Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Sahte Para Basmayı Önlemek İçin Şeytanın Aklına Gelmeyecek Önlemler
Merkez Bankası şöyle temizinden birkaç milyar lira bassa da ekonomimiz kendisine gelse demenin mantıksız olduğunu artık hepimiz biliyoruz ama bu tip konularda illegal olarak kopyalama yapmanın ne kadar zor olduğunu bilmiyoruz, çünkü denemiyoruz. Denemeyeceğinizi de tahmin ediyoruz.
Bu kötü fikri aklının ucundan geçirmiş olanlar için kötü bir haberimiz var. Sahte para basmak neredeyse imkansız!
Somut örneklerle sahte para basmayı imkansız hale getirecek bazı gizli kodları anlatalım. İlki, 2003 yılında güncellenen 20 dolarlık banknot.
Bu özelliği sağlayan birkaç özellik var, ilki paranın iki yüzünde de bulunan USA TWENTY yazan güvelik şeritleri.
Paranın sağ alt köşesinde yer alan 20 figürü bakılan açıya göre renk değiştiren özel bir mürekkeple oluşturulmuş.
Peki tüm bunlara rağmen bir başka merkez bankasının ürettiği banknotun sahtesi üretilebilir mi? İngiltere'de bu yıllar evvel denendi.
Cebinden bir para destesi çıkardı ve aralarından seçtiği bir parayı yazıcının fotokopi bölmesine yerleştirdi.
Şaşkınlık yaşayan öğrenci parayı incelemeye başladı ve üzerinde bazı çemberler gördü. Bu çemberler yalnız değildi, bir desen tekrarlanıyordu.
Diğer paralarda da benzer bir desen dizilimi gördü. Araştırdığında tüm bu desenlerin planlı biçimde yerleştirildiğini öğrendi.
Bu beş çemberden oluşan desen sadece İngiltere'de değil, dünyadaki tüm banknotların hem ön hem de arka yüzünde kullanılıyordu. Bu bilgi faydalıydı ama makinenin bu çemberleri nasıl tanıdığı halen merak konusuydu.
Durumu daha iyi anlayabilmek için boş bir kağıda aynı boyutta çemberler çizerek yazıcıda fotokopisini çekmeyi denediler.
Siyah beyaz fotokopi almak istediklerinde sorunsuz biçimde çizdikleri çember yazıcı tarafından üretilmişti fakat iş renkli fotokopi almaya geldiğinde yine benzer bir sahte para uyarısıyla karşılaştılar.
Bu para kopyalamanın önüne geçmek için zekice bir önlemdi ve halen gizli tutulduğu için yanıtı bulunamadı. Gizli kalması gerektiği için çok da kurcalamak istemedik.
Merkez Bankalarının sahte para basımını önlemek için başvurduğu tek yol kağıtlara şifreler gizlemek değil.
Görsel düzenleme uygulamalarında bir paranın düzenlenmek istendiğini düşünelim. Paranın görseli Adobe Photoshop'a eklendiğinde bunun bir banknot olduğu anlaşılıyor ve çıplak gözle görmenin mümkün olmadığı bu detaylarla bir uyarı vererek düzenleme yapılamayacağı bildiriliyor.
Israrla sürdürürseniz, bu işlemi yapan kişi olarak kullanıcı kimliğinize not düşülüyor. Uyaralım.
Bunlar bildiğimiz bazı şifreler fakat Merkez Bankaları bunların dışında birçok engelleme mekanizması kurmuş durumda.
20 yıllık bu yöntemlerin yanında 2019 teknolojisiyle neler yapılacağını kestirmek zor değil. Bu yola baş koyanlar, yerinizde olsak vazgeçerdik.
Yorum Yazın
Benjamin'i ayakkabı kutusuna koyup sıfırlamayı denediniz mi?
Plastik para üreten ülkeler var yırtılmayan, ıslanmayan, kopyalanması mümkün olmayan
İngiliz Sterlini...
Çocukken kağıda para çizip bununla istediğini almayı düşünmemiş olan yoktur herhalde. Benim asıl hayal kırıklığım bunun aslında yasaklanmış bir suç olduğunu ... Devamını Gör