Seçimde Ortak Listenin Önemi: Millet İttifakı Ortak Liste Yapacak mı?
Seçimde Ortak Listenin Önemi: Millet İttifakı Ortak Liste Yapacak mı?
Türkiye, 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine hazırlanıyor. Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yayınlanan birçok ankette seçimi önde götürüyor. Ancak meclis çoğunluğunu sağlamak da en az Cumhurbaşkanlığı kadar önemli. Bu sebeple partilerin ortak liste çalışmaları da sürüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden 4 aday yarışacak. Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan, Memleket Partisi’nin adayı Muharrem İnce ve ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan, Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı olmaya çalışacak.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Oy potansiyeli bakımından ise seçimde 3 ittifak öne çıkıyor.
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA, Memleket Partisi ve Demokrat Parti’nin dahil olduğu Millet İttifakı.
AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Parti ile HÜDA-PAR’ın dışarıdan destek vereceği Cumhur İttifakı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Yeşil Sol Parti (YSP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) dahil olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Geçtiğimiz yıl seçim kanunda yapılan değişiklikle ittifaklara dahil olan her partinin aldığı oy, bağlı bulundukları ittifaklardan bağımsız ve ayrı ayrı hesaplanacak. Özetle, herhangi bir ittifaka bağlı parti, seçime girdiği ilde milletvekili çıkarabilecek oyu alamazsa, ittifak da o oyları hanesine yazdıramayacak.
Kanunda yapılan değişik sonrasında, ittifakların seçime olabilecek en az sayıda liste ile girmesi yararlarına olacak.
Kamuoyu Araştırmacısı Can Selçuki’nin konu ile ilgili bilgilendirici bir videosu 👇
Peki, en az Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli olduğunu söylediğimiz meclis çoğunluğu sağlanamazsa ne olur?
Mesela böyle bir durumda, herhangi bir konu için Meclis araştırması, soruşturması yapılması mümkün olmayacak.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
TBMM ayrıca, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu, yani 360 milletvekilinin imzasıyla genel seçim ile cumhurbaşkanlığı seçimlerini yenileme hakkına da sahip..
Yukarıda bahsettiğimiz oy potansiyeli en yüksek 3 ittifakın orta liste çalışmalarındaki son durum ise şu şekilde;
Cumhur İttifakı’nın içinde bulunan MHP, ortak listede yer almayacağını ve her ilde seçime kendi adaylarıyla gireceğini açıkladı. HÜDA-PAR ise seçime AK Parti listelerinde katılacak.
Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre ise Millet İttifakı’nda DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, CHP ile orta liste için çalışmalar yapacak. İYİ Parti ise ortak listeye mesafe koyuyor.
Emek ve Özgürlük İttifakı’nda ise EMEP, ortak listeye sıcak bakıyor. İttifakın bir diğer güçlü partisi TİP ise henüz ortak liste ile ilgili açıklamada bulunmadı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü’nde okuduktan sonra her zaman daha fazla ilgi duyduğum habercilik sektöründe çalıştım. Gazete ve internet sitelerinin çeşitli departmanlarında görev aldıktan sonra 2021 yılında beri Onedio’nun bünyesinde bulunmaktayım. Doğru ve yorumsuz şekilde Türkiye ve dünyadan haberleri sizlere ulaştırmak için buradayım.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
yapacağınız sisteme...