onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Şevval Orucu Nedir, Ne Zaman Başlar? Şevval Orucu Kaç Gün Tutulur ve Fazileti Nelerdir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Şevval Orucu Nedir, Ne Zaman Başlar? Şevval Orucu Kaç Gün Tutulur ve Fazileti Nelerdir?

Şevval Ayı, Ramazan Bayramı'nın birinci günü başlar. Şevval ayı içerisinde tutulması sünnet olan ve faziletleri saymakla bitmeyen 'Şevval Orucu', halk arasında 'Altı gün oruçları' olarak da bilinir. 20 Mayıs 2023 tarihine kadar tutulması gereken şevval orucunun Kurban ya da Ramazan Bayramı sonrasında tutulması tavsiye edilir. Peki, şevval orucu nedir, kaç gün tutulur? Şevval orucu ne zaman tutulur, faziletleri nelerdir? 

İşte, şevval orucu hakkında merak edilenler ve şevval orucu niyeti:

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Şevval Orucu Nedir?

Şevval Orucu Nedir?

Şevval kelimesi, sözlükte 'yukarı kalkmak, yükselmek, kaldırmak' anlamlarına gelir. Arapça kökenli Şevval kelimesi 'Şevl' kökünden türemiştir. 

Ramazan'dan sonra gelen Şevval ayı Hicri takvimde onuncu aydır. Şevval ayı, Hac aylarından ilkidir. Manevi anlamda güçlü ve yüreklere zengilik getiren mübarek aylardan biridir. Bu ayda oruç tutmak sünnettir ve sevabı çok fazladır.

Şevval Orucu Ne Zaman Tutulur?

Şevval Orucu Ne Zaman Tutulur?

Her yıl Hicri takvimin 10. ayında başlayan Şevval ayı, Ramazan Bayramı'nın ilk günü başlar. Bu yıl 21 Nisan 2023 tarihinde başlayan Şevval ayı, 20 Mayıs 2023 tarihinde son bulacak. 

Şevval orucu ise, Ramazan ayının ardından başlayan Şevval ayı içerisinde tutulur. Bayram döneminden sonra tutulması uygun görülen Şevval orucunu, Şevval ayının sonrasına bırakmamak gerekir.

Şevval Orucu Kaç Gün Tutulur?

Şevval Orucu Kaç Gün Tutulur?

Şevval orucu, halk arasında 'Altı gün oruçları' olarak da bilinir. Şevval ayı içerisinde 6 gün oruç tutulur.

Şevval Orucu Niyeti: Şevval Orucu Nasıl Tutulur?

Şevval Orucu Niyeti: Şevval Orucu Nasıl Tutulur?

Şevval ayı orucu, tıpkı mübarek Ramazan ayı tutulması farz olan oruç kadar faziletlidir ve sevabı büyüktür. 

Şevval ayında oruç tutmak için niyet etmek çok önemlidir. Zira Şevval ayında Ramazan ayında tutulamayan oruçların kazaları da tutulabilir. Ancak bunun için niyet etmek gerekir. 

  • Ramazan orucunun kazasını tutmak için niyet ederken: 'Niyet ettim, Allah rızası için kazaya kalan bir günlük Ramazan orucumu tutmaya.' denir. 

  • Şevval orucu için niyet ederken: 'Niyet ettim, Allah rızası için bugün şevval orucu tutmaya.' denir. 

Şevval orucu peş peşe 6 gün boyunca tutulabilir. Yahut Şevval ayı boyunca tamamlanacak şekilde farklı günlerde arlıklı olarak da tutulabilir.

Şevval Orucu Faziletleri ve Önemi Nedir?

Şevval Orucu Faziletleri ve Önemi Nedir?

Şevval ayında oruç tutmanın sevabı, neredeyse 1 yıl içerisinde yapılan iyilik ve sevaba eşittir. Pek çok ayet ve hadis-i şerife konu olan Şevval orucu hükmü Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından şu şekilde açıklanmıştır: 

Ramazan ayından sonra Şevval ayı içerisinde 6 gün oruç tutmak müstehaptır. Yani Şevval orucu tutmak sevaptır ancak tutulmaması günah değildir. Hz. Muhammed (S.A.V.) şöyle buyurmuştur: 

'Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.' (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî)

Şevval orucu nafile olarak tutulan bir oruçtur. Şevval orucunun faziletleri ise şöyledir: 

  • “Ramazandan sonra şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.' (Hadis-i şerif-Taberanî)

  • “Ramazan ayı orucu on aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur.' (İbni Huzeyme)

  • Şevval orucu tutmak, Müslümanlara manevi doygunluk, huzur, neredeyse bir yıllık sevap, günahlardan arınma ve Allah'a sığınma imkanı sunar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Şevval Ayında Yaşanan Önemli Olaylar: Şevval Orucu Sevabı Nedir?

Şevval Ayında Yaşanan Önemli Olaylar: Şevval Orucu Sevabı Nedir?

Şevval ayında oruç tutmanın manevi kazancının büyük olduğuna inanılır. Manevi doygunluğa erme açısından son derece önemli bir dönem olduğuna inanılır. Şevval ayında yaşanan önemli olaylar ise; Benî Kaynukā‘ Gazvesi (2/624), Uhud Gazvesi (3/625), Huneyn Gazvesi (8/630), Tâif Gazvesi (8/630), bir rivayete göre Hz. Peygamber’in oğlu İbrâhim’in vefatıdır. (10/632) 

“Ramazân-ı şerîf ayında oruç tutup, ardından Şevvâl ayından da altı gün daha oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi olur.” Hadîs-i şerîf-Müslim

“Ramazân-ı şerîf ayında orucunu tutup, ardından Şevvâl ayında altı gün daha oruç tutan, günâhlardan, anadan doğduğu gün gibi sıyrılır, kurtulur.” Hadîs-i şerîf-Taberânî

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2017 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nden mezun oldum. Öğrencilik yıllarımda editör asistanlığı ve öğretmenlik yaptım. Bu sürecin sonunda kariyerime editör olarak devam etmek istediğime karar verdim. 2022 yılının Kasım ayından beri ise Onedio bünyesinde çalışıyorum. Siz değerli okurlarımıza hayata dair güncel ve ilginç bilgiler aktarıyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın