onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
SGK Harekete Geçti: Hileli Boşanma Mercek Altında

etiket SGK Harekete Geçti: Hileli Boşanma Mercek Altında

Batuhan
07.02.2022 - 08:08

SGK, hileli boşanma ve anlaşmalı evlilikleri takibe aldı. Boşandığı eşiyle fiilen yaşadığı belirlenen kişinin aylığı kesilecek, ödenen para faiziyle geri alınacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK), vefat eden babadan yetim, ölüm aylığı almak için anlaşmalı boşandığı eşiyle yaşamaya devam edenlere yönelik binlerce ihbar geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıklarının kesildiğini belirtti. Ölüm aylığı almak için anlaşmalı boşanma yapıp, aynı evde yaşamayı sürdüren çiftlerin aylıkları kesildiği gibi, para cezasına da çarptırılabiliyor.

Sabah gazetesinin haberine göre hileli boşanma, Meclis gündemine de taşındı. 5510 sayılı Kanunu'nun 56. Maddesi'ne göre 'Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir' hükmünü anımsatan Bakan Bilgin, 'Bu hüküm gereğince boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı şüphesi ortaya çıkan kişilere yönelik denetimler, yapılan tüm işlemler yasal çerçevede yürütülüyor' dedi.

Yargıtay kararı

Yargıtay kararı

SGK denetmenleri gelen şikayetler üzerine evleri ziyaret ederek anlaşmalı boşanmaları yerinde tespit ederek aylıkları kesiyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da, SGK'nın denetmen raporuyla yetim ve dul aylığını kesebileceğine hükmetti. Kararda 'fiilen birlikte yaşamanın' tespit edilmesinde ikamet adresinin önemli bir belirleyici olduğu vurgulandı.

Yeniden evlenirse dul aylığı kesiliyor

Yeniden evlenirse dul aylığı kesiliyor

Vefat eden eşinden dolayı dul aylığı alırken resmi olarak evlenenlerin aylığı kesilir. Ancak, bu aylığı alırken imam nikâhlı ya da başkasıyla birlikte yaşayanın aylığı almasının önünde herhangi bir yasal engel bulunmuyor. Yeniden resmi olarak evlenmeyenler, vefat eden eşten aylık alırken işe girdiğinde ya da emekli olduğunda bu aylık kesilmiyor. Ancak hangi sigorta kolundan olursa olsun yeniden evlenme halinde dul aylığı kesiliyor.

Yaş farkı dul aylığını etkiler

Yaş farkı dul aylığını etkiler

SSK, Bağ-Kur sigortalılarında dul aylığı bağlanmasında yaş farkının bir etkisi bulunmuyor. Emekli Sandığı'na göre karı ya da koca eşinden 30 yaş veya daha büyükse ölüm durumunda eşe yarı nispetinde aylık bağlanıyor. Ancak evlilik akdi en az 10 yıl önce yapılmış ve çocukları olmuşsa indirim olmuyor. Emekli olduktan sonra evlenenler hakkında da aynı hüküm uygulanıyor. Yaş farkı 30'dan büyük, evlilik 10 yıldan az sürdüyse ve çocuk yoksa yarım dul aylığı bağlanıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
6
4
4
4
3
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Ceza bu mu yani? Faiz ödeyecek kurtulacak. Bu Kamu Kurum ve Kuruluşları Zararına Nitelikli Dolandırıcılık Suçu değil mi? 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası... Devamını Gör

Emre GÜLTEKİN

Paraya ihtiyaçları var adalet çok ta önemli değil

Thekingisnakedd

İhtiyacı var mı yok mu onu da soran yok millet aç aç... Babasından anasından kalan emekli aylığının Bi kısmını bari verseler kadınlar biraz daha kendine güve... Devamını Gör

ortalık karışık

anadan babadan kalanı gectım ölen kocasından aldığı aylığı kesilmesin diye başkası ile evlenmeyıp yaşayan var bu daha ilgiç bir örnek olurdu açıkcası bu duru... Devamını Gör

Çapulcu

Benzer amaçlı boşanmayı Türkçesiz'le bıyıklı da yapmıştı. Hatta bıyıklı geçenlerde birinin ağzını burnunu da kırmıştı. Ceza, bazılarına