Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Sadri Alışık'tan Barış Arduç'a 60'lardan Bugünlere Değişen Jönler
Sinema, televizyon ve popüler kültür bütün bir toplumun ışıklı bir yansıması gibidir. Dönemin tüm ruhu, ekranlardan ve sahneden taşıp yine evlerimize, zihinlerimize ve hayatlarımıza döner. Oysa oralarda olan her şey de bizim hayatlarımızdan beslenir. Böyle olunca da, bir dönemin kadınları ne tür adamları beğeniyorsa o adamlar parladıkça parlar ve ekranlarda yerini bulur. 60'lardan bu güne ne tür adamları sevdik, ne tür adamlara hayranlık duyduk, minik bir liste çıkardık. Çıkan sonuç insanı hem hüzünlendiriyor, hem de gülümsetiyor.
1.1960'lar: Ayhan Işık, İzzet Günay, Sadri Alışık...
60'ların havasından sanırım, mütevazi takım bir elbise içinde, zarif ve naif adamlar.
Hani ayrılsan, bıraksan acıdan ölecekler.
2.1970'ler: Cüneyt Arkın, Kartal Tibet, Ediz Hun, Kadir İnanır, Tarık Akan...
Kadınlar 70'lerde, 60'ların bıyıklı, sıradan adamlarını bırakıp, bebek suratlı güzel yüzlü yumurta gibi çocuklara bakmaya başlamış.
Tipleri değişince karakterleri de değişmiş adamların.
Köşk çapkınları, silahına aşık mafya bozuntuları, aşırı gururlu çiftlik sahipleri, aklı bir karış havada serseri tipler.
70'lerde jönler, ömür tüketen cinsindendir. Gücü seven güçlü olmayı çok önemseyen, adeta laftan anlamaz çocuklardır.
3.1980'ler: Tarık Tarcan, Tolga Savacı, Faruk Peker, Küçük Emrah, Yaşar Alptekin, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses...
Listeden de anladığımız üzere 80'lerde nevrimiz dönmüş, kafalarımız çok karışmış, toplumsal olarak bir adet darbe görmüş ve büyük göçlere tanık olmuşuz. Ciğerimiz mi sökülmüş, yoksa kafamız mı karışmış belli değil. Bu yüzden de jönler de karmakarışık.
Biri kentli kadına hitap eden, diskoteklerden çıkmayan, uzun boylu güzel vücutlu yakışıklı ve bir o kadar problemli bir tip.
Bu ne istediği belli olmayan, gelgit kafalı, yediği önünde yemediği arkasında olduğu halde tribinden geçilmeyen, kendini ifade edemeyen, hedonist tipin neden yaratıldığını, neden bu kadar sevildiğini henüz anlayamadık. Kah zengin bir ailenin zengin şımarık oğlu, kah zengin olma heveslisi diskotek bağımlısı bir genç oluyordu bu jön.
Diğer tipimiz ise Anadolu insanıdır. Ya da bize öyle yutturuldu.
Köyden şehre gelmiş şarkıcı olan, bazen olamayan, hapse düşen, kötü yollara bulaşan ama hala ölümüne seven, sevdiği zaman züppe şehirliler gibi değil, yürekten seven bir adam bu. Fakat bu diğer tipin aksine namusuna düşkün, şerefi ve haysiyeti için yaşayan bir erkek. Bu erkek için aşk ve namus hep arada kaldığı iki şey.
Bu Anadolu'dan gelme yiğidin derdi tasası hiç bitmez.
Fakat yine de bu tip dünyanın en iyi, en saf insanı oluyordu nedense, özellikle birinci jön tipinin havari yaşamından sıkılanlar için adeta bir kurtuluş limanıydı. Seksenlerde kadınlar iki arada bir deredeydi. Mutluluk ona haramdı.
Ortam böyle olunca tahmin edin Türk Sinemasında en çok namus cinayeti hangi yıllarda işlenmiş?
Tebrikler! Seksenler kadınların bu iki adam tipi tarafından en çok hırpalandığı yıllar. Tüm hikayelerde bu adamlar kadınları hem üzüyor, hem de sevgi adı altında hırpalıyordu.
4. 1990'lar: Burak Kut, Tarkan, Mustafa Sandal...( 90'larda sinema can cekiştiği için hepimiz popçu olduk maalesef.)
90'larda Türk Sineması'nda sanat filmi furyası başlamıştı. Başroller de genelde amcamıza ve mahallenin bakkalına benzediği için, size oradan jön bulamadık.
Zaten o yıllarda bir kaç entel hariç, kimse Türk Sineması ile ilgilenmiyordu, varsa yoksa Türkçe Pop ve starları...
Koca bir nesil Burak Kut ve Tarkan konserlerinde ağlarken baygınlık geçirdi.
O dönemin üç büyük starına bakınca yine temiz yüzlü, şarkı söyleyen, dans eden gençlerin rağbet gördüğünü söyleyebiliriz.
Başka şeyler de söylemek isterdik ama söyleyemiyoruz, ne yapsaydık, listeye Halil Ergün'ü mü koysaydık!
5. 2000'ler: Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan İmirzalıoğlu, Mehmet Günsür, Halit Ergenç (Sinema biraz toparlanmış ama biz gözümüzü televizyondan alamıyoruz.)
Listeyi kısa tuttuğumuza bakmayın bu devir sinema değil televizyon devridir ve taş atsan jöne değmektedir.
O kadar çok jön vardır ki neredeyse her eve, her haneye, her köye bir jön düşmektedir.
Yeni televizyon jönleri yakışıklılıkta devrim niteliğinde, bakışları delip geçen, sokakta görsen dönüp bakabileceğin fiziksel niteliklere sahip, taş gibi adamlardır.
Durum böyle olunca, hepsi ya iş adamı, ya reklamcı, ya kabadayı, ya da en kötü ihtimal kobi oluyordu.
Bunlardan kpss'ye hazırlanan ortanca çocuk da çıkmıyor haliyle. Sonuç olarak 2000'lerde kadınların hayalini hem yakışıklı hem zengin adamlar süslemiş diyebiliriz. 2000'lerde mutluluğun kapısı paralı olmuş.
Yorum Yazın
kenan imirzaloğlundan barış arduç a level yükselmesi olamaz olsa olsa düşmesi olur
bir kenan hayranı görmek güzel <3
Yeniler içine etmiş listenin.Gerçekten de ne varsa eskilerde var.Sadri alışık gibi bir adam gelmedi gelmeyecek.Yetenek + karizma.Bollywood'da Raj Kapoor neys... Devamını Gör
Seyis isimli kullanıcı saçmalamışsın.Yazdıklarının hepsi hollywood yıldızı.Anladığım kadarıyla dünya sineması hakkında pek bir fikrin yok.Hollywood hayranı o... Devamını Gör
sukru ozyıldız? burak ozcıvıt?? kaan urgancıoglu? barış arduc a gelene kadar 10 ısım sayarım
haklısın kaanı görmeyi bende isterdim bu listede :))