunun başka bir açıklaması olamaz.” dedi.

SİSTEM, ÖĞRENCİLERİ TEŞVİK ETMİYOR

Uzun yıllar üniversitede akademisyenlik yapan Tüketici Derneği Onursal Başkanı Engin Başaran, sosyal bir devlet anlayışında öğrencilerin kariyerlerini etkileyecek sınavlardan ücret alınmasının yanlış olduğunu söyledi. Yurtdışında kariyer ya da bilimsel bir proje yapmak isteyenlerin teşvik edildiğini söyleyen Engin, Türkiye’de ise tam tersi alınan sınav ücretleri, prosedürler ve birçok zorluğun insanda uzaklaşma istediği oluşturduğunu kaydetti. Bu konuda öğrencilere büyük görev düştüğüne dikkat çeken Başaran, “Bütçeden ayrılan paraya ve eğitim sistemine baktığımızda eğitime ayrılan miktarın ne kadar az olduğunu görüyoruz. Öğrenciler bu konuda sessiz kalmasın. Haklarını demokratik bir şekilde arasın. Öncelikle bir topluluk oluşturup, üst düzey insanlarla bir araya gelerek çözüm önerilerini sunabilirler. Hak verilmez, alınır. Sokağa insinler demiyorum ama en azından sınav ücretleri için bir araya gelsinler.” diye konuştu.

Zaman

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/ekonomi_sinav...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam