Şeker Fiyatlarında Uçuşa Hazır Mısınız: Şeker Üretilmeyince Ne Olacak?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Şeker Fiyatlarında Uçuşa Hazır Mısınız: Şeker Üretilmeyince Ne Olacak?
Son günlerde şeker fiyatlarındaki artışlarda sadece piyasada oluşan özel ve kamu üretimindeki ikilik nedeniyle oluştuğu belirtilirken, bakanlık da konuyla ilgili soruşturma başlatarak özel sektör tarafını denetlemeye başlamıştı.
Çiftçinin sözlerine kulak verdiğinizde ise bu konunun daha farklı denetimlere muhtaç olduğunu ve önlemlerin alınmaması halinde üretimin biterek fiyatların uçacağını rahatlıkla görebiliyorsunuz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Son günlerde yaşanan fiyat artışları sonrasında Ticaret Bakanlığı, şeker fabrikalarında inceleme başlatıldığını duyurmuş ve tüm tedbirlerin alınacağını belirtmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Özel sektör şekeri çok daha yüksek fiyatla satıyor
2018 yılında başladı son dört yılda 11 şeker fabrikası özelleştirildi
Sembolik üretim yapıyorlar
Alpullu Şeker Fabrikası gibi bazı özel şeker fabrikalar bu fiyatından da üzerine çıkarak taban fiyatı 1.000 TL olarak belirledi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Arslan, geçen sezon 420 TL'den tonunu sattıkları hasatta bu yıl ekim için çok zorlandıklarını söyledi
'Fabrika devletteyken topraklar bir yere satılmıyordu'
Arslan fabrikanın piyasaya çok yüksek kârlılıkla satış yaptığını da şöyle anlatıyor:
Çiftçiler, Çorum Şeker Fabrikası'nın özelleştikten sonra yıllık şeker pancarı üretimi taahhüdünü mücbir sebeplerle yerine getiremeyen çiftçilere ciddi bir "ceza politikası" uygulandığını söylüyor
Çiftçilerin ürünlerindeki fire oranlarının özelleştirme öncesine göre yüksek, şeker oranlarının ise düşük çıktığı ifadeleri için fabrika ne diyor?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fabrika ayrıca yüksek kar oranıyla satış yaparak piyasadaki şeker fiyatlarını artırıcı bir etkiye sahip oldukları değerlendirmesini reddediyor. Üretim taahhüdünü yerine getiremeyen çiftçilere uygulanan ceza politikası ile ilgili olarak ise şunlar kaydediliyor:
Türkiye'de şeker pancarının çiftçiden alış fiyatı 2020 yılında ton başına 336 TL, 2021 yılında 420 TL ve bu yıl için 875-1000 TL olarak belirlendi.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın