Sekiz Kollu Sihirbaz! Zeki Dostlarımız Ahtapotlar Hakkında Bilmeniz Gereken Birbirinden Enteresan Gerçekler
1. İngilizcede 'octopus' anlamına gelen ahtapotun kelime kökeni Yunancadan geliyor.
2. Bilinen en yaşlı ahtapot fosili bundan 296 milyon yıl önce Karbon Çağı'na tarihleniyor.
Pohlsepia adlı bir türe ait olan ve modern ahtapotlara benzerliğiyle dikkat çeken bu fosil, bugün ABD’ye bağlı Chicago'daki Field Müzesi'nde sergileniyor.
3. Nöronlarının 3'te 2'si kafaları yerine kollarında bulunuyor. Yani beyinsel faaliyetleri kollarıyla da yapabiliyorlar.
Ayrıca ahtapotun kolları vücuttan ayrılsa bile tepki vermeyi sürdürüyor. Kopan kol suda kendi kendine hareket edebildiği gibi bir darbe aldığında da acı hissedebiliyor.
4. Karides ve yengeçlerdeki gibi ahtapotlar da mavi renkli kana sahipler.
Demir bazlı kan yerine hemosiyanin adı verilen bakır bazlı pigmenti geliştirdiklerinden kan mavi rengi alır.
5. Aristoteles göre ahtapotlar 'aptal canlılar'.
Antik Yunan filozoflarından Aristoteles, ahtapotların aptal canlılar olduğunu düşünüyordu. M.Ö. 350 yılında History of Animals yani Hayvanlar Tarihi kitabında 'Ahtapot aptal bir yaratıktır, bu yüzden bir insan elini suya yaklaştırırsa ona yaklaşır. Ama kendi doğasında havalı ve kurnazdır, kendi yuvasına zulalar kurar' ifadelerine yer vermişti.
6. Ortalama bir ayıdan daha zeki olan ahtapotlar problemleri çözebiliyor ve bu çözümleri anımsayabiliyorlar.
Araştırmalara göre eğlenmek için bir şeyleri parçalarına ayırabildikleri gibi yuvalarının etrafına deniz kabuğu, yosun gibi maddelerle kale inşa edip bahçe bile yapabiliyorlar.
7. Mürekkeplerini sadece gizlenmek için değil saldırı amaçlı da kullanıyorlar.
8. Her erkek ahtapot çiftleştikten hemen sonra ölür. Dişi ise çok saplantılı bir hale girer ve açlıktan öleceğini bilse de kuluçkayı terk etmez.
Annelik işte...
9. Ahtapotların tam üç kalbe sahip olduğunu biliyor muydunuz?
Bu kalplerden ikisi kanı solungaçlara ve oradan da üçüncü kalbe taşıyor. Üçüncü kalp ise taşınan kanı tüm vücuda pompalıyor.
10. Onlar tam bir sihirbaz! Çünkü renkleri, dokuları ve yüzeyleri taklit edebildikleri mükemmel bir kamuflaj yeteneğine sahipler.
Bunu yaparken pigment hücre ağı ve özelleşmiş kaslarını kullanıyorlar.
Ahtapotlar mucizevi canlılar. Onları biraz daha yakından tanımak isteyenleri Netflix'te yayında olan 'Ahtapottan Öğrendiklerim' belgeselini izlemeye davet ediyoruz!
Yıllarca okyanuslarda yüzdükten sonra Craig Foster, Güney Afrika’nın yosun ormanında yaşayan ahtapotla sıra dışı bir dostluk kurar. Onun dünyasına inip, aylarca hareketlerini izleyerek ahtapotun güvenini kazanan Craig, onunla insan ile vahşi hayvan arasında daha önce hiç görülmemiş bir bağ geliştirir. Bu sayede Craig, ahtapotun dünyasının gizemlerini öğrenir. (Beyazperde)
Yorum Yazın