onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Serdar Vatansever Yazio: Pandemi sonrası olası salgın ‘Psikolojik Hastalıklar’ Versiyon-2021

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Serdar Vatansever Yazio: Pandemi sonrası olası salgın ‘Psikolojik Hastalıklar’ Versiyon-2021

Serdar Vatansever
02.01.2021 - 13:50 Son Güncelleme: 08.01.2021 - 14:26

Salgın sonrası hiçbir şey olmamış gibi devam edebilecek miyiz? 

Sadece virüs değil insan psikolojisi de mutasyona uğramış durumda. İnsanlar varlığı gereği kendi güvenli alanlarına ihtiyaç duyarlar. Bu alanları değiştirme süreci ise maalesef o kadar kolay değil. Pandemi sürecinde çoğu insan güvenli alanlarını tekrar şekillendirip çalışma alanlarını yaşam yerlerini, şartlarını değiştirmiş durumdalar. Maskeleri attığımız zaman tedirginliklerimiz de çöpe gidecek mi? Maalesef bir süre hayır! Pandeminin bir çok insanın hayatındaki travma etkisinden bahsedebiliriz. Travmaların en yaygın özelliği de psikolojik sonuçlarının sonradan belirginleşmesidir.

Pandemi sonrası azması beklenen 5 psikolojik hastalık.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Obsesyonlar artabilir

Obsesyonlar artabilir

Bunun en büyük nedeni ise salgın sırasında maruz kalınan ‘’görünmeyen şeyler de zarar verebilir.’’ düşüncesidir. Her gün maske takıp el yıkamak tekrarlı bir davranışa dönüşmüş olabilir. Kişi uyaran(virüs) ortadan kalksa da kendini güvende hissetmek için ritüellerine devam etme isteği duyabilir.

Kaygı bozukluğu

Komplo teorileriyle bu dönem çok karşılaştık. Gerek haber siteleri gerekse bazı bilim insanlarının altı dolu olmayan fakat fazla tıklanma alacak söylemleri kişilerin kendini teorilerle başa çıkmaya harcadığı yorgun bünyeler yarattı diyebiliriz. Sonucu ise geleceğe dair asılsız korku dediğimiz kaygı bozukluğunu ortaya çıkaracak.

Depresyon vakaları artıyor

Pandemi döneminde insanlar hayatlarında her saniyenin değişebilirliğini, her an her şeyin olabileceğini daha çok hatırladılar. ‘Hayat sona erecekse neden uğraşıyorum, kendimi yoruyorum ki?’ sorusu pandemi sonrasında hayat amaçları açısından eskisi kadar istekli olmayan bireyler yaratabilir.

Cinsel sorunlar

Bu dönemde beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi ve kardiyovasküler sistemimizdeki farklılıklar ilk başta fiziksel olarak etkilerini yatakta gösterebilir. Fiziksel sağlık ve ekonomik durum kaynaklı kaygı ve stres bozukluğu kişileri cinsel hayatlarında rahat bırakmayacak gibi gözüküyor.

Bağımlılıklardan vazgeçmek zor olabilir

Eve kapanmanın alkol ve teknoloji kullanımı sıklığında artışa sebep olduğunu söyleyebiliriz. Sosyal hayata dönüşte dengeyi kaybetmiş düzenler toparlanırken biraz sarsılabilir. 

Instagram 

Twitter 

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
4
3
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın